Černí sokoli: Pohnuté osudy namibijských dětí vychovaných v Československu

Černí sokoli: Pohnuté osudy namibijských dětí vychovaných v Československu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450855/bmid_cerni-sokoli-pohnute-osudy-namibijs-eLL-450855.jpg 5 14 4

Kde domov můj? Česká hymna obsahuje motiv hledání a nacházení domova. Ten v bývalém Československu našlo více než sto namibijských dětských válečných uprchlíků z Angoly, kteří zde byli přijati na výchovu a vzdělání jako výraz internacionální pomoci SWAPO, osvobozeneckému hnutí bojujícímu za nezávislost Namibie. Velké světové dějiny – pád železné opony, konec komunistického režimu v ČSSR a získání nezávislosti Namibie – však vedly k nucené relokaci dětí do Namibie, jejíž jazyk ani kulturu pořádně neznaly. Ze dne na den se ocitly na africkém venkově v neznámých rodinách. Tato kniha rekonstruuje dosud neznámou historii této skupiny „Afročechů“, snaží se porozumět komplexnímu fenoménu formování jejich kolektivní paměti, identity a pojetí domova. Ten jim však neustále uniká a rozbíhá se někde mezi ČSSR, kde prožili své dětství, Českou republikou, kde je jim odepíráno češství, a Namibií, kde nyní většina z nich žije.... celý text

Přidat komentář

martisko3
26.07.2023 5 z 5

Kvalitně zpracovaná, obsáhlá kniha o namibijských dětech vychovaných v Československu. Knihu jsem četla po zhlédnutí dokumentu Černí Češi. Zajímavá část historie, doporučuji.

lukas9656
02.05.2022 4 z 5

Neznámá část československé historie líčící československo-namibijské bratrství a převoz asi 60 dětí z válkou postižené Namibie do Československa. Čte se to téměř jako beletrie a opravdu to je silný příběh, spousta materiálu na nějaký film nebo knížku, každopádně jako literatura faktu opravdu kvalitní práce. Příběh obětavosti československých vychovatelek, ale také obětí velké politiky a zmatku, který nastal po roce 1989 v mnoha oblastech. V mnoha ohledech šokující, zároveň ale krásný a na mnoha místech dojímavý příběh. Doporučuju.


Zorka
07.11.2021 4 z 5

Velmi zajímavá kniha o málo známých skutečnostech. Jen je potřeba se prokousat poněkud nezáživným úvodem. Musím říct, že popis adaptace namibijských dětí na české prostředí mě velmi zaujal, trochu bolestivé pak bylo číst o zpětné adaptaci po nuceném návratu dětí do Namibie. Oceňuji zejména autentické výpovědi jednotlivých respondentů.

Evlna
19.09.2021 4 z 5

Kniha popisuje u nás velmi málo známý příběh z československé/namibijské historie, a tak myslím, že je moc dobře, že vyšla. Mně se líbila, ale pořád jsem si říkala, pro koho to autorka psala, protože to má styl a sloh dizertační práce. Kromě spousty citátů z rozhovorů, které jsou super, je tam plno sociologické teorie a vět typu “Kromě dostředivých sil vedoucích k posilování vzájemné spolunáležitosti existují ve skupině také tendence odstředivé, které skupinu atomizují”. Takový styl podle mě spoustu běžných čtenářů odradí. A to je škoda, protože příběh namibijských dětí je velmi zajímavý a taky poučný. Mám dojem, že pro veřejnost by se hodila ještě nějaká méně odborná verze knihy.

Autorovy další knížky

2011  84%Můj soused je čaroděj
2020  91%Černí sokoli: Pohnuté osudy namibijských dětí vychovaných v Československu
2014  87%Vúdú, zombie, karnevaly
2012  100%Pití fetišů : náboženství a umění vodun v Beninu

Kniha Černí sokoli: Pohnuté osudy namibijských dětí vychovaných v Československu je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst34x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x