Bílá paní z ghetta

Bílá paní z ghetta https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160303/bila-pani-z-ghetta-160303.jpg 5 4 1

Když byl autor (1914-1990), vnuk rabína malý, vyprávěli mu otec a devadesátiletá teta pověsti svého lidu a starobylé židovské obce v Úsově. Na stáří se k nim poslední německožidovský básník v českých zemích vrátil, porovnal je s prameny a ve spolupráci s manželkou sepsal. Objevují se zde anekdotické příběhy, kolorované jazykovými zvláštnostmi, lidé sužovaní utrpením, legendy o obětech panské zvůle a konfliktech v lidech i mezi nimi a také židovská mystika. J. Buxbaum doprovodil knihu fotografiemi židovské čtvrti a hřbitova v Úsově.... celý text

Přidat komentář

Platýz
01.09.2016 5 z 5

V. A. Polák toho pamatoval hodně a pamatoval si taky legendy a příběhy, které mu vyprávěla jeho babička a té její babička... Předává příběhy a pověsti, které jsou založeny na historických událostech a do té doby ústně předávány pouze v (úzké) židovské komunitě, která pomalu ale jistě mizí. Protože byl autor nemocný, jeho žena sepsala příběhy, které jí vyprávěl, aby nebyly navždy úplně zapomenuty.
Pro mě osobně zásadní knížka, u které jsem několikrát plakala. Dojemná a krásná kniha, která vás zavede do jiné doby a atmosféry, kterou by rád každý zažil (samozřejmě až na pogromy). Sentiment, tíseň, láska a obrovská síla znovu povstat z popela - to jsou pocity, které doprovází čtenáře. Smekám a děkuji paní Polákové, že ač nebyla češkou, "dala" Čechám tuto krásnou knihu. Úsov navíc znám, takže jsem si všechno mohla dosadit a nestačit se divit, co všechno se může stát v tak malé obci.

Kniha Bílá paní z ghetta je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x