Bořitel dějin

Bořitel dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309894/bmid_boritel-dejin-xRk-309894.jpg 4 10 5

Howard Kirk, docent sociologie na jedné anglické provinční univerzitě, zosobňuje proroka nových pořádků, proti kterému je Mojžíš rozhrnující mořské vody ubohý břídil. Radí, pátrá, intrikuje, pořádá večírky a obšťastňuje studentky tak, že laik žasne a odborník se nediví, neboť neradno věřit nikomu přes třicet. Slavný univerzitní román báječného britského satirika předčí cokoli od Davida Lodge.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda
Originální název:

The History Man , 1975


více info...

Přidat komentář

Radek99
26.06.2022 4 z 5

Slavný satirický britský román demaskující pravou podstatu typizované postavy západního levicového intelektuála, jeho pokrytectví, jeho bohorovnost, jeho radikalismus, jeho sympatizování s marxismem a komunismem, tedy s ideologií, které padly za oběť miliony nevinných lidí zastíněných sice ze západního pohledu Železnou oponou, čímž ale sympatie ke zločinné ideologii nelze omluvit. Čtenářský problém, jak už to tak v obdobných případech bývá, tkví v tom, že Bradbury, aby mohl ironizovat a poukazovat na společenskou nebezpečnost levicových radikálů, nutně musí vystavět svou hlavní postavu coby antihrdinu - a jeho Howard Kirk si opravdu čtenářovy sympatie získat nemůže, neboť je to v podstatě bezohledný intrikující jedinec, člověk brojící proti vykořisťování jedněch druhými, přičemž sám bezohledně vykořisťuje své studentky proměněné ve služky a chůvy, rastrem dnešní doby je dokonce sexuálním predátorem - což je vtipný paradox. Obrovským kladem knihy je její nadčasovost - popis akademického prostředí v anglosaském světě 70. let minulého století i snahy měnit za každou cenu společnost a její status quo může nejen český čtenář dobře vztáhnout i na dnešní dobu - sociologii upadnuvší na své váze a důležitosti sice mezitím nahradily různé gender studies a všeliké obskurní humanitní obory, progresivistická tzv. nová levice ovšem do dnešních dnů neztratila na síle a produkuje i u nás mnoho novodobých Howardů Kirků, stačí se jen kolem sebe rozhlédnout...třeba takový Matěj Stropnický pomáhající sociálně slabým ze svého zámku, který mu koupila maminka, jako by docentu Kirkovi z oka vypadl...

Elevant
18.07.2021 3 z 5

Typický příklad toho typu knih, které nenudí a nenadchnou. Osobně se mi kniha relativně zamlouvá především proto, že se stotožňuji se stanovisky autora, které se dají aplikovat na současnou západní kulturu dnes stejně (i lépe) než v 70. letech. Protože, ruku na srdce, v současné společnosti (tedy alespoň v té americké, tedy nejdominantnější) svoboda slova již neexistuje. Místo toho je tu diktát ideologie, dle které jsou hodnoceny činy a díla nejen současná, ale i historická. Ovšem v Bořiteli dějin je tato problematika překvapivě odsunuta do pozadí, spíše tvoří pouhou kulisu k vyprávění o hlavním protagonistovi. Už to pro mě bylo zklamání, protože kniha byla anotována docela jinak, ale ani samotný příběh není zblášť silný - celý stojí na ironickém podtónu, se kterým autor hovoří os vých postavách, levicových intelektuálech. Samotný zápletka je také zábavná, ale ne tak, jak by mohla, a na kvalitě nepřidává ani formální stránka: promluvy postav, ač sebevíc komické, bůsobí šroubovaně, a v dialozích je nepřítomnost odstavců kompenzována únavnými "odsekl on," "spražila ho," "odvětil," "prohodila". A je s podivem, jak často se tu vyskytují slova "vyloupl se." Budovy, lidé ani celé ulice se v Británii zřejmě neobjevují, ale vylupují. Nicméně tohlo všechno může být, alespoň částečně, vina překladatele, vždyť samotný titul, Bořitel dějin, je v jistém slova smyslu pravý opak původního názvu, The History man.


Rubbertrouble
16.11.2020 5 z 5

70 %? Jen 70 %?! Slovy klasika: tak to kurva ani omylem. Pokud máte rádi Davida Lodge (a ruku na srdce, toho rádi mít musíte, protože evidentně umíte číst), tahle nenápadná knížka vás dostane. Vůbec nevadí, že v ní jsou odstavce klidně přes dvě stránky a přímá řeč různých mluvčích není členěná se začátkem vždy na samostatném řádku (zní to sice hrozně, ale fakt to neruší, a dialogy mají asi i díky tomu neskutečnej švih). Kdybych tu našel hodnocení 95 %, nepozastavil bych se nad tím (obal je hroznej a k obsahu se vůbec nehodí - dlouho mě od čtení odrazoval. Nesuď knihu podle obalu - to tady sedí).

Kačislava
21.03.2020 2 z 5

Autor brilantně upozorňuje na nedostatky v charakteru radikálů, svou nezodpovědnost, mravní uvolněnost, sobeckost a touhu ovládat druhé i za cenu zničení života vysvětlují mnoha moudře znějícími slovy atd. Ale to se dalo vysvětlit v jedné kapitole, takto kniha nemá spád.

vygum
30.05.2017

Nesouhlasim, ze kniha predci cokoliv od Davida Lodge. Me nudila a v pulce jsem ji odlozila...