Přidat komentář

Jordanka9
24.05.2021 5 z 5

Další ze sbirky mých klíčů. Botanický klíč autorů Luďka Faustuse a Františka Polívky vydaný Statním pedagogickým nakladatelstvim v roce 1975 jako školní pomůcka pro žáky základních a středních škol.
V úvodní části je uveden srozumitelně návod k určování rostlin v klíči. Je použit klasický dichotomický princip, Pro zkušenější botaniky je uvedený pomocný klíč s 10 skupinami.
Samotnému klíči předchází terminologický slovníček a seznam značek a zkratek. Za klíčem následuje přehled systematického zařazení rostlin a rejstříky ( česky, slovensky, latinsky) .
K samotnému klíči - vždy za názvem taxonu je v hranaté zavorce uvedeno číslo odkazující na obrázek- velice zdařilé a věrné černobílé perokresby ( převzato z německého originálu- 907 položek ) .Na dalších 37 obrázcích (autor Milan Škoch) jsou uvedeny doplňující charakteristické znaky - např. typy plodů, květenství, detaily květů ad.
S tímto klíčem se dá spolehlivě pracovat i v dnešní době, pokud nemáme k dispozici novější verzi.

Hani77
07.02.2019

Botanický klíč jsem ve škole taky používala, ale upřímně, jak si ho někdo může dát do přečtených knih? Kdo ho četl celý?


LukinIV
02.06.2016 5 z 5

Konečně! Juchů! Konečně kniha, dle které může i mírně zasvěcený amatér poznat o jakou rostlinku se jedná. Jen jedete po číslech a zdárné odpovědi vás dovedou až do zdárného cíle. A nakonec: Naučíte se poznávat květenu svého okolí.

Štítky knihy

rostliny, flóra botanika, rostlinopis určovací klíč (botanika)

Autoři knihy

František Polívka
česká, 1860 - 1923
Luděk Faustus
česká, 1927 - 1996

Kniha Botanický klíč je v

Přečtených12x
Knihotéce27x
Chystám se číst2x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x