Bylo to v Leningradě

Bylo to v Leningradě https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137850/bylo-to-v-leningrade-137850.jpg 4 4 2

Válečný román, odehrávající se v obleženém Lenigradě od zimy 1941/42 do podzimu 1942, popisuje osudy válečného dopisovatele Saši a ošetřovatelky Lídy. Saša je poslán do Lenigradu, aby psal o životě ve zmrzlém a vyhladovělém městě, přitom však také pátrá po své lásce Lídě, o níž již 7 měsíců nemá žádné zprávy. Zjistí, že ji zemřela matka i čtyřletá dcera a pracuje jako ošetřovatelka na Ladožské cestě (dopravní tepně vybudované na zamrzlém jezeře). Setkají se na jeden jediný den, pak je Saša odvelen jinam. Druhou část románu vypravuje Lída. Začíná jejím setkáním se Sašou, dále popisuje život v Leningradě a její snahu o vybudování dětského domova, což dostala za úkol, převelení na frontu do přední linie a opětovné setkání se Sašou, který byl smrtelně zraněn.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Práce
Originální název:

Eto bylo v Leningrade


více info...

Přidat komentář

fan_tomas
30.12.2014 4 z 5

Hezký válečný román o trojici zamilovaných lidí v obleženém Leningradě. Potěšující věc, že neobsahuje žádné politické žvásty!

cori
21.10.2012 4 z 5

Velice čtivě napsaný román, který zaujme drobnými lidskými příběhy a osudy těch, kteří byli uvězněni v obléhaném Leningradě. Je nepředstavitelné, v jakých podmínkách (bez jídla, vody,léků, elektřiny, dřeva na otop) zde lidé přeživali a kolik miliónů jich zde hlady pomřelo. V románu nejsou žádné komunistické žvásty (jen v úryvku slibu partyzána zazní jméno Stalina a Lenina).