Budiž voda: Izraelská inspirace pro svět ohrožený nedostatkem vody

Budiž voda: Izraelská inspirace pro svět ohrožený nedostatkem vody https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320668/bmid_budiz-voda-izraelska-inspirace-pro--t9W-320668.jpg 5 42 14

Podle prognóz americké vlády bude čtyřicet z padesáti států USA, společně s 60 procenty celého povrchu zeměkoule, brzy čelit alarmujícím rozdílům mezi množstvím dostupné vody a rostoucí poptávkou po ní. Pokud nezačneme problém řešit, čeká nás zvyšování cen potravin a zpomalení ekonomického růstu, což pravděpodobně povede i k větší politické nestabilitě. Kniha Budiž voda ukazuje, v čem může Izrael sloužit jako příklad dalším zemím při předcházení nejhorším krizovým scénářům. Přestože šedesát procent izraelského území tvoří poušť, tato země nejenže dokázala vyřešit vlastní problémy s vodou; má jí dokonce nadbytek. Izrael dodává vodu sousedním zemím – každodenně jí zásobuje palestinská území a Jordánsko. Izrael stal absolutní špičkou v oblasti vodohospodářství a ve vývoji potřebných technologií. Poutavě napsaná kniha Budiž voda je inspirativním vyprávěním popisujícím vize a oběti státu a národa, který zajištění dostatku vody odedávna považuje za jednu ze svých základních priorit. Navzdory velmi omezeným zdrojům vody, rychle rostoucí populaci i ekonomice a mnohdy nepřátelsky naladěným sousedním zemím si Izrael dlouhodobě udržuje náskok v oblasti vodohospodářských inovací, s cílem zajistit svůj vlastní dynamický budoucí rozvoj. Seznámit se s izraelskými zkušenostmi a poučit se, jak lze překonat náročné výzvy a změnit se z vyprahlé země ve skutečnou velmoc, pokud jde o hospodaření s vodou, může být přínosem pro každé město, každý stát – i pro každého jednotlivého čtenáře.... celý text

Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Aligier
Originální název:

Let There Be Water , 2015


více info...

Přidat komentář

radimch
22.10.2023 5 z 5

Vynikající kniha. Obdivuji Izraelce za to co dokázali svou pílí vybudovat. Kdyby každá skupina lidí jako oni proměnila jeden malý kousek pouště v takto téměř soběstačnou jednotku, bylo by na světě o něco lépe.
Kniha je nabitá zajímavými informacemi, pěkně se četla.

Simona99
08.11.2022 5 z 5

Knížka se mi četla velice dobře. Je napsána moc milou formou a podává zajímavý přehled o problémech s vodou...


TeraBla
07.02.2022 5 z 5

Výborná kniha o izraelské strategii v boji o vodu, její zužitkování, zpracování, recyklaci a využití, včetně odborne rady a spolupráce s dalšími státy. Psáno srozumitelně a poutavě. Co dodat, Izrael je v oblasti vodohospodářství inspirací pro celý svět.

rabor
29.05.2020 3 z 5

Izrael je obdivuhodná inovativní země a proto je dost škoda, že se alespoň některými nápady nenecháme inspirovat a mnohdy jdeme zcela opačným směrem. Naše situace s vodou není zatím až tak kritická a dospěli jsme rovněž k obdivuhodným inovacím v boji se suchem, například tím že jsme schopni vyrobit pivo co je levnější než voda. Kam se hrabe Izrael s odsolováním mořské vody, že? Ale jsou situace kdy je voda nenahraditelná. Už jste někdy napouštěli zahradní jezírko pivem? Slejzaj se tam žáby, a rozdováděný krkaj a prozpěvují tak, že by to přehlušilo i cikánskou svatbu. Přitom se prostě nevyspíte. Proto je nutné vážit si každé kapky a každý kdo to nechápe by měl být na den vysazen někam do pouště nebo se suchou dásní a dvackou v ruce bloumat kolem zahrádek na staromáku.

Bambejsek
26.01.2020 5 z 5

Kniha na více než aktuální téma, kvalitní pitná voda z kohoutku není samozřejmostí, je luxusem.

Kuzzie
21.01.2020 5 z 5

Takovýhle knihy já prostě miluju!Když nějakej národ žije tak, aby i jeho děti měly co do pusy,když pochopí,že nestačí jen nadávat, ale uskromní se,zatne zuby a za pár let vidí,že to přineslo ovoce. Židi určitě nikdy nebyli hloupí,ale že mají před téměř celým světem náskok 80 let,alespoň co se zacházení s vodou týče,to je mazec.

SAnthony
30.10.2019 3 z 5

Téma práce s vodou, zachytávání, čištění, odsolování a veškeré následné použití je velmi zajímavé. Jediné co mne na knize vadilo, bylo neustálé opakování pasáží a jmen. Jinak doporučuji k přečtení, k zamyšlení jak používáme vodu a plýtváme tímto drahocenným zdrojem.

tetulka
05.08.2018 5 z 5

Každý by se měl inspirovat kreativitou a chutí riskovat od tohoto zajímavého státu. Přináší to ovoce:)

LukasKudlacek
20.07.2018 5 z 5

Je to skvělá kniha. Je to poučná kniha. Je to kniha, kterou by si měl přečíst každý, protože všichni máme, či budeme mít nedostatek kvalitní čisté vody. Lidé mají tendenci věci, které se jich přímo nedotýkají, bagatelizovat a zlehčovat. Až jim jednoho dne nepoteče voda z kohoutku a přistaví tam cisternu s terminálem na kreditku, pak se budou teprve divit, jak to?

Přitom je to tak snadné, každý může začít šetřit s vodou a tato kniha přesně říká jak na to. Na ministerstvech by to měla být povinná četba. Naše země má hodně vody a je krásně zelená, ale podle oficiálních statistik hydrometeoroligického úřadu z roku 2017 naše země již trpí vysycháním spodních vod ve velkém měřítku. A nová se nezadržuje, protože chybí na polích remízky, protože prší málo a nárazovitě, protože se země otepluje, atd. Důvodů je mnoho, je potřeba proti tomu něco dělat, třeba šetřit s vodou :)

borsalino_csfd
29.06.2018 5 z 5

Jsme na to zvyklí - otočíme kohoutkem a voda teče. Jenže klima se zásadně mění, ale my stále strkáme hlavu do písku ve víře, že to tak bude navěky. V Izraeli si takový luxus jednoduše dovolit nemohli, už proto, že začínali budovat svou zemi na hromadě písku. Brzy si však uvědomili, že vrtání hlubších a hlubších studní prostě nikam nepovede a voda je příliš cenná, než aby podléhala různým výkyvům politiky. Takže byla voda označena za národní strategickou komoditu, zřízen nezávislý úřad a podniklo se mnoho kroků, aby vody bylo dost k pití, mytí, zavlažování zemědělských plodin a ještě zbylo na export. Z druhé strany snížili náročnost plodin na vodu, zavedli cílené kapkové zavlažování a začali čistit a zejména využívat splaškovou vodu v zemědělství, aby bylo možné šetřit pitnou vodu. Těch opatření, technologických inovací a reálných kroků je celá řada, která v celku přináší neuvěřitelný výsledek - Izrael, jako polopouštní země je, co se vody týče, plně soběstačná nejen dnes, ale také zítra. Prostě si uvědomili, že strategickou komoditou 21. století není ropa, ale voda. Jenže v ČR jsme zvyklí, že otočíme kohoutkem a voda teče. Jenže jak dlouho? Opravdu musíme dojít až tak daleko, že jednoho dne otočíme kohoutkem a voda nepoteče? Opravdu musíme?

molt
05.01.2018 5 z 5

Jak dokáže lidský rozum z přírody dostat maximum a to ji ani příliš nepoškodit. Inspirativní kniha a to zdaleka nejen v oblasti vodohospodářství.

epete
03.08.2017 3 z 5

Veškerá voda patří celému národu. Společné vlastnictví vodních zdrojů a státní vodohospodářství, úspory a inovace jsou základní principy izraelského nakládání s vodou, čímž se zajistil dostatek vody pro každého. Voda se považuje za tak cenný zdroj, že není vystavován vrtochům politiků (včetně obecních)...

martin3683
26.03.2017 4 z 5

Kdo jste četl Startup Nation o neuvěřitelném ekonomickém vzestupu Izraele, pro vás četba o vodohospodářském "zázraku" v Zemi izraelské nebude takový šok. Však je to jediná země na světě, kde poušť ustupuje lidem a ne naopak. Každopádně ty knížky spolu trochu souvisí a kladou otázky, jak je možné, že se tyhle věci podařili hlavně v Izraeli. Kombinace touhy po vlastní zemi po tisíciletí útlaku, bezpečnostních otázek (všichni sousedé mě chtějí vyhladit), povahové rysy obyvatel, armády a obchodních schopnostech udělalo z Izraele zemi, která je pro velkou část světa v plno oborech zdrojem inspirace.

Voda a její získání/udržení byla pro tuto zemi vždy prioritou a otázkou přežití. Má to takto celý Blízký východ, ale v kombinaci s výše uvedeným to Izrealci dotáhli skoro k dokonalosti a číst o tom je nejen velmi zajímavé a poučné, ale i pozitivně nabíjející: co všechno člověk dokáže, když se chce.

Kniha od vás neočekává žádné znalosti o vodohospodářství a je napsaná zrozumitelným a laickým pohledem. Po její přečtení si uvědomíte, jak neskutečně v naší a jiných západních zemí plýtváme vodou a nevážíme si jí a jak Izrael z prvotní nevýhody (velká část území země je poušť) udělalal výhodu s obchodními a diplomatickými přínosy z celého světa.

Za sebe doporučuji, moc zájimavá kniha o na první pohled nezajímavém oboru.

joachim36
11.01.2017 5 z 5

Inspirativní čtění, které v dnešní době přináší valnou dávku optimismu ohledně budoucnosti. Minimálně tedy alespoň co se vody týče.

Štítky knihy

Izrael voda pitná voda vodárenství

Autorovy knížky

Seth M. Siegel
americká, 1953
2016  90%Budiž voda: Izraelská inspirace pro svět ohrožený nedostatkem vody

Kniha Budiž voda: Izraelská inspirace pro svět ohrožený nedostatkem vody je v

Právě čtených3x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce23x
Chystám se číst58x
Chci si koupit28x
dalších seznamech1x