Causa Mayerling - Život a smrt Mary Vetserové

Causa Mayerling - Život a smrt Mary Vetserové https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162462/causa-mayerling-zivot-a-smrt-mary-vetserove-162462.jpg 4 27 6

Tato kniha líčí dvě z nejsenzačnějších kriminálních afér všech dob. Přestože oba případy od sebe dělí víc než celé století, jsou navzájem neoddělitelně spjaty: V lednu 1889 jsou na zámku Mayerling nalezeny mrtvoly korunního prince Rudolfa a baronesy Mary Vetserové. A v prosinci 1992 obletí svět zpráva o tom, že tělesné pozůstatky milenky korunního prince byly z její hrobky V Heiligenkreuzu, nedaleko Vídně odcizeny. Po dlouhá desetiletí se lékaři a historikové pokoušeli vyřešit záhadu z Mayerlingu. Jistý rakouský "amatérský badatel" byl rozhodnut, objasnit aféru po svém: Otevřel v temné noci hrobku zesnulé baronesy a dal její kosti posoudit odborníkům ze soudního lékařství a jiných oborů...... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Kriminalfall Mayerling - Leben und Sterben der Mary Vetsera , 1993


více info...

Přidat komentář

knihveru
13.09.2021 4 z 5

Útlá kniha, která se čte sama. Další střípek k osudům korunního prince Rudolfa. I přes jeho rozporuplnou osobnost je nepopiratelné, že to byl pokrokový člověk, a proto se nejen autorovi vkrádá do hlavy myšlenka, kam by se říše ubírala, kdyby se Rudolf stal císařem. Nicméně hlavní roli v této knize hrají tělesné pozůstatky Mary, jež zemřela spolu s Rudolfem.

Kakho-Oto
26.08.2020 4 z 5

Kniha shrnující kauzu Mayerling - korunní princ Rudolf po domluvě zastřelil jednu ze svých milenek Mary Vetserovou (mj. její matka Helena Baltazziová žila i v Napajedlech) a poté sám sebe. Jeho rodina nechtěla zveřejnit pravdivou verzi, proto vznikla spousta verzí toho, co se v Mayerlingu "opravdu stalo". Legendy, báje, ale i konspirační teorie jsou nedílnou součástí historie. Kniha podrobně popisuje rovněž krádež ostatků Vetserové, provedenou jedním podivínem proto, aby byly kosterní pozůstatky této dívky konečně důkladně prozkoumány. Řekl bych, že vydáním této knihy nakladatelství Naše vojsko neprohloupilo.


Atanone
29.08.2019 4 z 5

Za mě spokojenost, souhlasím s barbarerou ☺
Kniha je napsaná zajímavě, nepůsobí suchopárně a drží se hlavně faktů.
Celý ten příběh je smutný tím, že se vlastně našli dva lidé se společným cílem, a to zemřít spolu. V tomto případě doufám, že duše Mary podle svého přání dopadla lépe, než její tělesná schránka.

Madelisi
19.01.2018 4 z 5

Důkaz, že život píše nejzajímavější příběhy.

barbarera
11.04.2017 5 z 5

Velmi dobře vypracovaná faktografie, která výtečně doplňuje historické romány z tohoto období, kdy bylo v zájmu choulostivé události zamést pod koberec i za cenu pokřivení dějin. Je až zarážející, že bulvár koncem minulého století si nezadal s tím dnešním.

maryzka
06.05.2012 2 z 5

tato kniha je zatím nejobsáhlejší co o Mayerlingu vyšlo jsou tam dokonce i lékřské protokoly, pokusy o rekonstukci

Štítky knihy

sebevražda Habsburkové Rakousko-Uhersko Rudolf, korunní princ 1858-1889 Mary Vetserová Mayerling (zámek)

Autorovy další knížky

Georg Markus
rakouská, 1951
1997  93%Kateřina Schrattová - Císařova tajná žena.
1994  79%Causa Mayerling - Život a smrt Mary Vetserové
2002  89%Sigmund Freud a tajemství duše

Kniha Causa Mayerling - Život a smrt Mary Vetserové je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x