Černošské báje a pohádky

Černošské báje a pohádky https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15551/cernosske-baje-a-pohadky-15551.jpg 5 10 4

Útlá knížka ukrývající deset pohádek a bájí, napsaných podle vyprávění domorodých obyvatel kraje Sankuru v Belgickém Kongu. Hluboko v samotném středu Afriky, na jih od rovníku, leží kraj, který až donedávna byl krajem zahaleným v tajemství. Nazývá se Sankuru, což v řeči jednoho z nejstarších kmenů zde usazených znamená "čistý". Žijí zde národy, jejichž duše je právě tak mnohotvárná, pestrá i tajemná jako kraj sám, jeho pralesy, řeky i bezedné bažiny. A tito stateční příslušníci národů Batetel, Bayombé, Bakuba nebo Basongo vyprávějí si za krásných měsíčních nocí, jaké je možno prožít pouze v blízkosti rovníku, staré zkazky a báje. (z předmluvy autora)... celý text

Přidat komentář

a304
18.04.2023 5 z 5

Myšlence sbližování, komunikace, respektu napomáhá i sběr báji a pohádek, jejich překlad. To se povedlo dvěma spisovatelům posuďte sami.
Digitalizace literatury a zpřístupnění bez omezení by byla prospěšná, překladače celkem fungují. Mnohé fondy se ukládají v programech, které se mohou propojovat a spolupracovat již dnes.
Báje jsou odlišné, než jsme zvyklí, přesto doporučuji.

Chispa
07.08.2021 3 z 5

Utla, ale pekna kniha pohadek. Vsechny jsou obsazene v jine parizkove knize - Prales kouzelných snů, ktera je obsahlejsi, tak je lepsi precist si tu.


Mercatino
16.05.2020 5 z 5

Tato knížka asi splňuje definici pohádek, ale jsou tak odlišné, že jsem si připadal jako v úplně jiném světě ve kterém jsem se těžko orientoval. K této knížce se můžete kdykoliv vrátit a tyto báje a pohádky vám budou připadat možná pokaždé úplně jiné. Nevím pro koho ta knížka je, jestli pro děti nebo dospělé, ale chtěl bych je vidět v těch padesátých letech jak se tvářili, když tu knihu četli.
Jinak mi tu knihu doma je jako mít doma poklad z jiného světa, naprostý unikát. Knihu doplňuji nádherné moderní ilustrace, které zapadnou do kontextu celé knihy.

amaenium
17.02.2019 5 z 5

Tenká knížečka s deseti různými pohádkami a báji nejen o vzniku země a lidí, ale také o lidských skutcích a odvážnosti. Moc pěkné pohádky.

Štítky knihy

pohádky mýty a legendy báje africké pohádky

Kniha Černošské báje a pohádky je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce16x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x