Byl tu Šalomoun Gursky

Byl tu Šalomoun Gursky https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34543/bmid_byl-tu-salomoun-gursky-1h2-34543.jpg 4 18 2

Humorně laděná rodinná sága kanadsko-židovského autora byla v roce 1990 nominována do užšího výběru Booker Prize a v témže roce získala Spisovatelskou cenu Britského společenství. Vypráví historii pěti generací rodiny Gurských, která se za časů prohibice protloukala pašováním alkoholu do arktických končin dálného severu, od poloviny devatenáctého století do současnosti. Postmoderně splétaný příběh plný absurdit dvacátého století osciluje svou stavbou mezi postupy tak rozdílných autorů, jakými byli Charles Dickens, Malcolm Lowry či Philip Roth. Tvůrce pečlivě míchá fikci a fakta, takže ve čtenáři zanechává dojem, že by toho potřeboval o rodině Gurských vědět ještě mnohem víc.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Solomon Gursky Was Here , 1989


více info...

Přidat komentář

bob0985
09.11.2023 5 z 5

Tato kniha nemá kladného hrdinu a přesto v ní najdete své oblíbence. Otázkou je, zda knihy vlastně kladné hrdiny potřebují. Je to mnohovrstevný román, do kterého se člověk postupně ponořuje, občas má pocit, že se ztratil, a pak má radost, že ne, že stále jaksi ví, kde se nachází. Sestavit takový román, dát ho dohromady, provázat, to mohl dokázat jen genius. Na začátku tedy doporučuji trpělivost, protože to pak stojí za to.

Rád bych si přečetl rozbor tohoto díla, nějakým odborníkem, ale umím si představit, že takový rozbor by zabral stejně stran, jako kniha samotná.

karel9045
04.11.2018 4 z 5

Příběh jedné židovské rodiny, která se z nuzných poměrů vypracovala mezi největší boháče světa. Tak by se dal ve stručnosti popsat příběh bratrů Gurských, přičemž Šalomoun - nejchytřejší, nejtalentovanější a také nejtajemnější, neboť zemřel velmi mladý a za podivných okolností - je předmětem až patologického zájmu Mojžíše Bergera, nepříliš vítaného rodinného životopisce. Mojžíš, jehož otec kdysi pro jednoho z bratrů pracoval, skládá ze střípků a stovek deníkových záznamů, kvůli nimž neváhá letět na druhý konec světa, skutečný příběh této rodiny, opředený množstvím mýtů, legend, polopravd a lží. Struktura románu je velmi složitá. Přeskakuje z postavy na postavu, posouvá se z místa na místo a v čase, mnohdy o desítky let. Román je utkán z neuvěřitelného množství postav a postaviček, jejichž smysl pro vyprávění se mnohdy vyjeví až o mnoho stránek dále, kdy vše zapadne na své místo, jako dílek velmi komplikovaného hlavolamu. Richler je geniální vypravěč a úžasný fabulátor. Přesto si myslím, že román Byl tu Šalomoun Gursky za jeho vrcholným dílem Barneyho verze zaostává. I zde je spousta humoru a nápadů, nicméně tempo je mnohem pomalejší a finále není zdaleka tak skvělé jako v posledním románu. Možná že postav je zde skutečně příliš mnoho a příběh místy zbytečně překombinovaný. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že i tento román nese známky velkého spisovatele a člověka s obrovským smyslem pro humor, který se nezastaví před ničím.


Štítky knihy

kanadská literatura

Autorovy další knížky

Mordecai Richler
kanadská, 1931 - 2001
2012  88%Barneyho verze
2003  85%Učňovská léta Duddyho Kravitze
2004  86%Byl tu Šalomoun Gursky
2009  88%Jezdec z ulice sv. Urbana