Boj černocha so psami

Boj černocha so psami https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390793/bmid_boj-cernocha-so-psami-a1A-390793.jpg 4 3 1

Boj černocha so psami rozhodne nehovorí o Afrike a o černochoch - nie som africký autor -a nerozpráva ani o neokolonializme a rasovej otázke. Celkom určite nevyjadruje nijaký názor... Moja hra možno hovorí trocha o Francúzsku a o belochoch: keď je niečo inde ako zvyčajne, pri pohľade z diaľky to niekedy lepšie dešifrujeme. Moja hra hovorí hlavne o troch ľuďoch izolovaných na takom mieste na svete, ktoré je im cudzie, a obkolesených nanajvýš záhadnými strážcami. Myslel som si - a ešte vždy si to myslím - že volanie stráží, ozývajúce sa uprostred Afriky a vymedzujúce územie nepokoja a samoty, je dosť závažná téma, po ktorej treba siahnuť... - Bernard-Marie Koltés... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Drewo a srd
Originální název:

Combat de négre et de chiens , 1979


více info...

Přidat komentář

Palivo
17.07.2020 3 z 5

Bom dia,

Vzhledem k tomu, že mladí se už moc nezajímají o dějiny, dovolte mi menší vsuvku: tahle knížka je z období, kdy se běloši vydali do Afriky, aby jim tam ukázali moderní vymoženosti, jako třeba rádio nebo kolo. A jelikož na těch kolech pořád frajeřili, říká se tomu kolonizace.

V tomto období se stavělo hodně železnic, protože bylo potřeba přivést do Afriky dostatek kol pro ostatní bělochy. Jelikož běloši jezdili pořád na kole, musely ty železnice postavit černoši, kteří za to většinou dostali výplatu sto ran proutkem přes záda, tedy o něco míň, než kolik mají knihkupci v Luxoru a u Kancleberga. Tahle hra je o tom, že jeden z pracovníků umře a další chce jeho mrtvolu, aby ji mohl důstojně pohřbít, ale běloši už mrtvolu hodili do septiku a tak je na světě drámo.

Já hodnotím 6 z 10, protože to bylo tak akorát dlouhý, zajímavý a povedený. Víc k tomu bohužel nemám co říct, ale klidně se můžu rozepsat o špagetách jestli chcete? Jak dlouho je vařit, jestli solit vodu a tak dále. Proto neváhejte a okamžitě mě kontaktujte na adrese dlouhynudle zavináč novinky cz.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Bernard-Marie Koltès
francouzská, 1948 - 1989
2006  80%Hry
1991  73%Boj černocha se psy
1998  60%Západné nábrežie / Roberto Zucco
2003  0%Návrat do púšte