Černý chlapec: Zápis dětství a mládí

Černý chlapec: Zápis dětství a mládí https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89238/bmid_cerny-chlapec-zapis-detstvi-a-mladi-9en-89238.jpg 4 14 3

Černý chlapec je autobiografií Richarda Wrighta, ve které analyzuje své zážitky z dětství prožité na jihu Spojených států. Obraz tohoto období 20. let se pohybuje mezi dvěma světy (černošský vs. bělošský), které autor, jakožto velmi citlivé a introvertní dítě, těžce nese a snaží se vypořádat s nenávistí a diskriminací v americké společnosti. Na straně druhé musí také čelit nepochopení ze strany „svých lidí“. Kniha je sondou do Wrightova života, kde můžeme sledovat jeho vztahy s rodiči nebo jeho příbuznými (např. jeho vztah s nemocnou matkou a silně náboženskou tetou, která v mladém Wrightovi vzbudí silná odpor k náboženství). Vzhledem k těžkosti se realizovat v těchto podmínkách volí sever USA jako místo, kde jsou mezilidské vztahy více otevřené a odcestuje do Chicaga. Toto období je zásadní v jeho životě, přes den myje podlahy a po večerech čte Dostojevského nebo Prousta a formuje své představy o bělošské společnosti. Téma rasismus a diskriminace provází Wrighta po celý život a jeho rovněž tématem v jeho knihách. Nelze nezmínit jeho náklonnost ke komunismu, který ale později odmítl. V jeho případě se spíše jednalo o hledání společenství, kde by mohl najít spojence a přátele. Jestli bychom hledali osobnost, která navázala na tzv. Harlemskou renesanci, byl by to nepochybně Richard Wright, jeho díla dále ovlivnily novou generaci spisovatelů a básníků jako byli Amiri Baraka, Ralph Ellison nebo James Baldwin.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Družstevní práce
Originální název:

Black Boy: A Record of Childhood and Youth , 1945


více info...

Přidat komentář

EmiClare
16.10.2018 3 z 5

Jako literatura faktu zajímavé. Jako beletrie nic moc.

hatikva
08.10.2018 4 z 5

Autobiografický román z autorova dětství a mládí, který nám blíže ukazuje nelehký sociální úděl černošské rasy na počátku 20. století, stejně tak i rozdíl mezi životem na Severu a Jihu po skončení války občanské. Autor prostřednictvím nahlédnutí do nitra svých literárních postav podává plastický obraz bídy, pokory, zároveň však naděje k lepšímu životu a zdokonalení osobnosti i přes četné rasové předsudky. Nádherná a opomíjená kniha, ze které jistě čerpala řada spisovatelů - O´Connor, Morrison aj.


GreenMagritte
14.09.2017 4 z 5

Zprvu jsem nevěděla, co si o hlavním hrdinovi myslet, protože první vzpomínky patří tomu, jak v dětství podpálil dům a oběsil kočku… Ale naštěstí se děj rychle posunuje dál.

Richard žije ve dvou světech, ve světě černých a ve světě bílých. Právě pasáže o tom, jak se k němu bílí chovali, jak si musel dávat pozor, aby je ničím nepopudil, aby se choval vždy přehnaně uctivě, odkrývají nejvíc z autenticity dospívaní černého chlapce na americkém Jihu. Člověk z těchto pasáží cítí velkou nespravedlnost, ponížení a pošlapání základních lidských hodnot. Nedá se ale říct, že by autor realitu líčil jednostranně, naopak nešetří ani své druhy, když jim vyčítá, že nejsou schopní vymanit se z bělošského područí, že se bělochům podbízejí a snižují svůj morální kredit tím, že lžou a kradou. I autor se přiznává k tomu, že sám ze zoufalství lhal a dopustil se krádeže.

Černý chlapec je kniha, po které už dnešní čtenáři nejspíše moc často nešáhnou, přesto má co nabídnout. Je především silným svědectvím o tom, jak těžký život mělo černošské obyvatelstvo ve 20. letech 20. století na americkém Jihu. Je knihou o uvědomění si vlastní hodnoty, důstojnosti a právu na spokojený život.

Štítky knihy

americká literatura rasismus Mississippi autobiografie Chicago

Autorovy další knížky

Richard Wright
americká, 1908 - 1960
1947  80%Černý chlapec: Zápis dětství a mládí
1947  86%Syn černého lidu

Kniha Černý chlapec: Zápis dětství a mládí je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x