Bláznivá jízda

Bláznivá jízda https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520981/blazniva-jizdaGZOrD8-PTW-.jpg 4 50 15

Ruthii je osmatřicet. Právě přišla o práci a o snoubence, spí na rozvrzaném gauči u kamarádky a svůj světabol utápí ve víně. Cítí, že ona i její strádající bankovní účet potřebují nutně změnu. Inzerát jistého Davida Marche hledající pečovatelku, která by doprovodila jeho starou matku na cestě z východního pobřeží Kanady až k němu, do Vancouveru na druhém konci země. S představou štědré odměny a vítaného vytržení z každodenní rutiny tedy Ruthie nabídku přivítá s nadšením. Jejím úkolem je především zajistit, aby bezpečně dojely do cíle. Jakmile se však vydají na cestu, dvaasedmdesátiletá Kay se vytasí s dlouhým seznamem věcí, které by během oné pouti napříč kontinentem ráda zažila a podnikla, a ve hře rozhodně není jen krotká prohlídka pamětihodností. Zatímco Davidovým přáním je mít matku co nejrychleji u sebe, ženy se po cestě navzájem dělí o svůj příběh a Ruthie zjišťuje, že splnit požadavek zaměstnavatele bude obtížnější, než si uměla představit… Dvojici cestovatelek, jež mají pramálo společného, čeká nejistá a daleká pouť, na níž se přítomnost prolíná s minulostí a žádné přání není tajné. Najde Ruthie tu správnou odbočku, aby konečně vzala svůj život do vlastních rukou? A co Kay? Opravdu má už jen dožít v dusivé péči svého syna? Bláznivá jízda vás zve na road trip nekonečnou, fascinující Kanadou, na jehož konci každý může dostat druhou šanci.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The List of Last Chances , 2021


více info...

Přidat komentář

Souteska
26.12.2023 4 z 5

Ruthie se po rozchodu utápí v sebelítosti, která jí na můj vkus drží až moc dlouho... ale jinak je s ní docela legrace, a když se příběh rozjede, pobavila jsem se. Seznam přání staré paní je fakt úžasný, stálo by za to ten nápad obšlehnout a udělat si takový seznam také:-)
Knížka jše oddychovka s docela předvídatelným koncem, ale moc se mi líbila pro čtivost, spád, svobodomyslné myšlenky starší hrdinky Kay, ze kterých vidíme, že ani ve vyšším věku to člověk nemusí zabalit. Doporučuji!

mysterygirl
25.11.2023 3 z 5

Za mě takový trochu mdlý.
Neco tomu chybělo.
Obě postavy mi byly nesympaticke.
Tak nějak ten příběh plynul, až byl konec


Šánka
05.11.2023 4 z 5

Kniha půjčená tak nějak do počtu a vyklubal se z ní milý, občas humorný a hlavně optimistický příběh. Takových není nikdy dost.
Vypravila jsem se na bláznivou jízdu Kanadou se 72letou Kay a o pár desítek let mladší Ruthií. Obě ženy se i přes věkový rozdíl spřátelí, zažijí mnoho nového, také občas i nepohodnou, ale navzájem si možná pomohou najít i druhou šanci ve svém životě. A já se s nimi pobavila i zasmála. Ale není to jen humorný příběh, jak by se z názvu dalo tušit, je hlavně o tom, že v každém věku a i po špatných koncích je šance na nové začátky.

bookcase
28.10.2023 5 z 5

Nádhera, to se četlo samo.

Rosse
27.10.2023 5 z 5

Za mě krásný feel good příběh, díky kterému si uvědomíte, že ať už si vykládá kdo chce, co chce, život nám nutně nemusí skončit v 60 letech, ale že je ještě stále co objevovat, mít rád a pro co žít.

Kniha se četla krásně a já mám neustálé nutkání knihu opět otevřít a prožít tu bláznivou jízdu znovu. Autorka napsala krásný příběh s trnitou minulostí, na který jen tak nezapomenu a věřím, že si získá mnoho nadšených čtenářů. :))

Vampucha
22.09.2023 3 z 5

Ačkoli se tento příběh neodehrává v létě, je to přesně ta kniha, které patří nálepka letní čtení. Je to zábavné a nenáročné čtení na jeden až dva večery nebo ideální na dovolenou.

Z počátku se to nezdá, Ruthii se přehnaně utápí v sebelítosti a alkoholu po rozchodu s přítelem. Nebýt kamarádky, která jí přinese zajímavý inzerát s nabídkou práce, spala by na jejím gauči asi dokud by se neupila k smrti.
Ruthii je k pracovní nabídce skeptická, ale přeci jen si sama uvědomuje, že práci a nový impuls do života potřebuje. Po kolečku pohovorů práci dostane.
A zde teprve začíná ta zábava. Má doprovodit starší dámu z východního pobřeží Kanady až do Vancouveru na druhém konci země.
Stará paní se ale nechce stěhovat jen tak a když už nic jiného, chce si nudnou cestu zpestřit, jak jen to půjde. Má trochu ztřeštěný seznam, který chce během cesty za každou cenu splnit. Ruthii po krátkém přemlouvání souhlasí a stane se takovým jejím spiklencem.
A tak prožíváme s těmito ženami doslova bláznivý road trip, jak už sám název knihy napovídá. Bylo zajímavé poznávat různá místa Kanady a zároveň s Ruthii a Kay zažívat překvapivé vtipné a místy až bizarní situace.

Samozřejmě nechybí ani romantická linka a jedno malé tajemství, které celou cestu ještě zpestří.

Ruthii mi moc sympatická nebyla, občas se chovala úplně nemožně a iracionálně. Není to dvacetiletá holka, ale téměř čtyřicetiletá žena, která už by mohla používat mozek. Ale její zaměstnavatelka a spolucestující byla okouzlující a vtipná za každých okolností, ovšem také uměla být pořádně tvrdohlavá. Její syn, který ji ke stěhování donutil, v knize moc prostoru nedostal a když, tak to byl spíš mrzout než nějaký idol, do kterého byste se měli zamilovat. Možná mohl dostat od autorky více prostoru a ta romantická linka by byla milejší a uvěřitelnější.
Ale jinak mi kniha naprosto sedla do nálady a čtení jsem si užila.

VeruHoráková
14.09.2023 3 z 5

Bláznivá jízda je taková ta jednoduchá nenáročná oddechovka, která neurazila, ale ani neohromila.

Ta počáteční zápletka je už taková ta klasika. Hlavní postavě Ruthii se sesype jak milostný, tak pracovní život a přemýšlí co dál. Když se pak naskytne pracovní příležitost v podobě road tripu přes celou Kanadu, tak na to kývne a díky tomu se její život zase promění. S Kay, kterou na cestě doprovází, zažívá různá dobrodružství, díky kterým začne Ruthii zase trochu žít. Zároveň během celého několikadenního road tripu je Ruthii v pravidelném kontaktu s Davidem, který ji není úplně lhostejný a jak to dopadne asi nemusím uvádět

Ten příběh je milý, oddechový, ale tady mi to nějak nestačilo. Za mě se tam nestalo nic převratného nebo něco, co by mě víc zaujalo nebo oslovilo, takže za mě takový průměr. Co ale musím vyzdvihnout, je obálka kniha, která je překrásná, za to dávám palec nahoru.

Renike
10.09.2023 5 z 5

Pro mě vtipná, odpočinková kniha. Užila jsem si ji. Příběh mě bavil, stejně jako Kay :) I starší lidí mají žít!, a ne jen přežívat. Každý má dostat druhou šanci, žít dle sebe, a ano, dělat věci, které je baví. Mít bláznivé nápady nebo seznam přání...? Ano! Proč ne.

evineckY
10.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Pro mne je kniha jedno obrovské zklamání.
Těšila jsem se na zážitky z jízdy přes celou Kanadu a hlavně přírodu.
Tady se spisovatelka snažila o trapný vtip.
78 paní je odbornicí v sexshopu a po sexuálních orgiích skončí v nemocnici.
Má to být dvojitá love story a já jsem to stěží dočetla.

kristy.books
09.09.2023 4 z 5

Bláznivá jízda je príbeh o zlomených srdciach, životných zmenách, druhých šanciach, láske, rodine, priateľstve, cestovaní, dobrodružstvách a skúšaní nových vecí, ktorý vás pobaví i rozosmutní. 

Pred pár mesiacmi pristihla Ruthie svojho priateľa pri nevere a odvtedy sa umára v smútku a bolesti. Nedokáže sa pohnúť ďalej a svoje problémy rieši alkoholom. Musím sa priznať, že mi nejaký čas trvalo, kým sa mi podarilo nájsť si k nej cestu. Hnevalo ma jej správanie i to, ako sa správala k ľuďom, ktorí sa jej snažili pomôcť. Našťastie, postupne sa trochu pozbierala, prehodnotila niektoré veci a bola mi viac sympatickejšia. Človek občas potrebuje spadnúť "na hubu", aby videl, čo má rovno pod nosom. 

Kay si ma, naopak, získala hneď. Chcela by som byť taká samostatná, energická a plná života, keď budem v jej veku. Mnohí by sme sa od nej mohli učiť, ako si užívať život. Neraz ma svojimi bláznivými nápadmi a hláškami rozosmiala. Samozrejme, v jej živote nebolo všetko len ružové, aj ona mala svojich démonov. Páčilo sa mi na nej, že sa nenechala odradiť výhovorkami Ruthie, snažila sa ju vytiahnuť z jej ulity, do ktorej sa v posledných mesiacoch utiahla, primäla ju prestať sa utápať v sebaľútosti a tešiť sa z vecí, ktoré nám život prináša. 

Keďže dievčatá cestovali z jedného konca Kanady na druhý, navštívili sme s nimi mnoho pekných a zaujímavých miest. Počas ich cesty toho zažili naozaj veľa, najmä pri plnení zoznamu, ktorý si zostavila Kay, som sa dobre bavila. 

Samozrejme, že nechýba ani romantika. Síce nebola až tak výrazná, no našla si obe ženy. Škoda, že sme tu nemali epilóg, rada by som vedela, ako sa obom darilo aj po nejakom časovom odstupe.

oblakaknih
07.09.2023 4 z 5

Opět malé vybočení z mé komfortní zóny, jelikož tato kniha není přímo tou, po které bych primárně sáhla. Potvrdilo se mi, že někdy se risk vyplatí a já jsem ráda, že mě tato milá a odpočinková kniha neminula!
Milé a odpočinkové čtení, přesně to jsem od knihy čekala a přesně toho se mi i dostalo. Navíc ve spojení s road tripem, což mám v knihách moc ráda. Nebudu lhát, ta pravá atmosféra na mě z tohoto příběhu úplně nepřešla. Děj byl totiž více zaměřen na postavy a jejich minulost.
Jelikož dostávají postavy mnoho prostoru, hrdinky Kay a Ruthie čtenáři okamžitě přirostou k srdci. Obě mají minulost, která se v příběhu postupně odkrývá a ovlivňuje je na cestě.
Kniha se báječně četla! I přes sníh má v sobě jakousi letní atmosféru.
Příběh je sice jednoduchý, nijak zvlášť čtenáře nezasáhne, ale přesně o to v této knize jde. Přesto mě během čtení potkalo nejedno překvapení. Navíc jsem se i zasmála, což se mi u knih zas tak často nestává.
Upřímně bych se klidně obešla bez romantické linky, ale ta zde není až tak výrazná.
Knihu můžu s nadšením doporučit, zvlášť pokud hledáte odpočinkové čtení. A jestli vyrážíte na road trip, tak tato v přihrádce auta prostě nesmí chybět!

veriszv
05.09.2023 4 z 5

Najít dobrou feelgood knihu, která něčím dokáže překvapit a má v sobě něco navíc je někdy oříšek.
Jsem ráda, že Bláznivá jízda byla přesně taková.
Roadtrip staré dámy, která je stará tělesně, ale rozhodně ne duchem společně s Ruthií, u které je to přesně naopak, mě moc bavil. Bylo to akční, mělo to spád a spoustu zábavných i dojemných momentů.
Ruthie byla sice místy dost nemožná, ale díky Kay, její dvaasedmdesátileté spolucestující se to dalo vydržet.
Miluju chytře a s láskou napsané starší postavy. A Kay byla přesně ta dáma, se kterou bych ráda debatovalo o životě.
Pokud si chcete prodloužit léto, nebo si jen prostě dát nějakou oddechovku, tak Bláznivá jízda je to pravé.

eva3992
03.09.2023 5 z 5

Ruthie se poslední půl rok ve svém životě pěkně plácá. Je jí 38, rozešla se se snoubencem, spí u kamarádky na gauči, nemá práci a žal utápí ve víně. Když ji kamarádka přesvědčí, aby se stala společnicí ženě Kay, kterou má dovézt přes celou Kanadu za synem, tak se jí změní život.

Kniha, od které jsem nic neočekávala a dostala jsem úžasný příběh, který jsem nemohla odložit. Při čtení jsem se musela nahlas smát, ale i brečet. Skvělé čtení!

Mám ráda knihy, které se odehrávají jako road trip, je to akční, jsme stále na cestě, poznáváme nová místa. A tady navíc, co ty dvě spolu všechno prožily a vymyslely, bylo super. Je to svižné, vtipné, milé i dojemné. Má to spád, má to hlavu i patu. Jsou tam vážná témata, je tu láska i romantika, je tu dobrodružství. Ač je to předvídatelné, víte, jak to celé dopadne, vůbec mi to nevadilo, užívala jsem si každou stránku a příběh jsem doslova hltala.

Rozhodně se i vy vydejte na cestu společně s Ruthie a Kay, odpočiňte si u jejich nápadů, lásek i karambolů. Stojí to za to.

Jane2016
21.08.2023 5 z 5

Ah, tahle knížka byla tak krásná, plná rošťáren a dobrodružství. Ani si nepamatuju, kdy naposledy jsem se takhle s knihou sžila. Hned na začátku příběhu jsem se zamilovala do Ruth, díky své povaze jsem si ji téměř okamžitě oblíbila. To samé Kay, její ztřeštěnost a odvaha mi napříč celým příběhem vyvolávaly úsměv na tváři! Prostě babička, jak má být!

Věřím, že pokud hledáte oddechovou romantiku s nádechem dobrodružství a srandy, tak tohle bude jednoznačně něco pro Vás. Kniha se čte prakticky sama, má pouhých 240 stran čili si dovolím říct, že jde o záležitost na jedno odpoledne. Ideálně někam na zahradu do stínu, či k bazénu!

Sama hodnotím knihu velice kladně, a troufnu si tvrdit, že ji zařadím mezi nejlepší knihy tohoto roku. Oddechovka totiž v tomto výběru rozhodně nemůže chybět a já si myslím, že tato je opravdu výjimečná!

Škoda, že autorka nenapsala další knihy, rozhodně bych pro ně ještě dnes běžela do knihovny! Na 100 %!

luculi
20.08.2023 4 z 5

Typický zástupce tohoto žánru, který však nikdy neurazí. Zvlášť, pokud člověk potřebuje nenáročnou literaturu bez velkého přemýšlení a hloubání. Nebo po tom, co dlouhou dobu čte jeden žánr a pak potřebuje změnu. Jednohubka na den, dalo by se říct.

Opravdu jde o klasickou osnovu, kdy jedna z postav si projde nějakou špatnou životní situací a obrátí se jí život naruby. Pak je potřeba, aby se něco stalo, co tuto osobu vyvrhne do úplně nové éry, díky které otevře oči a spoustu věcí si uvědomí. A to je přesně tento případ.

Ruth se rozejde s přítelem dost nepříjemných způsobem a ze začátku z toho viní jen jeho. Až když přijde nabídka doprovodit jednu starší ženu přes celou zemi za jejím synem, a jak postupně se seznamuje s touto ženou a jejím životem, zjišťuje, že všechno není jen černobílé a pravda je vždy mezi. A na to, aby se něco pokazilo, jsou obvykle potřeba dva.

Kniha nepřinese nic převratného. Téměř po celou dobu jsou karty odhalené a je víceméně jasné, co se bude dít. Přesto jsem se nasmála mnoha vtipných i trapným chvilkám, sledovala jsem jejich dlouhou cestu a dobrodružství a stejně mě to bavilo. Ruth někdy až moc přemítala sama o sobě a omílala stále stejné myšlenky a pocity. Ale na konci, i když odhalitelném, jsem byla částečně překvapená, protože tentokrát příběh skončil jen naznačením, popostrčením určitým směrem, přesto trošku otevřeně.

Autorovy knížky

2023  78%Bláznivá jízda

Kniha Bláznivá jízda je v

Právě čtených3x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce91x
Chystám se číst64x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x