Bezhlavý čas

Bezhlavý čas https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512956/bmid_bezhlavy-cas-gNF-512956.jpeg 4 6 3

Historický román o střední Evropě v době Francouzské revoluce Velká francouzská revoluce vrcholí popravou krále a královny, Francií se šíří atmosféra strachu a násilí. V habsburské monarchii vládne Leopold II., avšak po jeho nečekané smrti se panovníkem stává jeho mladý syn František. A ten je pevně odhodlán zabránit tomu, aby v jeho říši vypukla revoluce — nechce dopustit, aby nastal „bezhlavý čas“. Krok za krokem sledujeme zápas konzervativního vládce s revolucionáři ve Vídni i v Uhrách, nahlédneme do činnosti utajených společenství, tajných agentů i rozvážných slovenských osvícenců. Poznáváme prostředí paláců, klášterů a tiskáren, ale také soudní síně, cely a popraviště v Trnavě, Vídni, Praze, Paříži či Lyonu. Události staré více než dvě stě let v lecčems připomínají i naši současnost.... celý text

Přidat komentář

PetrazÚstí
08.06.2023 5 z 5

Mám toto období ráda, takže jsem po knize sáhla s radostí a má očekávání byla naplněna. V knize je vše, co má dobrý román mít.

Emily82
26.05.2023 5 z 5

Tohle bylo velmi těžké čtení. Určeno spíše pro slovenské čtenáře, ale český čtenář si uvědomí, že naši východní sousedé to obrození měli ještě mnohem obtížnější než my.
Plný počet hvězd dávám z obdivu k autorovi, který shromáždil neuvěřitelné množství materiálu, který poskládal ve smysluplný příběh, a to v pokročilém věku. Klobouk dolů.


dagmar7365
02.04.2023 4 z 5

Bezhlavý čas nebylo zpočátku úplně jednoduché čtení, spousta postav, míst a událostí, ale rozhodně nelituji vynaloženého času. Díky Antonu Hykischovi jsem dost opravila svůj pohled získaný z hodin dějepisu na fracouzskou revoluci, období osvícenství, slovenské obrození a vůbec konec 18. století v Evropě. Obdivuhodná detailní práce, román rozhodně stojí za přečtení.