Budějovické povídky

Budějovické povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331069/bmid_budejovicke-povidky-5Cu-331069.jpg 3 2 2

Město České Budějovice oslavilo 750 let své existence v roce 2015. K tomuto neopomenutelnému výročí se uskutečnila řada velkolepých aktivit – happeningů, výstav, koncertů, divadelních představení, průvodů, ale i tiskových a knižních projektů. Tato publikace, kterou jste právě otevřeli, je takovým tichým dozvukem zmiňovaného jedinečného jubilea. Společným jmenovatelem všech zařazených povídek v knize, jejichž autory jsou výhradně členové Jihočeského klubu spisovatelů, je právě město České Budějovice, a to z patnácti rozličných úhlů pohledu. Některé z povídek připomínají určité historické momenty, jiné se vracejí do minulosti nedávné, velká část povídkových příběhů však nápaditou dějovou formou mapuje město současné a jeho zajímavá a známá místa i všednodenní život. Při jejich pročítání se čtenář společně s autory proplétá ulicemi starého města, zastaví se na náměstí se Samsonovou kašnou, projde se po nábřeží Vltavy a Malše, podívá se na jihočeskou metropoli z výšky Černé věže, zabloudí i na předměstí... Navíc přitom nahlédne i do zaznamenaných osudů živých i neživých hrdinů těchto povídkových vyprávění, která mají v knize svou literární premiéru.... celý text

Přidat komentář

witiko
31.03.2017 2 z 5

Nadšení některých autorů pro své město je sympatické, ale jinak je to přehlídka literární (pod)průměrnosti bez výraznějších nápadů. Skutečně dobří a uznávání autoři z jihočeské metropole (Hájíček, Žák, Cempírek, Štifter...) chybějí. Jako počin Jihočeské obce spisovatelů, což bude asi spolek lidí, "co taky píšou", je to roztomilá brožurka, ale je škoda, že se jihočeská metropole nedočkala ke svému výročí založení důstojnější a skutečně reprezentativní literární antologie. To se týká i podoby knížky, která je zcela bez výtvarného nápadu a jakékoli grafické ambice.

Jido
10.02.2017 3 z 5

Některé povídky se mi příliš nelíbily, ale bylo zajímavé sdílet pohled na České Budějovice s autory, kteří toto město znají.