Budu dělat za drogy

Budu dělat za drogy https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68867/bmid_budu-delat-za-drogy-H79-68867.jpg 4 25 9

Do čtyř částí rozdělený svazek literárních textů Lydie Lunch ukazuje čtyři cesty, kterými přistupuje ke svým základním tématům jimiž jsou násilí, sex a individuální svoboda. Číst její texty není nic příjemného, jsou kousavé, ironické, sžíravé a brutálně upřímné. Ač s jejími názory nemusíme souhlasit, nemůžeme jim upřít naléhavost a sílu přinutit nás se nad nimi alespoň zamyslet, v lepším případě zkusit přehodnotit některé své postoje. Sympatické je, že se Lydia Lunch nestaví do role poslední spravedlivé, ale že i ona sama se snaží přijít věcem na kloub - byť za cenu zklamání a bolesti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Maťa
Originální název:

Will Work for Drugs , 2009


více info...

Přidat komentář

ozzak
03.04.2021 5 z 5

výborná kniha nic pro citlivé jedince

NoraHudecová
16.01.2020 2 z 5

Bohužiaľ som sa nechala zlákať na názov a čakala som nejaký príbeh z drogového prostredia. Ide však o texty, ktoré nemajú takmer žiadny dej a občas mi to pripomínalo generátor náhodných slov. Oceňujem ale psychologické pozadie textov. Poslednú časť knižky tvoria rozhovory s autormi, ktoré považujem za veľmi zaujímavé.
Napriek tomu tento žáner nedokážem adekvátne oceniť.


Note
07.07.2016 2 z 5

Po Paradoxii dosť sklamanie. Menej vtipné, menej konzistentné a menej ,,free,,. Kniha je v podstate o ničom a mal som z nej pocit akoby ani sama autorka nevedela čím vlastne ma natiahnuť knihu na dostatočnú dĺžku. Will work for drugs sa čítať neoplatí. Ak chcete niečo o ľuďoch na hrane poňaté veselšie, Welsh je lepší, ak niečo depresívne tak radšej zvoľte Selbyho.

Jackjelly
28.10.2014 4 z 5

Kniha pro ty co mají rádi život na hraně, na odvrácené straně spořádanosti, na doraz.
Kniha pro ty co si o někom takovém rádi přečtou, protože sami na tento sebedestrukční životní styl nemají koule.
Kniha pro ty co se už ničím nenechají překvapit.
A nakonec i kniha pro ty, co se rádi pohoršují.
Každý se může zařadit, každý si to může přečíst a každý si z této knihy něco odnese. Ať už znechucení, závist a nebo pocit samoúčelné exhibice.
Rozhovory v závěrečné části knihy skvěle doplňují předchozí obsah.

Radoľa
02.07.2013 3 z 5

Lydia Lunchová zrelejšia než v Paradoxii, čo bol opis mladosti nadšenej šokizmami vo vzťahovo-sexuálnej oblasti. Výkrik rebélie. Zatiaľčo kým robí za drogy, snaží sa o vtipné zovšeobecnenia - prečo nemá deti, prečo sú všetci chlapi len slabosškí nímandi, ohlupujúci cicinou, či prečo je svet tak skurvene agresívne nepríjemné miesto. Vychádza z teórie rodičovského ublíženia, ktoré vraj poškodilo každého z nás, čo si nesieme v sebe a prenášame ďalej. Napriek istej miere generalizácie, ktorá mi u filozofujúcich autorov vždy vadila, to Lýdia vyvažuje otvorenosťou, sem-tam zaujímavou minipoviedkou o vzťahu k sebadeštrukčnému agresorovi alebo záverečnými rozhovormi s umelcami v štýle Charlesa Bukowského. Záver: Útly spisoček americkej undergroundovej speváčky, herečky, spisovateľky a performerky, v ktorom s poučením prichádzajúceho stredného veku prináša zopár zaujímavých zovšeobecnení, zároveň žiaľ pár nudných extatických výkrikov do tmy a tiež pár interesantných rozhovorov s ďalšími šialencami kultúrneho dna.

inikori
07.04.2013 2 z 5

"Všichni jsme svým způsobem obětmi." Kdybych byl dospívající, jehož chorobní rodiče by na mne páchali chorobné věci a já chtěl vědět, že nejsem jediná oběť a že sebedestruktivní život žije i někdo další a chtěl bych svoji rozervanost taky sdělit ostatním formou zvráceného umění, možná by se mi tato knížka líbila. Jenže naštěstí se mi tato knížka nelíbila.
Snad jen parafráze Freuda: "Možná že je válka jenom závist menstruace. Kdoví, kdyby chlapi každý měsíc krváceli tak jako já, nezřízená touha po krvi by je přešla." Jinak ale thanatos vyhrává. Nemám pocit, že by knížka ukazovala světlo na konci tunelu.

Kirtans
06.01.2013 2 z 5

Nevím co to pořádně vlastně bylo, připadalo mi to jako pár článků v časopise a zápisky s deníčku dotyčné spisovatelky. Dvě hvězdičky za poslední část "interview", ale to vlastně bylo taky jako součást toho daného časopisu.. Dneska fakt můžete napsat o každém prdu a být slavní, tahle témata zvládlo mnoho spisovatelů mnohem lépe a s grácií nenuceného "jedu".

vetaiveta
27.11.2012 5 z 5

Výborný čtení, doporučuju :-))

Arlique
30.01.2012 5 z 5

Lydia Lunch v plný parádě =) doporučuji všem, kteří mají rádi knihy s drogovou tématikou

Štítky knihy

drogy

Autorovy další knížky

Lydia Lunch
americká, 1959
1999  78%Paradoxia
2011  72%Budu dělat za drogy
2014  82%Krvavá stopa
2013  90%Máš-li hlad, tak ho hlaď

Kniha Budu dělat za drogy je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst26x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x