Buchlov - historie a příběhy hradu

Buchlov - historie a příběhy hradu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298978/bmid_buchlov-historie-a-pribehy-hradu-65e84bf9e9899.jpg 5 8 4

Chřiby záhadné a mytické série

< 12. díl >

Historie a příběhy hradu Buchlov, dominanty Chřibů a moravského Slovácka. Text knihy už dříve vycházel na pokračování po několik měsíců ve Slováckých novinách. Při četbě se ze všeho nejdříve ocitnete v polovině 13. století, kdy vzniká na prostředním z dominantních chřibských kopců malý královský hrádek, spravující prostřednictvím úředníků okolní kraj – lesy, louky, pole, rybníky, zvěř... Během následujících desetiletí a století se hrad rozrůstá a jeho význam roste. Za již soukromých majitelů z rodu Zástřizlů – Jana Ždánského a Jiřího Zikmunda Prakšického – dostává v podstatě svou dnešní podobu. Vedle stavebního vývoje si kniha všímá mnohdy pohnutých životů jeho majitelů, ale i života poddaných, jenž byl pro ně i nábožensky nejtěžší po bělohorské porážce a třicetileté válce. Mnohé z desítek kapitol doplňují hradní pověsti, stovky autorových fotografií a další dokumentace z archivu autora, který se touto tématikou zabývá již více let.... celý text

Přidat komentář

efka.saf
09.10.2022 5 z 5

Buchlov - má TOP láska mezi hrady. Kam má paměť sahá, ani jeden rok jsem neabsolvovala bez Buchlovu. Tudíž tato knížečka byla pro mě povinnost a vesměs naplnila moje očekávání. Historie hradu byla zpracována velmi podrobně, vše bylo (jak je u této série zvykem) doprovázeno názornými pěknými fotkami. Suchopárný historický výklad byl okořeněný různými citacemi a texty z archiválií nebo mými oblíbenými pověstmi z hradu a podhradí. Osobně ke knize nemám žádné výhrady a jestli ještě někdy vyjde v novém vydání, byla bych ráda, aby zaujala místo v mé knihovně.

engelbert
09.04.2020 3 z 5

Příjemné čtení o starobylém hradě, seznam majitelů doplněný pověstmi a spoustou pěkných fotografií. Jako upoutávka je to dost dobré, ale mám pocit, že kniha uvízla záměrem někde mezi obrazovou publikací, vlastivědným průvodcem a povídačkami z buchlovského podhradí.


cérka
18.05.2018 5 z 5

Ano, tuto knihu chci mít ve své knihovničce!
Skvěle popsaná a odvyprávěná historie hradu. Spolu s pověstmi a fotografiemi tvoří ucelený, dokonalý celek, nádhernou knihu. DOPORUČUJI!

ElizabethK
03.04.2018 4 z 5

V knize naleznete prakticky všechny poznatky o Buchlově, jeho celou historii, pověsti týkající se hradu a pochopitelně i velké množství nádherných fotografií.

Měla jsem radost, že kniha vyšla podruhé, protože jsem si ji nestihla koupit v prvním vydání, což mě dost mrzelo.