Černá raptořice

Černá raptořice https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519831/mid_cerna-raptorice-RkJ-519831.jpg 4 1 1

Číst Černou raptořici Ilony Zíkové znamená ponořit se do oživených velkoformátových obrazů Zdeňka Buriana z hlubin pravěku. Autorka nás zavádí mezi teropody – masožravé druhohorní dinosaury v podobě dravých ptáků, známých z filmu Jurský park. Titulní hrdinka napínavého příběhu je raptoří mutant, obdařený jako jediný mezi všemi tvory rozumem, což jí dá nevídané schopnosti. Uchopovací spáry jí umožní pomocí oštěpu lovit i mnohem větší tvory, ba dokonce se naučí ovládat i oheň. Co budou lidé pracně objevovat po celé generace, to si ona dokázala osvojit během svého mládí. A později úspěšně vedla svou raptoří tlupu na její cestě za dennodenní kořistí a převedla ji přes všechny nástrahy tehdejšího světa. Kniha se rozhodně nehodí jako četba pro mladší školáky. Její podtitul by mohl znít Jak se dinosauři naučili zabíjet.... celý text

Přidat komentář

hanzmb
25.12.2023 4 z 5

Augustův Zavátý život patřil v dětství mezi mých 10 nejoblíbenějších knih. Proto jsem ani chvíli neváhal a zkusil se tam v této knize vrátit. První problém byl, jak utáhnout takto rozsáhlou knihu 1 hrdinkou. Augusta jich má na poloviční rozsah 9. Autorce se to docela dobře povedlo zavedením sci-fi prvku cca po 70 stranách. Fajn nápad, jak saurus nahradí homo. Tohle pořádně rozvést by byla bomba. Bohužel autorka začala natahovat stránky neustálými boji o potravu a s jinými predátory. Část z nich samozřejmě měla smysl a posouvala děj dál. Bohužel minimálně 50% je jen nic nepřinášející kopie. Druhou věcí, která mi kazila požitek z četby je to, jak tvor menší než člověk větví s kostěným hrotem ubíjí tunové dinosaury. A ani si tu zbraň prakticky nepoškodí. Na druhou stranu elegantní závěrečné řešení. Bohužel dost uštvané. Asi už nezbyl prostor z výše uvedeného důvodu x-krát opakovaných lovů.
Jinak doporučuji při čtení sedět vedle pc a každého nového tvora si hned nechat zobrazit. Najdete všechny. Tohle autorka nepodcenila a má naštudováno perfektně.

Autorovy další knížky

2012  55%Fénix
2006  60%V nenávisti člověka
2018  50%Holky z bombardéru
2023  80%Černá raptořice
2017  0%Jaký nádherný nový druh vážky

Kniha Černá raptořice je v

Přečtených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst4x