Caprona, země divů

Caprona, země divů https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91952/caprona-zeme-divu-91952.jpg 4 11 11

Třebaže román čtenáře zpočátku uvrhne do válečné vřavy, později se příběh posouvá do roviny „ztraceného světa“ připomínající podobná díla z pera A.C.Doylea. Burroughs tento model osvěžuje přidáním jedinečného přírodního prostředí, v němž se pomalý postup evoluce ve vnějším světě odehrává znovu a poněkud odlišně – zde se jedná o proměny jednotlivců. Celý systém je v prvním díle teprve naznačen a jedná se o ústřední záhadu, která se v následujících dvou románech rozkrývá stále více. Všechny tři příběhy spojuje právě tato linie základního motivu, jejich děje na sebe jinak nenavazují. CAPRONA – ZEMĚ DIVŮ (edice Spisy E. R. Burroughse 1.) obsahuje: I. Zapomenutá země (v originále The Land That Time Forgot, 1918) II. Zapomenutý lid – Dobrodružství Thomase Billingse (v originále The People That Time Forgot, 1918) III. Nad propastí času – Bradleyovo dobrodružství (v originále Out Of Time's Abyss, 1918) Nakladatelství Ladislav Šotek... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Ladislav Šotek
Originální název:

The Land That Time Forgot , 1918


více info...

Přidat komentář

TERRORDROME
03.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Pellucidar bola variácia na Cestu do Stredu Zeme a Caprona zas na Stratený svet. Vlastne je to kompilácia troch príbehov. V tom prvom sa hrdina nedobrovoľne dostane na nemeckú ponorku a po nejakých peripetiách skončia všetci na ďalekých útesoch kde evolúcia roztáča kolesá kovbojským spôsobom. Dinosaury, pteropotvory a opičiaci v rôznom štádiu vývoja dávajú posádke zabrať a vyskakujú spoza každého kameňa. Hrdina v rýchlom slede všetko stráca a napokon ostáva sám čumieť do západu slnka. V druhej časti dostane chlapík odkaz vo fľaši že jeho starý kamarát trčí v stratenom svete a "fíííí", o pár dní je tam aj s hydroplánom. Aj tak však drbne sám do džungle a okrem strieľania šeliem a domorodcov sa snaží sám seba presvedčiť že predsa nemôže milovať nejakú barbarskú Squaw! Najviac ma ale bavil tretí príbeh o stratenej hliadke z prvého príbehu kde je hrdina zajatý nadradenými lietajúcimi pteroľuďmi a odvlečený do ich mesta, odkiaľ je treba zdrhnúť. Je to celé taká naivná dobrodružná báchorka ktorá sviští ako hovno potrubím. Zaujímavý je koncept že sa všetko na Caprone rodí z vajíčok vo vode a postupne evolvuje až po Homo sapiens, takže sexom splodený jedinci sú raritou. Nedáva to moc zmysel, ale určite viac ako to že dravci na caprone majú taký primitívny nervový systém že im po smrteľnom zásahu strelou chvíľu trvá než do mozgu dôjde informácia že sú mŕtvy a medtitím bojujú ďalej. A to platí nielen na dinopotvory, ale aj cicavce ako medvede. No a bonusom je že sa tu vyskytujú strojné pušky ako v Smrtonosnej pasci. Škoda len náhle rozprávkového Happyendu, melancholicky stratený záver prvej časti sa mi páčil viac.

kraken.99
26.11.2021 5 z 5

Knihu jsem četl jako dítě u rodičů před cca 50ti lety. Bohužel, někam zmizela a rád bych tuhle starou klasiku vlastnil. Kdyby se nějaký majitel chtěl knihy zbavit, rád koupím.
Už se mi podařilo zakoupit vydání z roku 1926, nicméně pamatuji si verzi s kreslenými obrázky, nevím z jakého roku a o tu můj zájem trvá.


braunerova
11.07.2020 4 z 5

Výborná stará scifi, krásně naivní a nekorektní. Obávám se, že bude brzy na indexu zakázaných knih.

"Osobní tajemník pana Bowena Tylera staršího, jednoho z hlavních sloupů amerického průmyslu a nejznamenitějšího muže v Kalifornii, byl zamilován do ... do ... neodvážil jsem se doříci svojí myšlenku. Tom Billings se zamiloval do squaw! Otřásl jsem se při této myšlence."

ijcro
13.01.2019 4 z 5

Knihu jsem znovu četl v původním překladu Jirky Macáka. Každý ze tří příběhů na ztraceném ostrově v Atlantiku popisuje dobrodružství nedobrovolných příchozích (děj se odehrává někdy kolem 1. světové). Evoluce zde řádí jako černá ruka, příkladem budiž přerod opice v člověka a to vše jen na pár stránkách :) . Někdo to přirovnává k Doylově Ztracenému světu, ale Burroughs to očividně pojal jinak a po svém. Stojí za přečtení.