Budúcnosť, ktorú si vyberieme: Ako prežiť klimatickú krízu

Budúcnosť, ktorú si vyberieme: Ako prežiť klimatickú krízu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479292/bmid_buducnost-ktoru-si-vyberieme-ako-pr-BHi-479292.jpg 5 3 2

Klimatická zmena je bez diskusie najnaliehavejší a najzávažnejší problém, s akým sa kedy ľudstvo stretlo. Náš prístup k nemu v nasledujúcich tridsiatich rokoch určí, v akom svete budeme žiť a aký ho odovzdáme našim deťom a ich deťom. Christiana Figueres a Tom Rivett-Carnac, ktorí v mene OSN viedli rokovania o historickej Parížskej dohode v roku 2015, napísali knihu plnú varovaní, ale aj nádeje o meniacej sa klíme a jej vplyve na ďalší osud ľudstva. Pre našu planétu existujú podľa autorov knihy dva scenáre ďalšieho vývoja. V prvom z nich opisujú, ako by to na zemi vyzeralo v roku 2050, keby sme nesplnili klimatické ciele stanovené v Paríži. Druhý scenár vykresľuje život v uhlíkovo neutrálnom, regeneračnom svete. Klimatickej zmene – ako sa dočítate v knihe – treba čeliť so zdvihnutou hlavou, optimizmom a odhodlaním. Budúcnosť, ktorú si vyberieme nám ukazuje, aké máme možnosti a čo konkrétne musia zákonodarcovia, veľké firmy a každý z nás robiť, aby sme odvrátili katastrofu. Budúcnosť je v našich rukách. „V živote sa mi do rúk dostalo iba málo takýchto inšpiratívnych kníh. Autori bez obalu predostierajú tvrdú realitu klimatickej zmeny, ale prichádzajú k záveru, že ľudstvo ešte vždy dokáže toto nebezpečenstvo odvrátiť. V existenciálnej hrozbe klimatickej zmeny vidia jedinečnú príležitosť vybudovať spravodlivejší svet a objaviť lepšiu stránku nás všetkých. A čo je vari najdôležitejšie: autori pristúpili k veci prakticky a zostavili zoznam desiatich konkrétnych krokov, ktoré môžeme urobiť, aby sme vybudovali lepší svet pre všetkých obyvateľov planéty Zem. Dúfam, že si vezmeme ich posolstvo k srdcu.“ Yuval Noah Harari... celý text

Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí Přírodní vědy
Vydáno: , Aktuell
Originální název:

The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis , 2020


více info...

Přidat komentář

ivokick
31.05.2023 4 z 5

Velmi důležitá kniha týkající se klimatické krize a možností, jak se k ní postavit, jak na ni můžeme jako jednotlivci reagovat a jak se můžeme vypořádat s emocemi, strachem a úzkostí spojenými s tímto fenoménem.

Jen mi přijde, že nedostatečně akcentuje sociální aspekty celé problematiky a s tím spojenou nerovnost. Proto jen ty čtyři hvězdičky, které souvisí s mým názorem, že sociální problémy a klimatická krize jsou propojené a nejde vyřešit jeden problém bez řešení druhého.

Každopádně - velmi praktická kniha, velmi praktická doporučení a všem doporučuji. Četl jsem dlouho, ale nelituji.

whack
29.11.2021 5 z 5

Kniha začína akčne už v nultej kapitole, v ktorej urguje za veľké zmeny a varuje pred hrozbou v podobe popieračov. Tretia kapitola popisuje, ako bude vyzerať rok 2050, ak neprijmeme adekvátne opatrenia, a ako môže vyzerať, ak ich okamžite prijmeme - krásny ekologický sci-fi sen (len tam absentujú informácie o riešení populačného rastu).

Kniha sa nevyberá cestou katastrofického alarmizmu, ale snaží sa udržať v prehľadne optimistickej atmosfére, a nabudiť tak dojem, že každý jednotlivec môže urobiť strašne veľa - a to aj bez toho, aby sa stresoval. Vlastne sa v rovine individualizmu drží po celý čas. Áno, aj takýto pozitivizmus je užitočný, keď ukľudní a zaktivizuje ľudí - je to super, nič nie je zbytočné. Po prečítaní si knihy "Zmena alebo kolaps" (Graeme Maxton) som však presvedčený, že treba urobiť oveľa viac, než zmeny na individuálnej a dobrovoľnej úrovni.


Štítky knihy

globální oteplování podnebí, klima klimatické změny

Autoři knihy

Christiana Figueres
kostarická, 1956

Kniha Budúcnosť, ktorú si vyberieme: Ako prežiť klimatickú krízu je v

Přečtených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
dalších seznamech2x