Brnboniéra aneb Umění v Brně

Brnboniéra aneb Umění v Brně https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497827/bmid_brnboniera-aneb-umeni-v-brne-1Vt-497827.jpg 5 7 3

Rozbalte si Brnboniéru a rozhlédněte se novýma očima: po celém Brně uvidíte rozsetá umělecká díla. Některá z nich vznikla ve středověku a jiná před pár měsíci. Jedna jsou tak známá, že jejich sláva překročila hranice města, o druhých jste ještě neslyšeli. Na které se jít podívat? Jak si z nich vybrat? Třeba podle toho, co vás v životě baví, živí nebo kým chcete být. Jste odkojeni starobrnem? Anebo přijíždíte do města poprvé? Brno má něco pro všechny: našince i cizince, inženýrky a pivaře, rebely, sportovkyně či rodiče s dětmi. Život i umění mají mnoho různých příchutí. Stejně jako čokoládová bonboniéra. Račte ochutnat.... celý text

Přidat komentář

MarieNovak
11.06.2023 5 z 5

Kniha přibližuje umění ve veřejném prostoru v Brně. Kromě soch si všímá také graffiti, vitrínových galerií, murálů a řady dalších uměleckých projevů. Při výběru jednotlivých kapitol byl zvolen netradiční přístup, který nehledá příslušnost lokální nebo historickou, ale tematickou, často překvapivě a nečekaně. Každé dílo je přiblížené příběhem o okolnostech a/či důvodech jeho vzniku. P.S.: jedná se o umění výtvarné (někdy označované "pouze" jako umění, kina, hudbu nebo festivaly zde tedy pochopitelně nečekejte.

puczmeloun
02.03.2023 3 z 5

Graficky, typograficky i tiskařsky vysoustružená kniha. Obsahově bohužel slabý kousek, kde se Brnem poučený čtenář mnoho nového nedozví.

Jako první mě překvapilo, že nejde úplně o "brnboniéru" různorodé brněnské kultury, což jsem dle podnázvu - umění v Brně (skoro) pro všechny - očekával. Jde převážně o sochy, plastiky/skulptury a pamětní desky. Naopak kultury živé tam zájemce moc nenajde, včetně míst a událostí, jako jsou kina, galerie, festivaly... Drobnou výjimkou je obraz Medúzy, menší pouliční galerie, dětské hřiště, místo s graffiti nebo sportovní areál.

Druhým překvapením pak byla náhodnost výběru jednotlivých "brnbonů". Úvod je velmi střídmý a stručný. Něco je zajímavé, něco osobní, něco bez důvodu. Někdy je text zaměřen na jednotlivé příklady, někdy zase slouží jako oslí můstky, někdy jsou blízké lokalitou. Jak se to zrovna hodí. Oproti Brněnskému architektonickému manuálu se kniha řídí spíše intuicí a některé kapitoly jsou tak naplněny dost na sílu. Mezi hrdiny je třeba smolařka, která se propadla na Pekařské, objevitelé jsou vedeni vzdálenými asociacemi, stejně jako závěr Italů. A ne vše zmíněné má v knize své foto, což je škoda třeba u veřejně nepřístupného díla Paměti.

Co nového mi kniha přinesla?
- že žárovek na Maliňáku mělo být původně 7, tehdy ale autorova grafická karta zvládla jen 4
- že je v Brně socha blinkajícího děvčátka
- že se vysochaní komunisté ztratili v lesíku u Šlapanic
- že je pod Špilberkem zajímavá ztracená socha životního rozcestníku


alzbeta4340
09.11.2022 5 z 5

Skvělá kniha, kterou ocení hlavně Brňáci nebo lidé pravidelně se v Brně pohybující. Každé z výtvarných děl má svoji dvoustránku, ilustrační barevnou fotografii a autorka podává ke každému i krátké a zábavné vysvětlení historického kontextu. Velmi ráda doporučuji.

Autorovy další knížky

Silvie Šeborová
česká, 1981
2015  95%První republika 1918-1938
2020  93%Jak namalovat vejce?
2021  90%Nedělní párty s Picassem: Jak nadchnout děti pro umění
2022  91%Brnboniéra aneb Umění v Brně
2011  0%Roll over all