Čas riskovat všechno

Čas riskovat všechno https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462275/bmid_cas-riskovat-vsechno-cRx-462275.jpg 4 14 5

Clodagh Finn procestovala Evropu, aby skrze útržkovité informace z muzeí a přeživších zkonstruovala životní příběh neznámé irské ženy, která během druhé světové války zachránila stovky dětí před deportací do koncentračních táborů. Kniha přináší první ucelený příběh o odvaze, hrdinství a tragédii, které se s osobností Mary Elmes úzce pojí. Děti ji oslovovaly „slečno Mary“ a nyní vzpomínají na její neuvěřitelnou dobrosrdečnost. Vzpomínají, jak jim dala jídlo a poskytla přístřeší a později riskovala vlastní život, aby jim pomohla uprchnout z konvoje smrti. Mary Elmes byla velmi talentovaná a bystrá mladá žena, která zanechala akademické práce (vystudovala francouzštinu a španělštinu), aby již na počátku 30. let odjela pomáhat během španělské občanské války. V roce 1939 uprchla před diktaturou generála Franca a vydala se do Francie nadále pomáhat utečencům. Když bylo v roce 1942 jasné, že jsou Židé vydáváni na smrt, začala ve svém voze propašovávat židovské děti. Nedlouho poté byla zatknuta a vězněna Gestapem, které ji později ze záhadných důvodů propustilo. Hned po propuštění se opět vrátila ke své záchranné misi. Po skončení války se Mary vdala a usadila a nikdy nemluvila o tom, co za války dokázala (o jejích činnostech nevěděly ani její děti). Její příběh byl na dlouhá léta zapomenut. Mary Elmes se dožila 93 let a až po její smrti jí byl in memoriam udělen titul Spravedlivý mezi národy. Kniha vzdává čest ženě, která riskovala svůj život, aby zachránila stovky jiných.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

A Time to Risk All , 2017


více info...

Přidat komentář

Pavčule
21.08.2022 3 z 5

Zajímavý příběh , který jsem předtím neznala . Fotky tomu daly správnou autentičnost .

Maanna
01.03.2022 4 z 5

Je dobře, že lidé jako Mary Elmes neupadli v zapomnění. Také bylo zajímavé získat zase trochu jiný pohled na válečnou situaci ve Španělsku a ve Francii. Škoda jen, že autorka není zdatnější spisovatelka. Shromáždila úctyhodný materiál, ale nedokázala z něj vytáhnout silný příběh. Mary se často dostává na vedlejší kolej a určitě by neškodilo, kdyby autorka fakta trochu zredukovala - kdybych nevěděla, jakou soutěž Maryn bratr vyhrál ve škole v deseti letech, nijak by mě to neochudilo... Přesto nelituji, že jsem tuhle knihu přečetla.


LuckyZ
23.10.2021 4 z 5

Krásná kniha o zapomenuté hrdince a dějinách, poučné, třeba o španělské válce tady toho moc nevíme. Zase zvláštní, jak zachránce po válce vše v sobě zavře a nikdo o jeho činech neví, a po 70letech se sbírají střípky. Bohužel poslední část knihy mě už tak nebavila, a louskala jsem jí dlouho, až jsem pozapomnela na strhující začátek .

denisa7430
30.03.2021 3 z 5

Druhá světová válka má mnoho neohrožených hrdinů, kteří si zaslouží náš neskrývaný obdiv a úctu. Kniha je emotivní sondou životního příběhu jedné z největších hrdinek, která riskovala svůj vlastní život hned ve dvou válkách - její jméno je Mary Elmesová, Spravedlivá mezi národy.

LukBook
09.02.2021 5 z 5

Velice emotivní kniha o jedné z hrdinek nejen druhé světové války, ale i španělské občanské války. Mary Elmes dokázala zachránit stovky dětí před smrtí, a proto si zaslouží naši úctu. Čas riskovat všechno nabídne její biografii, ale zároveň i mnoho vzpomínek a výpovědí pamětníků. Řada z nich by se přitom konce války bez ní nedožila

Štítky knihy

židovské děti holokaust, holocaust přeživší holokaustu

Autorovy knížky

2021  73%Čas riskovat všechno

Kniha Čas riskovat všechno je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst77x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x