(Bez)vadní

(Bez)vadní https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516615/bmid_bez-vadni-mGo-516615.jpg 4 28 14

(Bez)vadní série

1. díl

Dva gymnazisté z malého městečka nedaleko Londýna. Josephine, vzorná dívka z takzvané dobré rodiny, a Chase, hoch, o němž lze říci mnohé, ale rozhodně ne, že je dokonalý. Stejně tak i Chaseovo rodinné zázemí by se stěží dalo označit za dobré – jeho matka vždy věnovala více pozornosti drogám a alkoholu než svému synovi. Tuto dvojici mladých lidí zdánlivě nic nespojuje, kromě místa bydliště a školy. Avšak něco společného přece jen mají. Oba se, každý svým způsobem, snaží vypořádat se samotou. Skrývají se za maskou lhostejnosti a tají před světem svou pravou, citlivou tvář. Narazí na sebe náhodou a vývoj událostí ukáže, že se před sebou pomalu navzájem odhalují, možná dokonce víc, než by si přáli. Má to vůbec smysl, když Josie z Chaseova světa zanedlouho zmizí? Seznamte se s příběhem, který na platformě Wattpad získal uznání více než 400 000 čtenářek!... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Flaw(less): Opowiedz mi naszą historię , 2021


více info...

Přidat komentář

nela3812
17.01.2024 4 z 5

Tento příběh, ačkoliv také zpracovává traumata z minulosti, byl pohlazením po duši. Příběh bych přečetla téměř jedním dechem, ale opravdu se mi nechtělo loučit a dávkovala jsem si ho po pár stránkách na několik dní. Dlouho mě žádný román, s romantickým nádechem, tolik neoslovil.

Autorka příběh vypráví skrze sympatické a charismatické postavy Jose a Chase, které si zamilujete od první strany. Zaujala mě na nich především schopnost komunikace a řešení problémů tváří v tvář. Občas sice ujedou a něco zbytečně vyeskaluje, ale jinak je to velmi rozumný pár, který si uměl promluvit. A jestli něco můžu, tak je to upřímnost, komunikace a respektování druhého. To vše vám i ve svém mladém věku ukážou. Nejde si je nezamilovat.

Kromě Jose A Chase je zde také několik vedlejších postav, které příběhu dodávají potřebnou jiskru, spád a zajímavé zvraty. Rozhodně si i oni získají vaše sympatie. Jsou energičtí, vtipní a neuvěřitelně soudržní a přátelští. Opravdu skvělá parta přátel, ačkoliv pochází z různých světů a mají za sebou různé příběhy. to spojení je odzbrojující a pohlcující.

Příběh hezky plyne a z velké části, až na několik zvratů a těžká témata, je to krásný feel good příběh. Emocemi je nabitý na každé stránce. Asi je těžké uvěřit, že si můžete užít čtení s pohlazením an duši, když se v příběhu odráží drogy, alkohol, nevěry či špatné vztahy a násilí. Je těžké to popsat, proto nejlépe uděláte, když si příběh sami přečtete a já slibuji, že nebudete litovat. Nahoru a dolů společně s hlavními hrdiny. Ale po dočtení vás příběh opravdu zahřeje na srdci.

Hodnocení: 4,5/5

Lucyk01
01.01.2024 4 z 5

Kniha se četla velice dobře. Od polských autorek jsem četla už spoustu knih, takže jsem neměla veliké očekávání. Ale tato novinka roku 2023 předčila moje očekávání.

Hlavní postava Josephine mi od začátku přišla sympatická a rychle jsem se do příběhu dostala. A Chase jednoduše byl mým miláčkem po celou dobu knihy, i když někdy jsem měla chuť mu pořádnou balit, ale nakonec se srovnal, že to ani nebylo potřeba.

Během knihy jsem prožívala plno emocí, že jsem knihu ani nechtěla dočíst. Každopádně co to bylo za konec? Očekávala jsem nějaký happy end, ale tohle jsem nečekala. Nemůžu se dočkat druhého dílu.

I když jsem měla na začátku problém s er-formou, která se zde objevuje, tak jsem si na ni rychle zvykla. Nicméně věřím, že pokračování bude ještě lepší a objasní se plno niancí v ději a snad bude konečně ten očekávaný šťastný konec jejich (bez)vadného příběhu.

Knihu doporučuji těm, kteří chtějí zažít X druhů emocí najednou a zároveň těm, kterým nevadí otevřený konec.


cornetka
27.12.2023 4 z 5

“Pamatuj si, že stesk po něčem, co bylo, je lepší, než lítost kvůli něčemu, co mohlo bejt.

“V životě člověk narazí na místa, v nichž zanechá část své duše, a taky potká lidi, kterým určitou část duše odevzdá.

“Pamatuj, že když nevíš, co říct, vždycky můžeš říct pravdu.

Musím říct, že kniha mě mile překvapila. Děj byl pro mě tak nějak předvídatelný, ale i tak mě příběh bavil a dobře se četl. Josephine i Chasemu byl věnován dostatek prostoru, abych pochopila jejich chování. Bylo hezké sledovat, jak Josephine zjišťuje, že život může být krásný a není jen o učení. A to díky Chasemu.

Je to kniha plná emocí a různých pocitů - hezkých i těch nepříjemných. Oba si nesou nějaké tajemství a zároveň pouze sobě se dokáží otevřít.

Čekala jsem větší happy end, takže už teď se těším na pokračování.

marrie5227
15.11.2023 3 z 5

Skupinka přátel, děvče z lepší společnosti, chlapec z jejího dna a jedna krásná, osudem zkoušená láska. Dneska za vámi přicházím s novou štafetou na polskou romantickou novinku.

První díl série (Flaw)less nás seznamuje s dvěma gymnazisty žijicími v městečku nedaleko Londýna. Josephine je velmi vzorná, zodpovědná, ze zajištěné rodiny s velmi dobrým jménem. Naopak Chase žije ze dne na den, šíří se o něm všeljaké zvěsti a škole se vyhýbá jako čert kříži. Rodinné zázemí se závislou matkou tomu samozřejmě také tolik nepřidá.

Tuto dvojici nemá šanci nic spojovat. Do té chvíle, než se z jejich nejlepších přátel stane pár a oni spolu začínají trávit víc a víc času. Který je jim víc než příjemný.

Josephine se však chystá na univerzitu do Spojených států a slíbila si, že nebude udržovat žádné blízké vztahy. Neublíží tak sobě, ani nikomu jinému.

Jsem generace, která na wattpadu v podstatě vyrostla a i když mě zrovna tato povídka minula, čtenář ihned pozná, odkud pochází.

Příběh je velmi předvídatelný, na můj vkus v určitých momentech přehnaný, hlavně co se týče osudů hlavních postav. Dlouho se neděje nic a najednou se objeví pět zápletek naráz.

Kniha je poměrně čtivá, postavy mi nebyly úplně sympatické, snad až na Archera. A obálka je prostě nádherná. Na další díly se úplně nechystám, člověk nějak vydedukuje, jak to vlastně skončí.

Moc děkuju Mirka Kolářová za možnost se zúčastnit.

lali42
11.10.2023 5 z 5

Dlouho jsem váhala, jakou knihu číst dál. V tomto případě jsem se nechala "přivolat" v knihkupectví. Nejsem z těch kdo by soudil knihu podle obalu, ale tato mě díky němu zaujala. A nelituji toho.

Chvíli mi trvalo než jsem se do příběhu ponořila. Spisovatelka to má hezky propracované a čtivě napsané. Hodně se mi líbí vznikající přátelství mezi jednotlivými členy skupiny a později pevná pouta, které se vytvoří díky aktivnímu naslouchání, porozumění, vzájemné toleranci, respektu a starosti o druhé. Děj se pomalu a jistě vyvijí a sem tam nás něčím překvapí. Asi jediné co mi úplně nedávalo smysl byla jistá scéna za barem a její následné vysvětlení.

Když jsem se blížila ke konci nevěděla jsem co přesně mě čeká. Měla jsem z toho hodně rozporuplných pocitů s každou další stránkou. Konec se mi moc líbí, přestože bych si přála, aby to dopadlo jinak. Nevěděla jsem, že je to jen první díl a musím uznat, že na další se opravdu těším.

mischa5364
27.08.2023 4 z 5

Tohle je tak krásný příběh. Jose je z velmi ambiciózní a bohaté rodiny a ač by si člověk mohl myslet, že ji nic nechybí opak je pravdou. Chase pochází z chudší rodiny kde má matku narkomanku a chová se k němu jak ke kusu hadru.
Oba mají něco společné. A to samotu, která je pomalu užírá.
Když se potkají vypadá to, že z nich ani kamarádi nebudou. Ale postupem času jak se poznávají mají více a více společného. Odkrývá se nám jedno tajemství za druhým.
V knize vystupují i další postavy kamarádka Val, její přítel Ethan a Archer. Celá parta spolu je prostě dokonalá. Ladí spolu a co si budeme kdo by neměl rád Archera?
Sice má kniha pomalejší rozjezd. Pro někoho to může být trochu nudné, ale mě to vůbec nevadilo. Pocity z knihy mám kladné a moc se těším na druhy díl. Protože ten konec ? WHY?

Za knihu moc děkuji @knihydobrovsky a @kate_valter . Bylo mi ctí být její Ambasadorka.

TerryDee
27.08.2023 3 z 5

Jedná se o velmi milý příběh, který pojednává o přátelství, první lásce, rodinných vztazích a o tom, co může život nabídnout.

Začátek knihy je pomalejšího tempa. Je to takové oťukávací a poznávací. Dále bych zmínila, že autorka zvolila er-formu, což nemusí úplně každému sednout. Mně to přišlo ze začátku takové krkolomné a težkopádné. A až postupném čtením jsem si buď už zvykla, a nebo se to zlepšilo.

Sledujeme tu životní osudy Josephine a Chase. Josie to nemá v životě jednoduché. Rodina ji nenechá vydechnout a do všeho ji tlačí, aby vyhovovala jejich vysokému standardu. A ať se Josie sebevíc snaží, není to vždy podle jejich očekávání. Jediným světlým bodem je její kamaradka Valerie. A pravě díky ní se seznamuje s Ethanam a jeho kamarády Chasem a Archerem. Chase je kluk z chudých poměrů a s jistou minulosti, která má tendenci přesáhnout i do přítomnosti, což ho občas ovlivňuje. Takže když se ti dva poznají nevypadá to na nějaké přátelství, ale opak je pravdou. Čas a vzájemné poznávání je nakoemc sblíží.

I když se může zdát, že všichni tvoří nesourodou skupinu. Tak jako celek tvoří suprovou partu. Takové kamarády by si člověk přál. Já si především oblíbila Archera. Přítel každým coulem a hotové zlatíčko.

Závěr knihy měl působit dojemně. Ale bohužel na mě osobně to tolik nezapůsobilo jako na ostatní ambasadorky.

Upřímně, jsem zvědavá, co nám přinesou další díly.

kikikrat
21.08.2023 4 z 5

Lepších 3,5*/5*. Kniha je psaná v er-formě, to mi vlastně vůbec nevadilo, jenže začátek byl tak nějak krkolomný. Přisuzuji to tomu, že je to první kniha autorky. Potom co jsem se začetla jsem to buď přestala vnímat nebo jsem si zvykla.
Postavy jsem si oblíbila ale přiznám se, že nejvíc Archera. Byl to takovej komik a pozitivní člověk.
Trochu mě mrzelo, že s tím jak přišel Chase, upozadilo se přátelství Josie a Valerie. Další co mi vadilo bylo to, že se tam málo vyskytovala rodina Josie i Chase. Dala bych těm hádkám víc prostoru.
Autorce lépe sedlo psát monology nežli to kolem. Jinak byla ale kniha čtivá, zajímavá a plná témat, které bychom neměli přecházet.

Závěrem citát, který stál za uložení.
..Pamatuj si, že stesk po něčem, co bylo je lepší než lítost kvůli něčemu, co mohlo bejt.

lucie.svobodova
21.08.2023 4 z 5

Příběh, který na Wattpadu získal přes 400 000 čtenářek a já díky KNIHY DOBROVSKÝ mám tu čest dělat knížce ambasadorku, čímž na stokrát děkuji!

Upřímně jsem měla dle ostatních recenzí nejprve trochu rozporuplné pocity a měla strach se do čtení pustit..

Je pravda, že začátek knihy má takový pomalejší rozjezd, er-forma nesedne každému, ale rozhodně po dočtení mohu říct, že jako celek je to hezky zpracované dílo .. Autorka píše čtivě, kapitoly jsou dlouhé akorát, nijak je zbytečně nenatahuje.

Jedná se o YA dílko, které je vcelku milé a příjemné, jen pro příště bych se pokusila na místě autorky vyhnout er-formě a raději knížku psala z pohledu více osob
Bylo by to učesanější ..

Josephine (Josie) mi bylo od začátku líto - měla pouze jednu kamarádku - Val a rodiči byla přehlížena a ponižována, jelikož jejich dítětem byla jejich práce. A záleželo jim jen na tom, aby jim neudělala ostudu.

Zlom ovšem nastane, když se Val dá dohromady s Ethanem - díky tomuto vztahu Josie získá nové přátele - Ethana, Archera a Chase.

Velmi se mi líbí, že autorka pojednává postupně o celé partě kamarádů, která se v posledním ročníku propojí - čiliJosie a Chase, Val, Ethen a Archer.

Pojď se z touto partičkou seznámit i ty, určitě to stojí za to

Knížka je o přátelství, první lásce, trápení, vztazích s rodiči, prostě exploze emocí - které se nevyhnuly v dospívání ani mně a myslím, že ani většině z vás

Závěr knihy je dojemný a nebudu lhát - i slzička ukápla

Těším se na další díl trilogie a určitě nebudu žádnou knihu podceňovat dříve, než ji skutečně přečtu.

Zamilovávat se do něj bylo jako letní večery, kdy po parném dni přichází chvíle odpočinku. Vzácné minuty krátce po západu slunce, kdy se nebe halí do pastelových barev. A přestože víš, že jakmile nastane noc, ze tmy se opět vynoří tví démoni, po tu krátkou chvíli v srdci cítíš nevysvětlitelný klid.

šikulka111
20.08.2023

Knížka je o lásce dvou mladých lidí.
Josephine končí střední školu a chce jít dál studovat. Pochází z bohaté rodiny, kde je nešťastná, ale přesto chce být pro rodiče nejlepší. Ikdyž se jí to bohužel nedaří. A Chase se protlouká světem jak to jde. Syn narkomanky, takže je na světě spíš sám kdyby nebylo kamarádů.
Když se poprvé setkají ani jeden z nich neví, jaká láska z toho vzejde. Hlavně když se chce Josephine se vším rozloučit a začít na vysoké nový život.
Knížka mě teda dostala. A na závěr i jedna slzička ukápla.
Už jste ji taky četli? A co na ní říkáte?

Airelle
19.08.2023 4 z 5

Za možnost knihu ambasadovat moc děkuji @knihydobrovsky a @kate_valter.

Znáte ten pocit, když Vás kniha nechytne hned od začátku, ale konec to nakonec celé zachrání?

Moc se mi to nestává, ale s touhle knihou jsme se skamarádili až na úplném závěru. Kniha byla hitem na wattpadu a já chápu proč, jediné, co mě prostě mrzelo byla er-forma, která mi tu neseděla a já se ztrácela v tom - kdo, co a jak. Upřednostnila bych, kdyby byla kniha psaná ze dvou pohledů, byla by pak mnohem přehlednější.

Co se týče příběhu, jedná se o YA a je to velmi milý příběh, kde nejzápornějšími postavami jsou rodiče, kteří jsou ale opravdu brrr a mě scény s nimi neskutečně bavili. Mohlo jich být klidně více.

Vztah Jose a Chase byl jak na houpačce, aby se z něj stal nakonec krásný a epický vztah. Jejich přátelé jim pomohou a podrží je kdykoliv a kdekoliv. Moc mě bavil Archer, to byl kamarád na svém místě.

Samotný závěr mě naprosto nadchnul, aby mě následně doslova zdrtil.

Knihu Vám tedy doporučím, protože si myslím, že si pozornost zaslouží. Dejte mi vědět, jak se Vám líbila.

michaelakoc
17.08.2023 5 z 5

Díky KNIHY DOBROVSKÝ jsem se mohla stát hrdou a na konci četby také dojatou Ambasadorkou této polské novinky.

Kniha si vysloužila mé nejvyšší možné hodnocení a získala si mě od první do poslední stránky. Jedná se o prvotinu polské autorky, kterou původně publikovala na Wattpadu. Toto je 1. díl trilogie a doufám, že se u nás brzy dočkáme překladu dalších dílů.

Příběh je psaný er-formou, kterou tak často nevyhledávám, ale zde mi vůbec nevadila. Autorka píše čtivě, poutavě a prokládá dostatkem dialogů.

Ústřední dvojicí jsou Josie a Chase a také jejich kamarádi Archer, Val a Ethan. Tuto partičku nelze nemilovat. V jejich posledním roce na střední škole se jejich cesty spojí a toto spojení bude pro ně všechny osudové.

Josie je nemilovaná a ponižovaná svými rodiči a jedinou naději vidí v odchodu na Harvard. Tomu podřizuje všechen svůj čas, jen se učí a kromě Val nemá žádné přátele.
Když ale Val začne chodit a Ethanem, Josie tím získá 3 nové přátele - Ethana, Archera a Chase.

Josie umí dokonale jednu věc - předstírat. Aby se nezhroutila, předstírá, že je někým, kým není.

Chase je synem narkomanky, všichni to o něm vědí. Nezáleží mu na tom, co si o něm ostatní myslí, jen přežívá. Je to ale také pouze maska.

Josie a Chase se rychle sbližují a poodkrývají svá pravá já i s bolestivou minulostí. From enemies to friends to lovers to

(Bez)vadní je kniha o první lásce, důvěře, nedůvěře, bolesti a zlu, které jsou někdy rodiče schopní napáchat na svých dětech, a co to s nimi udělá, také o předstírání a síle, protože Jose a Chase jsou neskutečně silní, oba.

Chase tě miluje natolik, že tě nechá odejít, a ty ho musíš milovat natolik, že mu to dovolíš.

Archer a jeho přátelství s Beruškou je v knize třešničkou na dortu.

Poslední stránky jsem probrečela, autorka 1. díl ukončila naprosto dokonale a dojemně, i když víme, že budou následovat další dva díly.

Rozhodně doporučuji.

kristy.books
14.08.2023 5 z 5

Keď som sa púšťala do tejto knihy, nečakala som, že si ma až tak získa. Na začiatku som z nej mala trochu zmiešané pocity. Autorka má zvláštny štýl, doteraz neviem nájsť vhodné slovo, akým by som ho popísala. Po pár kapitolách som si naň však zvykla a kniha sa mi čítala ľahko, rýchlo mi ubiehali stránky pod rukami. Dokonca mi ani nevadilo rozprávanie v tretej osobe, ktoré vo všeobecnosti moc nemusím. (Bez)vadní je pomerne emotívny romantický príbeh o dvoch mladých ľuďoch, ktorí síce pochádzajú z dvoch odlišných svetov, no vo svojom vnútri majú veľa spoločného.

Josephine na mňa najskôr pôsobila ako ľadová kráľovná, za akú sa sama označila. Občas sa správala ako robot, bez emócií. Keď som ju však lepšie spoznala, dokázala som jej chladnej maske lepšie porozumieť. Pochádzala síce z bohatej rodiny a navonok sa mohlo zdať, že má skvelý život, no opak bol pravdou. Rodičia sa k nej správali otrasne a neustále jej podkopávali sebavedomie. Mohlo sa snažiť najviac, ako vedela, aj tak nikdy neboli spokojní.

Chase vyrastal v úplne odlišných podmienkach, nikdy nemal peňazí nazvyš, no s Josephine mali predsa len veľa spoločného - rodičia sa oňho nestarali a po smrti milovanej babičky mu už nikto nezostal. Vtedy sa aj dostal do mnohých problémov, ktoré sa s ním doteraz vliekli. Čím viac sme sa o ňom dozvedeli, tým viac som si ho obľúbovala. Pod maskou arogantného frajera sa skrýval talentovaný chalan so srdcom na správnom mieste.

Páčilo sa mi, ako sa postupne budovalo silné priateľstvo medzi Josephine, Chaseom a ostatnými členmi ich partie. Aj keď ich najskôr Josie odháňala, nevzdávali to s ňou a pomaly sa im darilo búrať hradby, ktoré si okolo seba vystavala a vďaka nim sme mali možnosť spoznať aj jej druhu, citlivú, priateľskú stránku. Jej kamaráti mi boli všetci sympatickí, no najviac som si obľúbila asi Archera. Hoci sa na prvý pohľad zdalo, že nič neberie vážne a len si užíva život, keď bolo treba, bol pre Josephine i Chasea veľkou oporou.

Pripravte sa na to, že celý dej sa vyvíja dosť pomaly. Prvú polovicu bola i romantická linka skôr jemná, všetko sa viac rozbehlo až v druhej polovici. To môže byť pre niekoho kameňom úrazu, mne to až tak nevadilo. Užívala som si, ako sa z Josephine a Chasea najskôr stávali kamaráti a postupne niečo viac. Ich vzťah bol taký smutnokrásny, dosť ho komplikovala situácia, v ktorej sa ocitli. Dobre si rozumeli, dokázali sa navzájom pochopiť, zverovali sa so svojimi tajomstvami, hovorili si veci, ktoré predtým nikdy nikomu nepovedali a bolo cítiť, že sa majú veľmi radi, ale... čas bol ich veľkým nepriateľom.

Epilóg som preplakala, aj keď som celý čas vedela, že sa niečo podobné stane. Nutne potrebujem pokračovanie, aby som vedela, ako to s týmito dvoma nakoniec dopadne. Snáď sa ho dočkáme čo najskôr.

patricieG
13.08.2023 5 z 5

Zamilovat se do něj bylo jako stát na kraji útesu a dívat se do rozbouřeného moře s vědomím, že stačí jeden krok, aby tě šílící živel nenávratně pohltil - nejsi schopná couvnout, ačkoliv rozum velí, aby ses vrátila.

Z počátku jsem z knihy měla zvláštní pocit, dělala mi problém er-forma, kterou je kniha psaná. Navíc příběh postupoval opravdu pomalu.

Zhruba za polovinou jsem se ale do knihy pořádně začetla a naprosto jsem si zamilovala všechny hlavní postavy, na každém bylo prostě něco jedinečného, osobitého. Prostředí kde se příběh odehrává je také krásný.

Místy bylo poznat, že autorka za sebou ještě nemá moc vydaných knih, ale její styl mi trochu připomíná Nicholase Sparkse, který píše stejně krásné romantické příběhy v pomalejším tempu.

Většinu knihy jsem se smiřovala s tím, že Jossie pravděpodobně odjede do Bostonu a celá parta se rozpadne. Ale stejně mě ten konec překvapil a úplně mě rozsekal... dokonce i slza ukápla .

Knihu určitě můžu doporučit všem romantickým duším, kterým nevadí, že je příběh pomalejší s jemnou romantikou. Navíc s velmi mladými hlavními hrdiny, ale zároveň nabitý emocemi.

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy knížky

2023  81%(Bez)vadní

Kniha (Bez)vadní je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce93x
Chystám se číst85x
Chci si koupit13x
dalších seznamech4x