Krutý pohled

Krutý pohled https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14786/kruty-pohled-14786.jpg 4 6 2

Billy Bob Holland série

1. díl >

První kniha série Billy Bob Holland. Taková malá americká města, v jakém sám žije, vídává Billy Bob Holland v barvitých, optimismem sršících televizních reklamách, jenže je nikdy nepoznává. V televizi se nemluví o zášti jednoho vůči druhému, o malých sporech přerůstajících v nenapravitelné následky. Ani slovo tam nepadne o mužích zákona, kteří jsou s ním v konfliktu víc a očividněji než jeho skuteční přestupníci, nezmiňují se o zkorumpovanosti mocných a nevybíravosti v prostředcích ze strany těch, kteří by se k nim rádi zařadili. Proto se Billy Bob Holland na televizi raději ani nedívá. Holland je právník v jednom z těch kašírovaných texaských maloměst. Denně se setkává s jeho odvrácenou tváří - s neštěstím ponižovaných, arogancí mocných, s chudobou na jedné a hamižností na druhé straně, se zločinem, který neprojde bezmocnému, z něhož se však držitelé moci dokáží vykroutit za cenu spáchání dalšího. K tomu všemu, i když se snaží žít v souladu s přikázáními, je Holland pronásledován i hříchy vlastní minulosti. Lucas Smothers je obviněn ze znásilnění a vraždy mladé dívky. Billy Bob Holland jej má obhajovat. Dělá, co může, aby sám sebe přesvědčil o jeho nevině, ale pochybností se zbavit nemůže. Ty pramení hluboko v jeho rodokmenu: Lucasův příběh se až příliš podobá příběhu Hollandova dávného předka, jak jej vyčetl z rodinné kroniky. A podstata potlačované Hollandovy viny spočívá v tom, že je Lucasovým biologickým otcem. Holland tedy hájí svého nelegitimního syna nejen před hordou tvrdých představitelů zákona, kteří možná kryjí skutečného viníka, před krvelačností maloměstského davu, ale v první řadě sám před sebou. Přestože americký autor James Lee Burke opustil pro tentokrát svého tradičního hrdinu, soukromého detektiva Deavea Robicheauxe, a rozmoklou Louisianu vyměnil za suchopárný Texas, opět nezklamal. Už dvě dekády vítá i mainstreamová kritika každý jeho nový kriminální román jako nemilosrdné řezy skalpelem do nemocné tkáně americké společnosti a želí toho, že příslušnost do uzavřeného a spíše pohrdaného žánru kriminálního románu brání Burkeovi v univerzálnějším uznání. Ten na ně však zjevně nedbá a rok co rok nabízí čtenářům nový, sice nelichotivý a krutý, ale brilantně odpozorovaný odraz odvrácené tváře americké reality.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Cimarron Rose , 2000


více info...

Přidat komentář

trudoš
19.03.2019 5 z 5

Přestože u nás James Lee Burke není moc známý, za velkou louží je to žánrová legenda, srovnatelná s těmi nejslavnějšími ikonami moderního thrilleru. Hodně se na tom podepisuje fakt, že má blízko jak ke klasické drsné škole, tak i maličko k westernu, což v kombinaci s jižanskými kulisami vytváří uhrančivý koktejl plný kostlivců ve skříni, rasistických předsudků a svébytných pravidel. Tady se trable řeší pěkně postaru - sedne se na koně, dojede se k problému, zmlátí se do hranatý kuličky, to se pak zapije něčím hořkým a pěkný den je za námi.
Ani u Krutého pohledu tomu není jinak. Jen ta zápletka má trochu divoký rozjezd a chvilku trvá, než si člověk zvykne na všechny ty návraty do minulosti a hrdinovy promluvy k mrtvému kamarádovi. Na druhou stranu, základ je přesně podle mého gusta, kdy se osamělý vlk pouští do rozmotávání zdánlivě jasného případu, aby vyvolal malé soukromé peklo na zemi. Naneštěstí je těch motivů nakonec zbytečně moc, každý jeden by si klidně zasloužil vlastní román.

FillaSFC
04.03.2016 1 z 5

Příběh mi přišel nezáživný, konverzace mezi postavami útržkovité a celkově autor motal takříkajíc "páté přes deváté". Kniha členěna do 36 kapitol, ty se ale od sebe tématicky taky nijak nelišily, spíše šlo o jakési dělení z nutnosti. Jednalo se o mou první zkušenost s autorem a mohu rovnou říci, že i poslední.


Štítky knihy

detektivní a krimi romány americká literatura Texas

Autorovy další knížky

James Lee Burke
americká, 1936
2007  82%Pegasův pád
2001  82%Kat musí zemřít
2002  70%Krutý pohled
2002  73%Řeka nese smrt