Carriina válka

Carriina válka https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55789/bmid_carriina-valka-8eI-55789.png 4 11 5

Novela o malé Carrii, která byla s ostatními dětmi ze školy za války evakuována do hornického městečka ve Walesu a zde se ve veselých i vážných příhodách sžívá s novým prostředím i lidmi a učí se samostatností.

Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Carrie's War


více info...

Přidat komentář

Koka
12.01.2022 4 z 5

Zajímavý, hezký a v literárním zpracování ojedinělý příběh: britské děti, které za II. světové války žily v často bombardovaných městech, jsou postupně "vysídlované" na venkov. Dostávají se i do rodin, které ne vždy mají pochopení pro dětský svět a dušičku. Carrie s bratrem se dostanou do domácnosti tvrdého, nelítostného fanatika, který kromě disciplíny, odříkání a bohabojnosti nezná jiný přístup k lidem, léta tyranizuje i vlastní sestru, která mu posluhuje, a proklína další sestru, která se před léty vdala a odmítla tak jeho svět věčné disciplíny, poslušnosti a skromnosti. Děti se tak nechtěně zapletou do rodinných dramat, přičemž Carrie ve své jednoduchosti a naprosté "nedůvtipnosti" není (na rozdíl od mladšího bratra) schopna prohlédnout úskoky dospělých, kteří dětmi manipulují ve svém zájmu. Nevědomky tak přispěje k vyhrocení letitého rodinného konfliktu a klade si za vinu pak i následnou tragédii.
Naprosto realistický příběh však končí poněkud pohádkově (zlo je potrestáno a dobro žije).
Kniha je napsaná poutavě, zajímavě, jen mám pochybnost, zda to určení uvedené v tiráži "pro čtenáře od 10 let" je namístě; myslím, že příběhu - i když jeho protagonisté jsou děti - spíše porozumí až dospělý.

juju94
24.08.2018 5 z 5

Náhodou jsem tuto knihu našla v knihovničce svých rodičů, když jsem hledala něco, co bych si mohla přečíst ve volných chvílích na brigádě. Vůbec nic jsem od toho nečekala, protože většinou mě starší knihy z této knihovny moc nenadchnou. Tentokrát jsem ale měla šťastnou ruku. I když je kniha určena spíše mladším čtenářům, já jsem byla nadšená. Příběh se odehrává v době Druhé světové války očima dvanáctileté Carrie, která se svým bratrem putuje do náhradní rodiny. Postavy v knize jsou sympatické a svým způsobem pohádkové. Díky této knize si všichni připomenou, že v každém z nás je ukryta duše malého dítěte.


gleti
13.11.2017 5 z 5

kniha poutavě přibližuje dětem válečnou situaci v Anglii 40. let minulého století.

vikaa
15.08.2012 4 z 5

Dostala jsem se k téhle knížce až v hodně dospělém věku.Líbila se mi, ale už mě tak nenadchla, jak by mě nadchla v dětství.

kapllu
09.10.2011 4 z 5

Ani nevím, čím mě tak chytla, ale četla se úplně sama. Skvělá knížka.

Autorovy další knížky

Nina Bawden
britská, 1925 - 2012
1981  89%Carriina válka
1993  58%Ledárna