Bludný kruh

Bludný kruh https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177132/mid_bludny-kruh-fpD-177132.jpg 3 4 1

Vyzrálá novela mladé autorky, známé dosud především kritikami francouzské beletrie, je pozoruhodnou prozaickou sondou do lidské psychiky. Mnohavýznamový titul je metaforou hledání odpovědi na základní existenciální otázky a výpovědí o tom, jaké naléhavosti nabývají pro člověka, který se ocitá na hraně mezi duševním zdravím a duševní poruchou.... celý text

Přidat komentář

Sajamel
23.12.2015 3 z 5

Ze svého čtenářského zážitku jsem rozpačitá. Forma rozhovoru byla pro mě na tolika stránkách asi „už trochu moc“ a mnohé subtilní půvaby pod ní měly tendenci uvíznout jako pod silnou krustou. Rozumím však tomu, že vystoupit z formátu a čímkoli rozhovor narušit by knihu posunulo někam jinam.
Bezprostředně mě napadá, že cizí rozhovory se nemají poslouchat ne proto, že by to bylo neslušné, ale v prvé řadě proto, že z toho člověk nemůže mít rozum. Jak by mohl, když o daném rozhovoru neví vůbec nic a slyší z něho pouze fragment (!).
A přesto nebylo ztrátou času knihu číst – rozum z toho sice jako z celku nemám, ale potěšení ano, neboť mě uchvátilo, jakým způsobem Clara nahlíží a pojmenovává některé skutečnosti.