Česká poutnice v Japonsku: na hoře Kója a v buddhistických klášterech ostrova Šikoku

Česká poutnice v Japonsku: na hoře Kója a v buddhistických klášterech ostrova Šikoku https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396246/bmid_ceska-poutnice-v-japonsku-na-hore-k-iSd-396246.png 5 7 3

Autorka v roce 2012 putovala portugalskou cestou do Santiaga de Compostela a vydala o tom knížku. O rok později se vydala se synem do Japonska okusit jinou kulturu a jinou spiritualitu na poutní cestě po klášterech ostrova Šikoku. Vytěžila z toho knížku "Matka a syn poutníky v Japonsku". V roce 2015 se ve svých 74 letech vydala do Japonska sama ještě jednou, aby své putování dokončila. Záznamem této cesty je tato kniha. Autorka vedle svých zážitků a dojmů vypisuje i řadu cenných informací pro poutníky.... celý text

Literatura česká Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Zdeněk Susa (SUSA)
Originální název:

Česká poutnice v Japonsku: na hoře Kója a v buddhistických klášterech ostrova Šikoku


více info...

Přidat komentář

intueri
25.04.2021 5 z 5

Velmi přívětivé a upřímné pokračování poutní cesty, tentokrát samotné, paní Bímové po klášterech ostrova Šikoku. Obdivuji se její odvaze, pečlivé domácí přípravě, čítaje i základy japonštiny, a pokoře k celému duchovnímu přesahu..
Kniha je znovu vedená formou cestovního deníku a kromě navštívených chrámů popisuje okolní přírodu, další památky včetně posvátné hory Kója, kontakty s místními lidmi a jejich laskavost s pohostinností.
Potvrdilo se mi tak, že když člověk sesbírá odvahu vyrazit do světa sám, je více"nucen" oslovovat tamější obyvatelé a kontaktovat se s jejich kulturou i tradicemi. Toto prostředí se pak zrcadlově "otevře" a nabídne návštěvníkovi víc, než vůbec očekával..:)

smisek280
08.10.2020 5 z 5

Chtěla jsem si přečíst něco o Japonsku, něco se o něm dozvědět. Tato kniha předčila má očekávání a upřímný popis bez přetvářky mne nadchnul.


flanky
03.03.2019 4 z 5

Když se to vezme kolem a kolem, je to v podstatě dobrý cestopis, který krátce vypráví o cestě autorky po buddhistických klášterech. Je to pokračování předchozího putování, kterého se účastnil i její syn. Asi nemá cenu obě díla nějakým způsobem srovnávat (jak vůči jiným cestopisům, tak i vůči prvnímu dílu), protože je to pokračování autorčiny cesty. Je to taková její krásná a milá vzpomínka, která na mě působila i motivačně, když přihlédnu k jejímu věku a k tomu, že si všechny kláštery obešla hezky pěšky. Takže za mě klobouk dolu.

Autorovy další knížky

2015  48%Portugalskou cestou do Santiaga de Compostela
2018  94%Česká poutnice v Japonsku: na hoře Kója a v buddhistických klášterech ostrova Šikoku
2015  0%Portugalskou cestou do Santiaga de Compostela: Matka a syn na posvátné pouti
2018  80%Matka a syn poutníky v Japonsku