Černý potok

Černý potok https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171974/bmid_cerny-potok-7HS-171974.jpg 5 5 3

Svůj nejznámější román Černý potok, věnovaný tragickému údělu polských židů za druhé světové války, napsal přední polský prozaik Leopold Buczkowski v letech 1945-46. Šlo o dílo tak neobvyklé a složité, že autor musel čekat osm let na jeho knižní vydání, ale i pak trvalo ještě dost dlouho, než se údiv nad touto mimořádnou knihou změnil v uznání. Čtenářsky náročnou formou se Buczkowski pokusil zachytit válečnou skutečnost na východním pomezí Polska. Tragiku doby šlo jen obtížně zaznamenat tradičním, realistickým způsobem. Proto autor zvolil novou formu: nepopisuje události ani je nekomentuje, ale nechává promlouvat postavy románu, z jejichž chaotických relací, nedodržujících časovou posloupnost, se vynořuje o to plastičtěji obraz válečných hrůz. Hlavními hrdiny jsou lidé, kteří nechtějí trpně čekat na smrt, ale se zbraní v ruce bojují proti násilí, za zachování svého života i životů jiných. Stírají se rozdíly mezi národnostmi, vyznáním či vzděláním, proti nepříteli bojují společně prostí lidé, židovský lékař i katolický farář. Černý potok není jen románem o utrpení, zabíjení a smrti. Je především dílem hluboce lidským, vyjadřujícím víru v život, v přátelství, v dobré lidské vlastnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Czarny potok , 1954


více info...

Přidat komentář

Hade
31.07.2021

Knihu nehodnotím, odložil jsem ji po dvou stránkách kdy jsem vůbec nepochopil o čem byla řeč. Možná je to vzhledem k hodnocení ostatních dobré, ale nic pro mne. Spisovatelův styl mi vůbec nesedí.

newtory
03.06.2021 5 z 5

Na začiatku bola tma a chaos a keď sa rozvidnie, dej vás chytí za srdce a potom prudko trhne "rukou".
Kniha ktorá by pokojne mohla byť "Nabarveným ptáčetem II." nebyť tak málo známa.


MichelleS
18.01.2017 5 z 5

Nečte se právě snadno, vyprávění je roztříštěné do mnoha okamžiků, postav, nikdo není ústřední postavou, nikde jasná dějová linka. Ta hrůza, která je na stránkách všudypřítomná, přesto čtenáře zavalí a nedá vydechnout. Teprve ke konci si dovolíte zamilovat si několik postav; z těch, co se nevzdali.
" Nedat po sobě šlapat, nedat se zabít, nedat se vším a hladu."
-
"Ježíši Kriste! Kdo vládne tomuto světu?"
"Střílení."
-
"Hned jsem zahnul do ghetta. Teď už tu není nic. Několik zčernalých komínů trčí sice k obloze, ale dvory, ploty, zdi nejsou. Nic se tu nehýbe, všechno je mrtvé, zkamenělé, zasypané sněhem, tu a tam se černá sklep.
Pěšiny se kříží, ale žádná nevede domů, do zahrádky, k dívce, do školy ani k oknu, z něhož by zavál srdečný pozdrav. Dál stojí jen několik prázdných domků a rozvalených stájí drožkářských koní.
Ne, tudy ne. Zabloudil jsem. Roztřásla mě zima. Jdu pomalu, poslouchám, rozhlížím se. Hledám svůj domov, třeba to není pravda, že náš dům zbořili. Bílý dům s červenými okny. Moje myšlenky se nesly klidně, bez hořkosti. Už nikdy a nikde nebude hezčí domek, nikde nepokvete krásnější sad ani květiny za oknem, ani nebude šumět kvetoucí pole hned vedle zahrádky. ...
... Náhle se v ulicích Šabasové rozlehl podivný zvuk, dosud neslýchaný křik zabíjeného dítěte. Tady, kde byla škola, stojí jenom široká klenutá síň, je vidět celý dvůr, prázdný a tmavý, s hromadou ostnatého drátu, vysoká zeď s dírkami od kulek. Všechny dveře dokořán, slepá, černá okna. Lidé, děti - všechno zapadlo do země, po mnohých nikdo neteskní."

Autorovy knížky

Leopold Buczkowski
polská, 1905 - 1989
1982  96%Černý potok

Kniha Černý potok je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst10x
Chci si koupit5x