Být pohanem

Být pohanem https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404579/bmid_byt-pohanem-YhN-404579.jpg 5 17 3

Proč jsem napsal tuto knihu? Ptá se de Benoist. Abych odhalil esenciální rozdíly mezi pohanstvím a křesťanstvím. Svůj cíl však rozhodně překročil: ve svém bádání sahá až na kost toho, co je jádrem evropského myšlení, cítění a prožívání; toho, co je Evropanům původní už od prehistorie, a co je v Evropě skrytě přítomné dodnes, protože christianizace to mohla potlačit, ale nikdy to nemohla zničit.... celý text

Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Sol Noctis
Originální název:

Comment peut-on être païen? , 1981


více info...

Přidat komentář

Adam84
24.10.2022 5 z 5

Tvůrčí, rozmanitost a pestrost světa podporující pohanství a proti tomu náboženství abrahámovská s univerzalismem, se sklony k totalismu, hlásaje jedinou pravdu. Mám dojem, že nějaká ta rituální obětina bohům, nebude na škodu.

Bůh je mrtev, ať žijí bohové.

Doporučing pro všechny etnopluralisty.

MichalPuchovsky
28.09.2021 5 z 5

Kresťanstvo existuje približne dvetisíc rokov. Niekde jeho vplyv viditeľne klesá (západná Európa, Česká republika), inde si stále drží svoje pozície (Slovensko, Poľsko). To ale nič nemení na tom, že základy európskej filozofie stoja na kresťanských myšlienkach až do dnešných dní. Kniha Alana de Benoist „Být pohanem“ sa zamýšľa práve nad veľkým vplyvom kresťanstva na západnú spoločnosť, ktorý stavia do kontrastu s predkresťanskou európskou filozofiou a náboženstvom. Benoistovi sa darí podmanivo nahliadnuť pod rúško myslenia západného sveta a provokatívne poukázať na jeho problematické miesta.


Lesní_chodec
26.04.2019 4 z 5

Těžko budete hledat knihu, která na necelých třista stranách nabídne tak rozsáhlé informace a odkazy, které přemýšlivější čtenáře přivedou k řadě dalších autorů a myšlenek. De Benoistovi se podařilo vytvořit úžasnou vědeckou práci, které je s určitými znalostmi reálií velmi dobře čitelná.

Původně jsem měl obavy o kvalitu překladu, ale musím s naprostou upřímností smeknout před prací pana Šebesty. Kniha je i po tiskařské stránce velice zdařilá. Jediné co bych mohl vytknout, je absence vlastního poznamkové aparátu, který by méně znalým čtenářům značně usnadnil místy náročnou četbu.