Případ Bedrník

Případ Bedrník https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24441/pripad-bedrnik-24441.jpg 4 24 2

Časoválky série

< 3. díl >

3. kniha série Časoválky. Major Lucas Priest, veterán časoválek, dobře ví, že cesty časem nejsou jenom dobrodružství a že jediný špatný tah může změnit běh historie – s katastrofálními následky. Vojáci Temporální zásahové jednotky čelí největší výzvě své kariéry – musí upravit události z Francouzské revoluce a napravit chybu, kterou způsobil jeden voják Temporálního sboru. Tento přehmat způsobil smrt sira Precivala Blakeneyho, krycím jménem Červený bedrník. Byl to chrabrý anglický šlechtic, který zachraňoval nevinné oběti před polibkem madam Gilotiny. Nyní ho musí ztělesnit někdo jiný a převzít na sebe jeho práci. Ale dvojitý agent z dvacátého sedmého století má vlastní ďábelské představy o tom, jak by měla historie pokračovat.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Pimpernel Plot , 1985


více info...

Přidat komentář

LaCucaracha
13.08.2019 3 z 5

Podle anotace jsem očekávala sci-fi. Pak to chvíli vypadalo spíš na historický román z období francouzské revoluce. Ale nakonec se z toho vyklubal takový podivný špionážní thriller. Což s sebou nese obvyklé problémy tohoto žánru, a sice překombinovanost. Dokud se střílí, je vše OK, jakmile začnou agenti něco vysvětlovat, nedává to moc smysl. Tady jde hlavně o jakési mocenské pletichaření mezi dvěma (nebo kolika vlastně) organizacemi z 27. století, do toho si přidejte paralelní svět a časovou trhlinu v důsledku pozměnění historické události, kterou je potřeba napravit – materiálu pro zmatenost tu máme dost a dost. Navíc navzdory očekávání se toho vlastně v celé knize zas tak moc neděje, většinou jen někdo něco někomu vysvětluje, přičemž čím víc se vysvětluje, tím je to zamotanější. Pro představu:
"... To byla trhlina. Tým TIS se vrátil, aby to upravil a využil časové setrvačnosti k nahrazení Blakeneyho dvojníkem. Pak, v nějakém bodě, byla časová setrvačnost překonána a došlo k rozštěpu. Aby to překonali, museli se vrátit a způsobit ještě další trhlinu. Ovšem v tomto případě lidé, kteří měli upravit druhou trhlinu, přišli z alternativní časové linie, protože jejich historie narušena nebyla. My jsem si mysleli, že upravujeme trhlinu, ale přitom jsme ji sami vytvořili. ..."
A v podobném duchu je celá kniha. Nevím, no, třeba jsem prostě blbá, ale rozhodně jsem u každé věty nevěděla přesně, o čem je řeč. A to já při čtení celkem očekávám. Kniha je asi třetí v řadě, předchozí jsem nečetla, ale v tom myslím problém nebyl, dalo se to číst i samostatně. Spíš méně je někdy více.

Ladys
16.02.2014 4 z 5

No zase příjemnej akční relax. Přečetl jsem to za pár hodin