Duna: Dědic Caladanu

Duna: Dědic Caladanu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506765/bmid_duna-dedic-caladanu-tMt-506765.jpg 3 9 4

Caladan Trilogy série

< 3. díl

Závěrečný román caladanské trilogie z pera Briana Herberta a Kevina J. Andersona, autorů bestsellerů listu New York Times, je věnován klíčové postavě vesmíru Duny, Paulu Atreidovi. Ještě zdaleka ne dospělý mladík se chystá vstoupit do světa plného intrik, jaké by si donedávna nedokázal ani představit. Příběh, který začal vzestupem vévody Leta Atreida k moci a pokračoval důsledky zrady lady Jessiky, nyní vyústil v postupnou proměnu mladého Paula ve vůdce, jakým se musí stát na cestě ke své klíčové roli Muad‘Diba.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Dune: The Heir of Caladan , 2022


více info...

Přidat komentář

hetzerjoke
05.04.2024 2 z 5

(SPOILER) Přečtení posledního dílu trilogie už pro mě byla spíše otázka setrvačnosti a také zvědavosti, jak autoři naváží na první román. Lady z Caladanu se přes všechny své nedostatky četla docela lehce a dokázala vyprofilovat několik postav, na jejichž osudu mi vlastně i záleželo, takže jsem doufal ve velké finále, velké emoce a velké dobrodružství. Ne, překvapení se nekoná – mé naděje byly marné a já se obávám, že po skvělých koncovkách historie Duny a předeher k Duně ztratilo duo Herbert-Anderson i svou poslední výsadu, totiž dosažení filmově patetické katarze skrze monumentální bitvy, napínavé duely a uspokojivé rozuzlení. Dědic Caladanu nic z toho nemá. Postavy nově představené jsou smeteny ze stolu bez jakéhokoliv citového záchvěvu, padouši umírají jakoby nic a celá kniha tak působí jako nucené a uměle nafouknuté nic. Vím, že naše dvojka je dojením Duny a mizerným storytellingem pověstná, ale tohle...tohle bych snad i já zvládnul napsat líp.

Dvě hvězdy. Ptáte se, za co? 1. Jsem fanoušek a mám rád historii Duny a předehry k Duně (asi jako jeden z milionu). Jsem rád, že knižní vesmír Duny žije a rozrůstá se, byť často do slepých uliček. 2. Zamíchání karet tvarovým tanečníkem. Odepřeli nám epickou rozlučku s Eganem Saarem, Jaxsonem Aruem i Chaenem Marekem. Alespoň že jsme se mohli pokochat svěží linkou s tleilaxanským mistrem kamufláže, která mi připomněla Scytaleho ze Spasitele (láskyplný povzdech). Toť ale vše. Já vím, že knihy o Duně budou vycházet dál a že já je budu dál číst. Nezbývá mi než doufat, že se H+A odrazí od tohohle bahnitého dna (bolestný povzdech).

KubaHanzelin
27.01.2024 3 z 5

Tak nějak nevím co napsat, názor mám i o třetím dílu trilogie stejný jako u dílu druhého
Víceméně zbytečné knihy, které se snaží vytrřískat z oblíbených postav ještě něco víc, i když už je vidět, že je to poměrně dost na sílu.
Ale ano, pořád je kniha čtivá a na tyto chmurné zimní dny ideální, protože i přestože to není ta správná Duna, dokáže vás příběh alespoň na chvíli odtáhnout od problémů reálného světa


AnoMANder
03.11.2023 3 z 5

Kniha svou kvalitou nijak nevybočuje od předchozích dílů. Tím, že víme, co bude následovat, jsou bohužel osudy většiny postav hodně předvídatelné. Některé části děje jsou až naivní, nelogické (např. jak snadno se dotane kdokoliv z místních do hradu Atreidů na Caladanu)
Tři hvězdy hlavně za to, že jsem fanda :)

ArkAngel
07.07.2023 3 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Závěrečná část Caladanské trilogie je opět velmi čtivá, ale mám k ní několik výtek. Tu první jsem použil již u minulé knihy, kdy jsem napsal, že knihy měly být maximálně dvě. Autoři se pak navíc rozhodli, že se budou předhánět v tom, kterou postavu vystaví více akce nebo utrpení, skoro jako kdyby si s nimi chtěli naposledy pohrát, než je vypustí do původní Frankovy Duny. Návaznost mezi knihami je jinak udělána slušně, ale pořád mi přijde, že celé tohle dobrodružství bylo až přehnaně akční. Kdyby byla kniha kratší a postavy nebyly každou chvíli v extrémních situacích, dal bych ji o hvězdičku více.

Autoři knihy

Kevin J. Anderson
americká, 1962
Brian Herbert
americká, 1947

Kniha Duna: Dědic Caladanu je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce66x
Chystám se číst22x
Chci si koupit19x