Brány Athén

Brány Athén https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533050/bmid_brany-athen-65ddea7651823.jpg 5 12 4

Román z období řecko-perských válek od autora historické série Válka růží Píše se rok 490 před naším letopočtem. Perský král Dareios se svou armádou se vyloďuje v Řecku s jediným cílem: podrobit si tamní svobodný lid. V cestě mu stojí athénské vojsko, k němuž se připojuje i vojevůdce Xanthippos, vedoucí své muže do bitvy u Marathónu. Její průběh však napovídá, že Řekové mezi sebou mají zrádce, a jeho odhalení má pro Xanthippa nedozírné následky. Peršané navíc s dobyvačnými snahami rozhodně nekončí a o deset let později se schyluje k legendární bitvě u Thermopyl.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Gates of Athens , 2020


více info...

Přidat komentář

nero 13
včera 5 z 5

(SPOILER) Brány Athén je příběh o tom jak se několik malých městských státečků v čele s Aténami a Spartou vzepřelo první supervelmoci která existovala na naší planetě, Perské říši, která v té době ovládala území od dnešní Libye na západě až k řece Indus na východě. Je to jako by dnes vyhlásilo válku USA, Panama s Kostarikou, určitě by si na tyto dva středoamerické státečky nikdo nevsadil ani korunu, ale přesto se to Řekům podařilo.
Tato kniha je první ze čtyř kterou Conn Iggulden napsal o tomto období antického Řecka a popisuje dobu od legendární bitvy u Marathónu až k o deset let pozdější snad ještě legendárnější bitvu u Thermopyl, obě jsou známé hlavně okolnostmi s nimi související, zatímco ta u Marathónu se proslavila mimo vítězstvím nad Peršany, hlavně běžcem Feidippidésem, kterému po oznámení Athenským že vyhráli, puklo srdce, tak ta u Thermopyl je slavná tím jak 300 Sparťanů zadržovalo celou Perskou armádu, to je samozřejmě dost nadsazené, těch Sparťanů tam sice bylo opravdu jenom 300, ale mimo nich tam byly i bojovníci z jiných Řeckých států, a také každý Sparťan měl svého Heilóta, něco jako že každý rytíř měl svého panoše, ale i tak tam asi sedm tisíc Řeků zadržovalo čtvrt až půl milionu Peršanů, zároveň s bitvou u Thermopyl probíhal střet Perské flotily s tou Řeckou tvořenou převážně Athénskými triérami u Artemísia, který dopadl zhruba nerozhodně, ale nezabránil tomu že Atény byly Peršany zcela vypáleny.
Velké nosné téma knihy je také popis jak probíhala demokracie v její kolíbce v Aténách, měli by si to povinně přečíst všichni dnešní politici, aby viděli jak moc se odchýlili od jejich základů.

Ahmose
05.04.2022 5 z 5

Brány do Atén sú pre mňa veľkým prekvapením. Podľa anotácie som očakával, že sa bude jednať o epický historický román, no dostal som niečo oveľa lepšie. Autor v knihe podrobne vykresľuje mentalitu vyššie postaveného človeka žijúceho v starovekých Aténach. Ukazuje nám fungovanie štátu, snemu a dáva čitateľovi možnosť byť svedkami aj súdneho procesu. Napriek tomu, že spracúva historické fakty, nemá tendenciu k učebnicovej suchosti. Príbeh je zameraný na politické intrigy, úskoky a spojenectvá. Na boj samozrejme príde tiež. Postavy sú prepracované, každá má svoje dobré aj zlé vlastnosti a koná s určitým motívom. Vydavateľstvo Tatran nesklamalo a opäť nám prinieslo kvalitný historický román zasadený do môjho najobľúbenejšieho obdobia dejín, teda do staroveku. Táto kniha je kandidát do mojich top 10 najlepších kníh za tento rok. Odporúčam !


Igor1311
01.04.2022 5 z 5

Vynikajúco npísaný román o najznnámejších gréckoperzkých bitkách ako Maratón či Termopyly. Hneď po pár stránkach sme svedkami bitike, ktoré iggulden opísal famozne. Rovnako sa venuje aj spoločenským udalsotiam v Aténach ako črepinové súdy či politické boje o vytvorenie námornej flotily medzi Themistoklom a Xantipom. Už teraz sa teším na ďalšie pokračovanie série.

Jarda403
30.03.2022

Zdá se, že avizované vydání 3.dílu o Čingischánovi ke konci roku 21 se nekoná ani v breznu 22. Místo toho vyšla kniha ve slovenštině, to má být snad nějaký marketingový tah? Jakkoli může být tato kniha dobrá, pochubuji, že si ji rodilý česky mluvící čtenář koupí, to se dělo před r.89 a ty doby už pominuly. Nu což, nezbývá, než počkat až vyjde v češtině. Po dvou měsících prodeje už ji nabízejí se slevou 37%, nechápu proč se to nepředložilo rovnou...

Autorovy další knížky

Conn Iggulden
anglická, 1971
2017  84%Bouře
2009  91%Vlk plání
2003  88%Císař 1: Brány Říma
2018  89%Trojice
2009  89%Vládci luku