Černý a bílý

Černý a bílý https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483465/bmid_cerny-a-bily-IZT-483465.jpg 4 18 11

Vzestup a pád Bobbyho Fishera Bobby Fischer (1943–2008) je v šachovém světe považovaný za legendu, mimo šachové kruhy pak za určitý symbol epochy studené války. Fischer, zázračné šachové dítě, se v patnácti letech stal nejmladším americkým velmistrem všech dob. V roce 1972 hrál o titul mistra světa s ruským velmistrem Borisem Spasským – a jejich souboj v éře vrcholícího soupeření USA a SSSR se stal legendou. Nikdy předtím nebyla šachům věnována taková pozornost – a Bobby Fischer se v devětadvaceti letech dostal na úplný vrchol. Pak ale následoval nezadržitelný pád: projevila se u něj duševní choroba, stal se silně paranoidním a zcela se oddal různým fantastickým konspiračním a antisemitským teoriím, což bylo o to bizarnější, že byl sám židovského původu. Jeho spory s americkými úřady došly dokonce do bodu, že veřejně schvaloval útoky na New York z 11. září 2001. V USA mu hrozilo zatčení, a tak strávil zbytek života v různých zemích světa jako uprchlík. Zemřel v ústraní na Islandu. Bobby Fischer, výjimečný šachista, se tak z první globální šachové celebrity a americké kulturní ikony stal psancem a podivínem. Komiksové zpracování jeho životních osudů proto překračuje svět šachu a stává se i svědectvím o bouřlivém období studené války.... celý text

Přidat komentář

Iwíček
17.02.2024 5 z 5

Komiksové zpracování životopisu americké šachové hvězdy druhé poloviny minulého století své čtenáře uchvátí výborným zpracováním. Kniha se čte téměř sama. Zaujala mě grafickým zpracováním, ale i příběhem. Život tohoto velikána židovského původu čtenáře v mnohém překvapí, zároveň vás utvrdí v tom, že nic nemusí být takové, jaké se to na první pohled zdá. Knihu mohu doporučit všem milovníkům komiksů a životopisů.

Pepa0216
12.02.2024 2 z 5

Komiks jde hodně po povrchu, takže je nejspíše pro lidi, kteří se o šachový sport vůbec nezajímají, nebo je určen pro děti. Šachový nadšenci se nejspíše žádné nové informace nedozví. Já jsem o tomto hráči nikdy neslyšel, ale i tak autoři hodně v ději skáčou sem, tam a chybí souvislosti nejen ve velkém vzestupu Bobbyho Fishera, ale i v následné jeho radikalizaci. Tato kniha rozhodně není ucelený příběh. Myšlenka zajímavá, kresby solidní, ale výsledný dojem je spíše podprůměrný.


joanb
17.12.2023 4 z 5

Komiks super, černo - bílý formát zajímavý, Bobby Fischer výjimečný. Jen, bohužel, vyprávění až moc zkratkovité... Spíš pro děti - malé šachisty.

Lucienka
08.07.2023 4 z 5

Kniha asi pro děti a nešachisty. Ve skutečnosti to takhle černobílé nebylo a Bobby až tak extrémní byl snad jen v závěru, když už byl nemocný.

vlkcz
28.04.2023 3 z 5

Stejně jako v několika komentářích přede mnou i mě napadalo, kdo je cílovka knihy. Pro šachisty nic moc nového, snad až na několik příhod z dětství. Pro nešachisty? To by příběh musel mít nějakou linku a ne zběsile skákat od jedné příhody k druhé. Takhle Fischer vychází jako nesympatický týpek. V dětství vykazující autistické rysy, v dospělosti pak "vylepšené" paranoidní schizofrenií. Jenže to si musí čtenář doplnit sám, v knize jsou jen náznaky. Nepochopil jsem ani smysl výkladu šachových pravidel na začátku každé kapitoly.
Takže knihu zachraňuje kresba. Nezahlcuje grafickými experimenty, ale drží strohou linku odpovídající "nudné" a neakční hře, přitom je (stejně jako šachy) dostatečně nápaditá.

HerrPilot
16.04.2023 3 z 5

Bobby Fischer byl chodícím skečem Monty Pythonů, tedy nejen fantastickým šachistou židovského původu, jehož jméno dodnes rezonuje, ale také neuvěřitelnou primadonou a později i antisemitou.
Tyto podoby hodnocený komiks zachycuje, nicméně přesto bych knížku nedoporučil lidem, kteří Bobbyho život moc neznají, takže třeba takový bezpopisový Kissingerův telefonát Fischerovi může někoho neorientovaného zmást. Stejně tak tempo, v jakém jsou probírány jeho jednotlivé zápasy. Scénáristicky to tak připomíná povídky/viněty z Bobbyho života, případně kondenzaci filmu Tah pěšcem, kde Bobbyho hraje Tobey Maguire.
Kresba tomu místy taky moc nepomáhá, byť jednotliví aktéři jsou dobře nakreslení a tedy i rozpoznatelní. Co potěší jsou popkulturní narážky třeba Travolta v roli z Pulp Fiction někde kolem strany 60 nebo narážka na Návrat do budoucnosti ke konci knížky.

Závěrem me tak napadá, komu je toto několikastránkové dílko určeno lidem šachem nepolíbeným? Dětem? Rodičům malých šachistů jako varování, že zvýšená míra hraní šachů vzbuzuje nutkání hajlovat? Lidem, co Bobbyho životní dráhu znají dosti dobře? Já fakt nevím, je to záhada... Kde je von Däniken, když jej člověk potřebuje??

tomexx
08.10.2022 3 z 5

Veľké príbehy sú niekedy písané malými ľudmi... a niekedy je to aj naopak. Ale niečo tomu predsa len chýbalo...

Leona333
21.05.2022 4 z 5

Za tento komiks jsem doopravdy ráda. Nejen kvůli šachům, šachistům..., ale i díky moc hezké a srozumitelné grafické úpravě, kterou tento komiks - příběh, o jednom z nejznámějších šachových ,,mágů" má.
A ano, je pravda, že komiks nezachycuje celý životní příběh Bobbyho Fishera... Každopádně to nejzákladnější a nejzajímavější se do 176 stránek za mě vešlo. Konec konců, kolik stran je vlastně zapotřebí, aby se do nich vešel jeden celý, lidský příběh...? ; )

Denny456
31.01.2022 4 z 5

Rád čtu komiksy a rád čtu životopisné komiksy. Tenhle patří k těm povedenějším. Je to jistě i tím, jak moc "divný" byl jeho hlavní hrdina Bobby Fischer. Komiks si hraje krásně s šachovou hrou a zapojuje ji dst často do příběhu, což mi přišlo super. Kresba je výborná.

_Brunetka_
28.01.2022 4 z 5

Z této knihy jsem měla mírné obavy, protože nebyla moc lidmi hodnocena a ty recenze, které jsem objevila, nebyly moc pozitivní. Mé obavy se ale nenaplnily. Příběh ukrytý v tomto komiksu se mi moc líbil, protože život Bobbyho Fischera byl opravdu zajímavý a jedinečný – a já nic podobného nikdy předtím nečetla. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, takže mě tenhle kousek zároveň i obohatil. Komiks měl krásné grafické zpracování, díky kterému se velmi dobře četl a kresby ve čtenáři nevyvolaly žádný chaos. Konec života tohoto šachisty je pro mě stále ale částečně záhadou (nechápu prostě). Knihu můžu doporučit všem, kteří rádi nasávají nové poznatky z minulosti zajímavou formou.

RH faktor
30.11.2021 2 z 5

Dojmy rozpačité... Něco tam přebývá (hluchá místa), hodně chybí...Osobnost Bobbyho je příliš složitá...Pro děti? Nevím... Pro dospělé? Nevím, nevím. Pro nadšené šachisty? Možná.

Štítky knihy

životopisy, biografie šachy

Autoři knihy

Willian Wagner
brazilská, 1978

Kniha Černý a bílý je v

Přečtených20x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x