Bezmocná

Bezmocná https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432808/bmid_bezmocna-yDS-432808.jpg 4 48 14

Když Timea odpověděla na inzerát, který nabízel mladým dívkám práci au pair v Kanadě, bylo jí přesně dvacet. Pro holku z komunistického Maďarska to znělo jako splněný sen – vydělá si peníze, naučí se anglicky… Po příjezdu do Toronta je ale uvězněna ve špinavém nočním klubu a musí prodávat své tělo.

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Alpress
Originální název:

Out of the Shadows: A Memoir , 2019


více info...

Přidat komentář

j.vitek
18.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Určitě stojí za přečtení pro ty, kdo se chtějí blíže seznámit s fungováním obchodu se sexem. Jak sama protagonistka uvádí, dnes je to i kvůli technologiím možná ještě horší...
SPOILER: Škoda, že v závěru spoluautorka neuvedla, zda byla vznesena žaloba i na dva maďarské celníky, kteří způsobili jeden z jejích nejhorších zážitků a tím i zvratů děje knihy.
Přečetl jsem na základě doporučení ze zájmu o problematiku. Pokud by se jednalo o fikci, hodnotil bych níže pro nízkou uměleckou úroveň.

hana17.1.
19.08.2023 5 z 5

Každá kniha se skutečným příběhem se hodnotí těžce. Ale musím tedy říct, že autorka si prošla jistým druhem pekla. Podle jiných skutečných příběhů však víme, že může být vždycky ještě hůř a dá se říct, že z tohoto odvětví bussinesu autorka dopadla ještě dobře a nezlomili ji na úplnou trosku. Obrovský respekt a dík za její odvahu a práci kterou dělá pro ostatní. Bohužel se tohle děje a nesmí se nad tím zavírat oči.
Kniha je čtivá, ale zároveň náročná po emoční stránce. Zhltla jsem ji na jeden nádech,je to opravdu napínavé čtení protkané emocemi, bojujete se vztekem vůči těm parchantům spolu s bezmocnou Timeou.


Kopretina18
03.12.2022 3 z 5

Toto je přesně ten druh knihy, která se hodnotí strašně špatně. Příběh byl krutý, paní Timea je velmi silná žena, že dokáže o svém osudu veřejně mluvit a velmi ji cením za to, co všechno zvládla a jak se s tím vyrovnala. Každopádně napsat, že se mi kniha líbila by znělo strašně divně, vzhledem k příběhu, ale řeknu to spíš tak, že se kniha velmi dobře četla, pořád a pořád jsem musela číst dál, byla jsem zvědavá jak to dopadne. Je to hnus, co někteří lidé dokáží druhým udělat. Tento příběh mě děsí ještě víc i kvůli tomu, protože jsem sama chtěla jet v budoucnu pracovat do ciziny, no myslím si, že si to ještě pořádně promyslím.

Aiden888
27.02.2022 5 z 5

Dávám plný počet hvězdiček za silný pravdivý příběh a velice čtivé podání. Ale slovy se to celé hodnotí hrozně špatně, když víte, že se to opravdu stalo a podobné věci se dějí a budou dít. Celou dobu příběhu jsem se musela potýkat s vnitřním vztekem, který jsem cítila k těm parchantům, kteří hlavní ,,hrdince" lhali, zacházeli s ní jako s bezcennym hadrem a vykořisťovali ji. Zároveň jsem ale měla vztek i na ni, protože její životní příběh byl přehlídkou nejen smůly a špatných rozhodnutí, ale i neskutečné naivity a mně to prostě hlava nebrala. Ale život je prostě složitá věc a šlápnout vedle se občas daří nám všem. Jen to ne vždycky má tak šílené následky...

cornetka
05.07.2021 5 z 5

Mě se kniha líbila. Oceňuji odvahu a sílu Timey mluvit o tom, co prožila.

maximus13
19.04.2021 2 z 5

(SPOILER) Pozor, tři * dávám pouze za to, jak je kniha napsaná. Myslím si, že bylo zbytečné pořád dokola opakovat ty stejné výhrůžky od pasáků a neustálé účtování nesmyslného dluhu. Určitě se v období 1989-1991 mnoho holek z východního bloku nachytalo a skončilo jako hlavní hrdinka. Tomu bych se nedivil. Ale, že celou dobu byla na sebe hrdá, že jenom tančila a neprodávala se, ale jakmile byla volná a "prozřela", tak začala dobrovolně šlapat?!?!?! To jako vážně? Celkově tedy nic moc kniha o zadlužené naivní holce z rozvrácené rodiny.

DominaCZ
22.07.2020 odpad!

Spoilery,
Byla oblíbená mezi děckama díky výhrám v recitacích a sboru?? To vždy a všude ale dělá v kolektivu cíl a terč posměchu, ne oblíbenost...to si autorka poněkud spletla.

Že za komančů neměla banány - hm, jaktože my jo?

"Nemohli jsme svobodně mluvit, rozhodovat dle svého, odjet ze země..." ale na tábory jezdila do spolkových zemí, tak jak to??

V 17 se díky tvoření klipu s mikroteňákem přes kameru stali tak trendy s dalšíma puberťákama, že vydělávali fakt hustě?....tu úroveň tvorby hudebních klipů bych ráda viděla.

Kámoška Bianca, call girl, jejíž ex je mafián - proč teda žila v ošuntělým paneláku a ve spíži měla jen dvě konzervy, když vydělávala tak hustě luxusně...?

"Do Kanady se v 98 roce můžeš dostat jen jako exot. tanečnice." WTF ??

Nikdy TO s chlapem nechce, ale nikdy se nebrání a raděj nehnutě leží, hm... tak určo.

A i při výslechu ji otento polda, ať se hne kamkoliv, všude ji každej chce, už od děcka ji chtěli mamini kolegové a strejdové ?!! Zas jedna, kterou chtěli všichni všude twl. So funny, když ji tak vidim.

No, shrnutí: píšete, jak hrozné to bylo. Ne, nebylo. Tohle nic nebylo. Únosy a skutečné obchody vypadají jinak. Naopak na ni byli ještě velmi vlídní a měli velmi dlouho trpělivost. Víte, co se dělá s holkama, který tý mašinérii nějakou dobu žádný prachy nepřinášej?...už je nikdy nikdo nespatří a ,ne že jí jak blbci budou večer co večer opakovat jak má zaujmout, co dělat a mírně vysvětlovat JÁ VÍM ŽE JSI SLUŠNÁ, ALE DLUŽÍŠ NÁM. To opravdu ne.
Já to vidím jinak: já to vidím jako malý, "světovo"-východní pokus v devadesátkách prorazit ve světě, který ale nevyšel a který vyplodil neskutečně naivní blbácký podniček s tupanama (=ochrankou, djem apod.), který nasháněl slepice, který se kroutily buď na tom podiu, nebo teda poskakovaly na jeho klíně JAKO-ŽE-TANČÍ přikrytá ručníkem, aby nebylo vidět, že ho tentí žejo. Bylo to neskutečně naivní a blbé, jako všechno v těch dobách a moc se mi nechce věřit, že by na tohle vyspělí kanaďani letěli. Leda taky burani.
Jak sama psala-všude špína, smrad a nevkus.
Sorry, do toho vám velkej svět prostě nepůjde.
Nic extra se jí nedělo, tohle nebyl obchod s masem, tohle jen bylo to, co avizovali a slibovali a co ona pořád nebyla schopná pochopit.
Toto je hooodně vyhnaná fňukanda, která hodně plive na vládu a systém. Jí jako takhle nic neudělali, nesvázali ji a neodvezli přímo z bytu, šla dobrovolně a tentovat se nechávala dobrovolně, takže jako...co soudit, co litovat?

A taky mě dost štvaly ty narážky na komunistickou zrůdnost těch dob tam. Naši tam byli a v pohodě Budapešť obchody, všude se kouřilo, výběr tun klobás a baget, baby nazdobený, pohodka prostě, tak nevim jako...zas citovka no.

Damaj
14.04.2020 4 z 5

Hodně krutý příběh. Bohužel Timea naletěla podvodníkům kvůli své naivitě, kdyby se bývala někomu svěřila, proč se jí nejprve nepodařilo odjet, mohlo vše dopadnout jinak.
Jak tady někdo už psal, také jsem četla knihu na podobné téma: Zotročená, tam hlavní hrdinka bohužel trpěla mnohem více, a pokud bych měla tyto dvě knihy srovnat, kniha Zotročená byla napsána lépe, i když drsněji...

Nikusscha
10.04.2020 5 z 5

Dočetla jsem velmi drsný příběh mladé ženy, která se dostala díky vlastní naivitě do velkých potíží, ze kterých se bude dostávat ještě dlouho. Možná se z nich nikdy úplně nedostane. Sledujeme příběh ženy, která vyrůstala v Maďarsku, kde nebyly žádné moderní technologie jaké známe dnes. Vlastním vinou se dostala do pasti, ze které se dostává jen velmi obtížně. Naštěstí narazila na ty správné lidi a ti ji pomohli seč mohli.
Timea byla velmi naivní a až možná hloupá, že si dlouho nepřipouštěla co se s ní děje. Že uvízla mezi obchodníky s bílým masem. Že ji sprostě využili. Že ji vykořisťovali.
Kniha je rozdělená na tři části - minulost, současnost a budoucnost (před a po).
Knihu hodnotím za to, že měla autorka odvahu jít s pravdou ven a otevřeně napsala co se děje v dnešním světe. Dále pak za to, že to nevzdala a rozhodla se pomáhat lidem se stejným osudem.
Četla jsem i jiné knížky na podobné téma (např.: Zotročená - V pasti obchodníků s bílým masem od Sarah Forsyth - to bylo teprve psycho, doporučuji přečíst!! ) a když to porovnám tak osud Sarah mi přišel mnohem horší (musíte si to přečíst, aby jste mohli porovnávat).

musivila
06.04.2020 4 z 5

Ze začátku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Popis dětství a doby, ve které Timea žila, mě moc nebavil. Kniha mě více zaujala, až ve chvíli, kdy si konečně uvědomila, že to co zažívá v Torontu je špatně. Timea byla ze začátku opravdu velmi naivní a hloupá. Děj je plný zvratů, když už si myslíte, že bude dobře, tak zas přijde pád. Kniha stojí za přečtení, už jen z důvodu, že je psaná dle skutečné události. Pozn.: zatím nejdelší závěrečné poděkování autorek jaké jsem kdy četla :-)

VasnivaCtenarka
16.03.2020 4 z 5

Velmi pěkná knížka. Čtivá, děj měl spád. Skutečný příběh mladé ženy, která upadne do spárů obchodníků s bílým masem. Příběh vysvětluje co se stalo před tím, než se začala odehrávat noční můra hlavní postavy. Dále dostáváme okusit to, čím si mladá Timea prošla a také to, jak se s celou situací vyrovnala a jak našla cestu sama k sobě. Spisovatelky velmi hezky popisovaly velmi nepříjemné okolnosti. Tak, abyste vždy pochopili o co šlo, ale současně tak, abyste nebyli znechuceni či otřeseni. Knížku rozhodně doporučuji. Opravdu moc hezké :)

Crozz
10.03.2020 4 z 5

Velmi dobře napsáno, mrazivý příběh.

Terez25
03.03.2020 4 z 5

V rámci žánru velmi zdařilé. Ale na to, že Timee bylo už něco kolem dvaceti let, když jí toto postihlo, byla velice naivní a důvěřivá. Je zázrak, že se jí z toho povedlo dostat a nakonec žila smysluplným a naplněným životem.
Začátek měl trochu pomalejší rozjezd a bylo to celé takové “ukecané”.
Ale celkově to nijak nesnižuje hodnotu knihy.

Acner80
20.02.2020 5 z 5

Ten příběh je tak neuvěřitelný, že to musí být pravda, protože to prostě nevymyslíš. S Timeou jsem byla v myšlenkách, i když jsem s ní zrovna "nebyla"(nečetla). Příběh mě pohltil, cítila jsem bezmoc a hrozný vztek. A když už si myslíš, že už bude dobře, přijde další rána, zrada tam, kde bys ji nikdy nečekal(a). O knížce nemůžu říct, že se mi líbila, protože obsah je prostě hnusný, nechutný právě proto, že není smyšlený. Ale hodnocení si zaslouží. 5 hvězd.