Čarokraj

Čarokraj https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398698/bmid_carokraj-Ozp-398698.png 5 4 4

podtitul knihy zní "Krajinou až za oponu času..." a jak stojí v úvodním slovu hejtmana Pardubického kraje, jde "o dobrodružný výlet Pardubickým krajem, kde se očima fotografa T. Kubelky podívate na různá místa Pardubicka a můžete se inspirovat různými pověstmi i dávno zapadlými událostmi"

Přidat komentář

Martule44
10.04.2023 5 z 5

Nezapomenutelná krása rodného kraje a citlivý pohled fotografa, který se snažil zachytit kouzlo okamžiku ...
Většinu míst jsem navštívila a tak oceňuji i autorův výběr slov, kterým dokázal výstižně popsat dochovaný příběh daného místa.
Rozhodně se po těchto stopách ještě vydám!

Iki1
26.06.2020 5 z 5

Idea putování autora po různých známých i méně známých místech České republiky je v současnosti hojně využívaná. Umět dobře otevřít oči tak, aby vzniklo něco víc, než jen turistické fotografie, už je o dost těžší. A právě tohle se v této publikaci nadmíru zdařilo. Podívání na různá místa Pardubického kraje je prostřednictvím (pod)večerních fotografií více než luxusní. Trochu víc jsem očekával od doplňujícího textu, ten trochu kulhá.


mirka2172
28.10.2019 5 z 5

Ráda navštěvuji známá i málo známá místa naší země, našeho Pardubického kraje. Projekt Čarokraj mě tak okamžitě zaujal, dal mi inspiraci i směr, kam se vydat, jak místa vnímat. Uvítala jsem, když se jeho část dostala ze stránek internetových na stránky knižní. Teprve kvalitní křídový papír dal vyniknout fotografiím míst, jejichž tajemné kouzlo je podpořeno zajímavým a nápaditým umělým nasvícením, převážně za soumraku. Místa na fotografiích tak k vám hovoří, vypráví i beze slov. Zdánlivě nezajímavá vás zaujmou, místa, na která byste se na výlet možná jen tak nevydali. Ale i ta známá a zajímavá najednou vnímáte trochu jinak. Chcete vědět víc, místo navštívit, vrátit se a vidět ho třeba už trochu jinýma očima. Tomášovi Kubelkovi se podařilo zdařile zachytit ducha, náladu každého z míst v knize. Váš dojem z fotografií a míst pak dokonale doplní doprovodné texty, jež se vyznačují kvalitním slohem a lehkostí slova. Seznámí vás s místy, jejich historií i pověstmi. Nejedná se o výklad, nudné výčty dat a událostí, strohá shrnutí zajímavostí, jež vám o místu řeknou vše a vlastně vůbec nic. Autor spíše citlivě vybral informace a dal jim takovou formu, aby stejně jako fotografiemi pro místa zaujal a dal vám nahlédnout do jejich příběhů. To svědčí o vynikajícím rozhledu autora a schopnosti pracovat s informacemi a dát jim literárně atraktivní podobu. Oceňuji i výběr míst, známých i málo známých, rovnoměrně ze všech koutů Pardubického kraje, dodržení tematické pestrosti. Knihu jsem nečetla postupně, nejdříve jsem si vybírala. Nakonec jsem ji ale přečetla celou a ráda se k ní vracím.

whale77
26.08.2019 5 z 5

Tohoto fotografického "průvodce" východními Čechami jsem dostala od Ježíška a i když jsem si myslela, že to budu mít jen jako další do sbírky knížek o rodném kraji, nakonec mě zaujala víc, než jsem čekala. Fotografii nerozumím, ale nápad na noční (večerní?) focení považuji za zajímavý. Stručný text doplňuje fotografie zajímavými informacemi o historii či pověstech daného objektu. Výběr míst je úžasný, o mnohých jsem nevěděla, takže dík autorovi patří za rozšíření obzorů. Škoda, že bydlíme mimo ČR, hned bych Čarokraje využila jako bedekru na víkendové výlety.

Autorovy další knížky

2018  100%Čarokraj
2021  90%Slatiňany