Bikini

Bikini https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81337/bikini-81337.jpg 4 43 9

Mladá, vnímavá a impulzivní Němka Anna Marta Bleibtreuová prožívá poslední dny druhé světové války v Drážďanech a přichází přitom o své blízké. Američan Stanley Bredford fotografuje pro New York Times, žije velice nevázaně, ženy se mu samy nabízejí. Jeho pohled na život se radikálně změní, když ho šéf vyšle ke konci války do Evropy. Mimo jiné se zde setkává s Annou, která ho požádá, aby jí vyvolal film… Příběh plný hlubokých i otřesných prožitků, citlivých vjemů, fotografování a obrazů nedávných dějin je historicky zarámovaný z jedné strany bombardováním Drážďan v únoru 1945, z druhé prvními jadernými výbuchy na atolu Bikini v červenci 1946. Svět konce první poloviny 20. století je tu viděn očima dvou zanícených fotografů.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bikini , 2009


více info...

Přidat komentář

Marda
19.04.2016 3 z 5

I přes absenci dějové linie, je to zajímavé čtení. A za předpokladu, že jako já knihu objevíte v knihkupectví za 10,- je to skvělá volba.

Pavgem
23.02.2016 5 z 5

Tahle kniha mě dostala. Ano, není lehké tento mnohovrstevnatý příběh přečíst. Skoro se dá říci, že to jsou takové textové puzzle (složené i z různých sad písmen), ovšem pan Wiśniewski je dokázal spojit a složit tak, aby opravdu do sebe zapadaly. Skoro až dojemný příběh německé dívky, která zázrakem přežije bombardování Dráďan a za měsíc chodí ulicemi New Yorku a po roce se koupe v tropickém ráji, který přestože se stane peklem, dá jméno přitažlivému druhu dámských plavek. A přitom pracuje, snaží se žít a snaží se smířit s prožitou hrůzou i se skutečností, že patří k národu, který rozpoutal a roznášel hrůzu a smrt. Hodně jsem čekal, co přinese konec. Ne, nezklamal mě, i když si myslím, že nějaké rozuzlení v životě Anny ještě musí být stránkách, které nebyly napsány. Já bych jí přál, aby i ona našla ten malý kousek běžného štěstí, po kterém toužíme každý.


kannibal28
14.02.2016 2 z 5

tu dole niekto píše že od 100 strany sa tu toho deje strašne moc no u mna po stej stranke dosť velká nuda podla mna nič zaujimave sa tam nedialo mna to bavilo od začiatku do strany 100 a potom konic ked došli na bikiny. A čo sa týka prekladatela asi je slovanista lebo na miesto modrej spomínal belasú farbu.

kejss044
10.11.2015 5 z 5

Tuhle knihu by si měl přečíst opravdu každý.Nejen proto,že ukazuje minulost a druhou světovou válku,ale kniha má svoje kouzlo a donutí Vás přemýšlet.

milunka21
12.08.2015 5 z 5

ze začátku jsem měla co děla,ale po sté stránce mě to úplně pohltilo.Neuvěřitelné kolik událostí se událo něměcké dívce za tak krátkou chvíli.pěkná kniha

beva
16.09.2014 3 z 5

dojímavý príbeh nemeckého dievčaťa, ktoré prežilo druhú svetovú vojnu a dostáva sa do Ameriky kde opäť začína žiť. Čo však je zarážajúce a znepokojúce je fakt, že ešte sa len skončila vojna a už sa začína všetko znova - jadrové skúšky na ostrove Bikiny. Človek je tvor nepoučiteľný. Vrelo odporúčam.

Marčullkas
21.07.2013 5 z 5

Knížku jsem koupila ve slevě za pár "kaček" moc jsem té knize nedávala, ale byla jsem mile překvapena, když jsem se začetla do prvních řádků. Kniha mě nadchla.
Dojemné čtení o dívce, která přežila konec druhé světové války v Drážďanech. Díky souhře náhod se dostává do Ameriky, kde začíná nový život.

katynais
23.03.2013 5 z 5

Výborná kniha, která vás vtáhne do děje, živě si dokážete představit hrůzu valky

Márinka
21.03.2012 4 z 5

dkojená Synem pluku a Příběhem opravdového člověka vítám každý „pohled z druhé strany“. Možná až příliš románové spojení vybombardovaných Drážďan s atomovými zkouškami na Bikinách však neubírá na autentičnosti historických reálií. Příběh Němky Anny a Američana Stanleyho, kteří se setkali díky své fotografické vášni, nám představuje konec druhé světové války a události následující z pohledu “těch co za to kolektivně můžou” a těch, kterých se válečné útrapy dotkly jen zlehka a např. rasismus v newyorské restauraci je pro ně “samozřejmostí”.
Na knize se mi líbí i fakt, že “zní”. Najdete v ní spoustu odkazů na hudbu, kterou si můžete k dokreslení doby pustit třeba na Youtube…