Bombi Bitt a já

Bombi Bitt a já
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130885/bombi-bitt-a-ja-130885.jpg 5 13 13

Mluví se často o nedostatku humoristických knih a o vzácnosti humoristických autorů. Také už se dlouho vedou o nás vády a půtky pro to, proč naše národní povaha je „záhadně a dissonančně stkána" a proč na našich čelech čas od času sídlí „chmury s nevrlostí". Kniha, kterou otvíráte, však ve vás vyvolá dobrou mysl a smích. Je veselá a šťastná. Jeden severský kritik nad ní vtipně poznamenal, že ten slavný nebožtík Mark Twain může být aspoň nyní v nebi bez obav. Bombi Biti, rošťácký ferina a hlavní postava Nillsonovy knihy je prý jediný a povolaný nástupce jeho pověstného Toma Sawyera. Úspěch knihy o Bombi Bittovl mezi čtenáři a překlady do četných jazyků oblibu této „nejzábavnější knihy poslední doby" potvrzují. Kdo je Bombi Bitt? Autorův kamarád z détstvl a syn vesnické ženy s velmi špatnou pověstí, podněcovatel všech podfuků a lumpáctví, které s ním provádějí jeho nejbližší přátelé: pumpař Jöns, přihlouplý silák Tikling, koňský handlíř Nlls a mnoho a mnoho jiných. Vlastní těžiště knihy je v líčení veselého, pestrého, pijáckého, cirkusáckého a rošťáckého života v jižním Švédsku. Kniha nesentimentální a čistá při všem svém cynismu a zlu, kterého se dopouštějí její hrdinové, bohatá událostmi a životná ve svých osobách již také proto, že její děje autor sám v mládí prožil. Ilustracemi Jar. Weisse a neobyčejně zdařilým překladem Břetislava Mencáka dostalo se veselému dílku v českém vydáni tak pěkné formy, jaké nemá v žádném překladu do jiných řečí, jichž existuje bezpočet, a konečně ani v originálu.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , ELK - Evropský literární klub
Originální název:

Bombi Bitt och jag , 1932


více info...

Přidat komentář

helena8303
09.08.2022 5 z 5

Půvabná knížka , která by už dneska nevznikla.
Proč?
Protože Bombi Bitt, stejně jako náš Zilvar z chudobince , by skončili někde v Barnervernetu, v Klokánku , anebo v podobné instituci.
Zdá se , že za těch pár desetiletí, lidstvo mohutně pokročilo k šťastnému životu , tedy, aspoň tady v Evropě.
Ještě kousek a může se zrušit i literatura.
Ách jo.

viviann
12.08.2018 5 z 5

Vynikající kniha. Scénu s Otíkem jsem dětem musela číst stále a stále dokola, vyžadovaly to... tak snad se i poučily...


babicka_amalka
26.02.2017 5 z 5

knížku jsem měla moc ráda, četla jsem ji několikrát a vždycky znovu s chutí

Hombre
02.01.2012 5 z 5

Velmi zábavné čtení na způsob Huckelberryho Finna s mistrným vykreslením postav. Zároveň je ale z děje cítit i nelehký osud chudších lidí v tehdejším Švédsku. Překvapil mě konec "do ztracena", s čímž je ale asi třeba u Piratena počítat (viz. Kozel zahradníkem).