Bída malých národů východní Evropy - Vybrané spisy

Bída malých národů východní Evropy - Vybrané spisy https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87568/bida-malych-narodu-vychodni-evropy-vybrane-spisy-87568.jpg 5 1 1

V centru autorovy pozornosti je středoevropská oblast a národy, které ji obývají v 1. polovině 20. století. Dílo jednoho z největších maďarských myslitelů 20. století.

Přidat komentář

knih-o-mol
04.08.2022 5 z 5

Kniha je pozoruhodná dnes z hlediska dvou zásadních aktuálních témat: Evropské integrace do jednoho superstátu a konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Co se týká EU, tak za pozornost stojí dva postřehy:
Prakticky všechny státy, o kterých se v knize píše se cítily Evropou zrazeny. Nejedná se pouze o náš Mnichovský komplex, ale o dělení Polska, nedocenění Maďarska, které krvácelo za Evropu v boji s Osmanskou říší. Autor věnuje v části O Evropské rovnováze velkou pozornost vývoji Německa a definuje příčiny německé politické hysterie, zaobírá se otázkou přirozené povahy Němců k expanzi, možného dobrého míru s Německem. Jak popisuje poměry v Rakousku, tak stejnou tendenci lze nalézt v EU zejména u nejnovějších tendencí odebrání práva veta jednotlivým státům. V tomto světle se vystoupení z EU zdá mnohem racionálnější. Úvahy o míru s Německem lze brát jako určité vodítko pro mír s Ruskem, protože ani při největším šílenství si nelze představovat, že dojde k jakémusi konečnému řešení a Rusové budou vyhlazeni, pokud ovšem se Ukrajině podaří zachránit alespoň část území.

Co se týká Ukrajiny, jde o formování národa, jeho kultury, hospodářství. Pro nás to byl rozpad Rakouské monarchie v případě Ukrajiny rozpad SSSR. Jsou zde rozebrány faktory formování států u nás v Evropě vedle mocného souseda, se kterým řešíme územní jazykové a národnostní spory (přesuny obyvatelstva, přeučení obyvatelstva na jiný jazyk, řešení občanských sporů občanskou válkou apod.).
Náš stát má bohaté zkušenosti s každým z těchto aspektů, takže přestože existuje jistá kouřová clona v podobě propagandy z obou stran, lze si docela dobře představit o co jde. Po rozpadu impéria vznikl nejednotný stát, jak národnostně, tak z hlediska území a snaží se svoji existenci ubránit. Nám se to podařilo, ale ani po desítkách let nejsou vojensko politické zásahy vyřešeny a otázky němců stále straší v politice komunální, celostátní i při volbě prezidenta.

Co je společného těmto tématům je myšlenka autora že do manželství se nemá vstupovat s nevyřešenými problémy, což se nyní děje v případě snahy Ukrajiny dostat se do EU na základě vydírání a osočování ČR, že válka s Putinem je naše vina. Kniha na podobné lži vrhá jasné světlo.

Na české edici knihy se podíleli zástupci jednotlivých států: Maďarska, Čech, Slovenska a Polska. Rada české edice: předseda: Petr Pithart a členové: jr. Miroslav Petříček. Péter Rákos, Jan Vít, Václav Žák.

Autorovy knížky

István Bibó
maďarská, 1911 - 1979
1997  100%Bída malých národů východní Evropy - Vybrané spisy

Kniha Bída malých národů východní Evropy - Vybrané spisy je v

Přečtených1x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x