Cena svobody - Život Angličanky v Praze

Cena svobody - Život Angličanky v Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381814/bmid_cena-svobody-zivot-anglicanky-v-pra-aLJ-381814.jpg 5 13 7

Autorka se narodila v Londýně, ale po sňatku s důstojníkem československé armády Pavlem Kavanem s ním žila od roku 1950 v Československu. Zůstala ve své nové vlasti i po manželově uvěznění a jeho předčasné smrti, prošla nejrůznějšími zaměstnáními, překládala české knihy do angličtiny a po roce 1968 spolupracovala s opozicí. V roce 1971 opustila ilegálně Československo, ale i nadále pracovala pro opoziční hnutí, překládala dokumenty Charty 77, prohlášení VONSu apod. Paměti Rosemary Kavanové odrážejí nejen její soukromý život a osobní zkušenost, ale jsou zároveň obrazem života v Československu od roku 1945 do roku 1970. 2. vydání... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Brána
Originální název:

Freedom at a Price. An Englishwoman's Life , 1985


více info...

Přidat komentář

DomYell
06.03.2023 5 z 5

Zajimava kniha o jeste zajimavejsi dobe, ktera se zel bohu vetsinou nestihne probrat poradne na zakladni skole, byt je absolutne nejdulezitejsi v nasi statotvorne pritomnosti. Nemuzu se ubranit otazce, co vedlo pani Kavanovou k tomu, aby zustavala v ceskoslovensku, kdyz videla, kam to dospelo. Jeji houzevnatost a nasazeni bylo uzasne. Skoda, ze se mi nepodarilo nikdy najit video/audio abych si poslechl i jeji cestinu. :)

Jeji syn, pan Jan Kavan je tez zajimava osoba. Na google podcastech je nekolik rozhovoru s nim a minimalne jsou dobre k zamysleni, ze svet neni ani cerny a ani bily...a hranice mezi zlem muze vypadat z ruznych stran vselijak..

Ronny
24.08.2020 5 z 5

Příběh, který se mi dostal do rukou v pravý čas, abych si uvědomila, že se mám dobře v porovnání s životními překážkami, které autorka překonala. Škoda že se podrobněji nerozepsala o svém osobním životě a rodině a méně o politických aktivotách.


Katka2382
14.05.2020 5 z 5

Krásná kniha.Paní Rosemary opravdu neměla na růžích ustláno,ale prala se se životem velmi statečně.

lucie2169
10.03.2019 4 z 5

Zajímavé svědectví z pera Rosemary Kavanové, anglické manželky Pavla Kavana (český diplomat, odsouzen v rámci politických čistek v 50. letech) a matky Jana Kavana (zakladatel významné agentury Palach Press, ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana a bývalý předseda Valného shromáždění OSN). Vedle silného příběhu kniha nabízí jedinečný náhled na české reálie optikou britského občana (vtipné, jak se fungování českých úředníků za těch více než sedmdesát let nezměnilo) a velké množství autentického historického materiálu, včetně obsáhlého epilogu Jana Kavana (součástí vydání z roku 2017). Pro mě osobně silný impuls k získávání dalších informací o zmiňovaných lidech a událostech.

markettH
24.08.2018 4 z 5

Rosmary Kavanová byla obdivuhodná, statečná a silná žena hodná obdivu. Málokdo by dokázal vydržet to co ona a ještě si zachovat zdravou mysl.

bábuška
20.07.2018 5 z 5

Autobiografický román anglické dívky, která se provdá za Čecha Pavla Kavana a po válce se odstěhuje do Prahy. Až během všedních dnů se teprve ukazují jejich rozdílné povahy, Pavel sice pracuje v diplomatických službách, ale okamžitě vstupuje do KSČ a je úplně zahlcen budováním socialistických šťastných zítřků, že zcela přehlíží nedostatky na všech stranách. A pokud se něco nevede, nevraživost pocítí hlavně jeho mladá žena. Ta se velice těžko sžívá s poměry v nové vlasti a prubířským kamenem se stávají padesátá léta kdy padají hlavy nepohodlných, i Pavel uvízne v této síti a ač nevinen, (stejně jako ostatní), je odsouzen na 25 let žaláře. Nedostatek peněz, dvě malé a stále nemocné děti, práce v těžkém průmyslu a stálé sledování bezpečnostními orgány, to vše neprospívá jejímu zdraví. K tomu je zcela odříznuta od své rodiny v Anglii a v Praze má jen pár přátel, kteří jsou na tom jako ona. Pavel získá amnestii pro těžké onemocnění, ale ani kruté zacházení ve vězení ani nespravedlné odsouzení jej nepoučí a stále je věren Straně a vládě. Brzy umírá a Rosemary vychovává své dva syny, stále více v nedostatku než v dostatku. Přichází Pražské jaro a posléze vpád spřátelených vojsk v roce 1968, pomáhá synům a jejich přátelům v rozšiřování samizdatových tiskovin a těsně před volbami začátkem sedmdesátých let tajně přechází hranice a vrací se domů do Anglie, mezitím už je na ni v Praze vydán zatykač. U jejího manžela jsem nepochopila po jeho zkušenostech, neustálou naivitu.

luciekla
28.04.2018 5 z 5

O teto knize jsem se doslechla uplnou nahodou, protoze byla zminena v dokumentu Ceske televize. Nebylo uplne snadne se ke knize dostat, ale nakonec se mi na Amazonu podarilo sehnat vyrazenou kopii z jedne americke knihovny. Knihu jsem precetla behem par veceru, Rosemary Kavan byla obdivuhodna a silna zena, ktere v zivote celila spouste prekazek, ale nikdy se nevzdavala. Moc zajimavy pribeh Anglicanky, ktera velkou cast zivota stravila v Ceskoslovensku v centru vseho historickeho deni. Urcite doporucuji -- je skoda, ze tato kniha celkem zapadla a doted nemela na Databazi knih ani jedno hodnoceni.