Čas pampelišek

Čas pampelišek https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83895/bmid_cas-pampelisek-5FW-83895.png 4 34 8

Přidat komentář

jana-cisarova
01.01.2024 5 z 5

Dětská knížka, kterou jsem náhodou objevila v knihovně u seniorů. Dobře se četla, jsou to pro mne vzpomínky na dobu dospívání, které zapadají do stejné doby, o které se mluví v knížce.
Šestnáctiletá Kateřina má své dívčí problémy, jak s rodiči, tak se spolužačkami, se školou i se svým klukem. Cítí se být "jiná" než ty druhé. Milovala svoji babičku, která měla chaloupku na venkově v krásné přírodě. Bohužel babička předčasně zemřela a Kateřina se cítí osamělá. Posléze však najde cestu ke svým rodičům i spolužačkám. Přehodnotí svůj vztah k Dušanovi, spřátelí se s Jirkou, který ji pronásledoval od tanečních, kterého nechtěla, ale nakonec poznala, že je to kluk s dobrou a upřímnou povahou, na rozdíl od Dušana. Knížka si zaslouží plný počet hvězdiček.

Rose-Mary
31.12.2023 4 z 5

Příjemně čtený dívčí román ze 70. let minulého století. Šestnáctiletá Kateřina se postupně smiřuje se svými dívčími problémy. S rodiči, kamarádkami, se kterými si nerozumí, se školou, kterou nechtěla studovat, na kterou ji přinutili rodiče. V neposlední řadě lépe poznává i svého přítele Dušana, kterého zpočátku měla za férového kluka.
Během prvního ročníku konzervatoře nachází zájem v tom, do čeho byla zpočátku tlačena. Je to citlivá a vnímavá dívka. Sbližuje se se svou maminkou, chápe i napohled přísného otce, poznává, že rodiče to s ní myslí dobře a mají ji rádi. Nakonec poznává, že Dušan nebyl ve skutečnosti natolik férový kluk, že rodiče měli i v tomto pravdu.
Kniha pro dnešní mladé dívky možná úsměvná, ale nás, dříve narozené, zanese do vzpomínek.


laura
06.09.2022 5 z 5

Nostalgický návrat do dětství... Tuhle knihu jsem četla v patnácti a téměř po 40 letech znovu - samozřejmě, že kdysi se mi líbila o moc víc, než teď. Styl, kterým je psaná, je už zastaralý, ale mě to bavilo. Vrátit se do doby, kdy nám bylo patnáct, kdy jsme snili, doufali, věřili, kdy jsme se bili za své sny.

Už pro tu vzpomínku si tahle kniha zaslouží pět hvězdiček...

LauraSýrová
01.05.2020 3 z 5

Měla jsem ji kdysi dávno půjčenou z knihovny a na čas zapomněla na její existenci. Až se knihovny otevřou, hodlám si to přečíst znova. Tahle knížka má naprosto fantastický náboj, kdy je realisticky vyprávěná šestnáctiletou dívkou, která řeší trable s první láskou, budoucností, školou a vším dalším, čím si asi dívky v tomhle věku prochází. Mně je mimochodem sedmnáct, ale při čtení jsem se cítila jako stoletá babička co vzpomíná na své dětství lol. Občasná naivita hlavní hrdinky mi sice vadila tu a tam, ale přesto si myslím, že by si kniha zasloužila více pozornosti a určitě bych ji doporučila všem, co milují starší literaturu.

olívoil
03.03.2019 5 z 5

úžasná vzpomínka na mládí...……..dívčí románky...…….první lásky...…….romantika...…...ano, je to jiné než dnes, ale dnešní mládeži vůbec nezávidím...……...ráda jsem se ve vzpomínkách vrátila

SSTknihy
14.08.2018 3 z 5

Hlavní hrdinka studuje konzervatoř, ale hudba ji moc nebaví, spolužáci se jí protiví, nemá žádné opravdové kamarády a její přítel Dušan zase nevoní ostatním. Teprve návštěva tanečních v ní krok za krokem probouzí lásku k hudbě i k hodnému Jirkovi. A prázdniny jsou na obzoru, tak co víc si přát. Takové spíš jednoduché, nenáročné čtení.

Argony
25.07.2016 3 z 5

Dívčí román, ale v dnešní době už asi moc nezaujme. Rodiče drží Katku až moc zkrátka. Původně určeno cca 14-17letým, nyní tak možná pro 12ti leté holčiny.

p.anomisss
25.07.2011 3 z 5

Zajímavá knížka :))