Bez soudu

Bez soudu https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237063/bmid_bez-soudu-237063.jpg 4 30 10

Románová prvotina Pavla Sekyrky zavede čtenáře na jih Čech do městečka Dub, kde začíná dramatický příběh, který sleduje osudy několika postav v rozpětí let 1927 – 1950 v Čechách, Itálii, Německu a Švýcarsku. Krásná, ale povrchní Hana Pinkasová žije v bezdětném manželství s mužem, který jí zajistil blahobyt a společenské postavení, nedokáže však naplnit její touhu po citové blízkosti. Hany pomsta určena manželovi má nezamýšlené důsledky a navždy změní život mladého vesnického faráře Tomáše Šťastného, který se musí postupně vyrovnat s následky osudového setkání s okouzlující ženou. Osobní utrpení jej nakonec donutí k vystoupení z kněžského stavu. Pokusí se o nový život v poválečném Švýcarsku, ale během krátké návštěvy v Čechách se střetne s nepřítelem, jehož útok přichází nečekaně a s nevídanou silou.... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
24.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Trvalo dost dlouho, než jsem se do knihy pořádně začetl. Druhá polovina knihy se četla poměrně dobře, ale samotný příběh románu není optimistický. Muže, který se stal farářem na základě přání matky a babičky, jeho církevní kariéra vlivem vnějších okolností semlela. Tragický osud jeho "jednonoční" milenky, jejich společného syna a nakonec i samotného faráře, byť se chvíli zdálo, že s mladou Švýcarkou se dočká šťastného konce života. Nedočkal.

tittanie
30.04.2023

Knihu jsem si půjčila v knihovně, aniž bych předtím věděla, o co se jedná. To moc často nedělám. Je to takový freestyle v mém čtení.
Za sebe musím říct, že moc nadšená nejsem. Kniha se dá přečíst, ale přijde mi, že si autor ukousnul příliš velké sousto tím, že chtěl popsat příliš velký dějinný časový úsek. Před válkou, válka, po válce. Takové knížky se moc nepíšou. Protože autor nemůže moc popsat obě zvěrstva obou režimů, tak aby se do toho čtenář pořádně vcítil.
Přijde mi, že osoby se chovaly příliš naivně.


Knihomolka134
24.06.2022 2 z 5

Kniha mapující osud českého faráře Tomáše Šťastného na pozadí historických událostí 20.-50. let s detailně popisovanými praktikami z koncentráku a z výslechů StB. Není to špatná kniha, je v ní mnoho poučného nejen o vykonstruovaných komunistických procesech a situaci té doby.
Narativně je však velmi slabá. Dialogy nejsou propracované a dotažené do konce, mluva postav neodpovídá době za první republiky. Ač jsem se snažila sebevíc, postavám jsem v jejich chování a činech prostě nevěřila. Zvlášť postava Tomáše Šťastného nedisponovala charakterem hlavní postavy, měla jsem z něj pocit, že je jen jakousi duševně prázdnou loutkou v rukou autora, který chce čtenáři jen přiblížit a poučit jej, jak se v průběhu třiceti let změnil vztah lidí k církvi na pozadí dějinných událostí, zejména pak po roce 1948 hon na katolické kněží. Nezkušenost v psaní příběhů je znatelně viditelná u dialogů - např. milostná scéna popisovaná jako audience u královny: "Zavřel za sebou dveře. Pohladila ho po tváři a pak ho přijala."
Snad možná proto, že čtenáři nedovolil autor nahlédnout do hlav postav, působily všechny jako bezduché figurky na scéně, jenž své role hrály naprosto nepřesvědčivě. Obálka knihy navíc vyvolává pocit, že budeme číst červenou knihovnu.
Když to vezmu kolem a kolem, námět příběhu je nesmírně zajímavý s velkým potenciálem, škoda jen těch nepropracovaných postav a málo prokreslených interakcí a vztahů mezi nimi.

Katka2382
27.11.2021 5 z 5

Hodně čtivá kniha po které zbude smutná pachuť na duši.
Tolik jsem mu držela palce.

janinca
05.09.2020 4 z 5

Pro mě byla tato kniha zajímavou exkurzí do nitra muže potažmo faráře.
V první části jsem měla pocit, že čtu ženský román s lehce předvídatelným dějem i koncem. Druhá a třetí část mne tohoto pocitu rychle zbavily. Lidskou krutost jsem těžce rozdýchávala...

Marika Vanova
10.09.2019 4 z 5

Drsný a neveselý příběh, kde není hlavní postavou Hana, ale farář Tomáš Šťastný. Popis doby mi přišel spíše na současnost než na 20 - 30 léta.

Devil-Ivet
02.11.2018 3 z 5

Bez soudu jsem otevřela s očekáváním, jaké to bude. Nakonec nepřekvapilo ani nezklamalo. Průměrná kniha, která nenudí, ale ani nenadchne. Osud Hany byl smutný a její naivita otřesná. Osud Tomáše byl zprvu smutný, ale pak jsem mu začala fandit. Věřila jsem, že má ještě naději. Jenže…

bábuška
15.06.2018 3 z 5

Na tuto autorovu prvotinu jsem byla hodně zvědavavá. Těch prvních pár kapitol mi připadalo, že kniha bude o něčem úplně jiném. Větší část knihy se věnovala rozjímání mladého kněze zda se v určité situaci zachoval správně, či naopak, rozhodně mě ta část nijak nezaujala. Teprve od 32. kapitoly začala být kniha hodně zajímavá, přestože tam bylo hodně krutosti a po dočtení zůstalo ve mně hodně smutku. Oproti knize 'Nedosáhneš na dno' byla tato o mnoho slabší.

Hakl54
20.11.2015 4 z 5

Kniha pravdivě vykresluje dobu od "První republiky" až po nástup komunistů po válce. Krutosti nacismu a komunistů jsou tu popsány pravdivě v té nejhorší podobě. Je třeba, aby se na tuto dobu nezapomínalo, ale některé pasáže člověkem otřesou. Trochu mě vadilo opakované vracení děje do minulosti.

Dáma s hrnstjm
18.05.2015 3 z 5

Nikdy bych nečekala, že od tohoto autora si přečtu zrovna román, spíš bych předpokládala něco odbornějšího, nějspíš k církevním dějinám. Dokonce jsem si nejdřív ověřovala, jestli nejde jen o shodu jména... Bohužel musím román hodnotit jako průměrný. Po jeho dočtení jsem měla pocit, že "méně" by bylo v tomto případě možná "více" - časový záběr je zbytečně rozsáhlý. Z anotace to sice nevyplývá, ale hlavní postavou není Hana Pinkasová, ale farář Šťastný. Paradoxně jeho život byl velmi nešťastný a tragický, možná té tragiky na jeden život bylo až příliš. Jedna věc mi na knize přišla hodně divná: pasáže, ve kterých se autor snaží čtenáře nepochybně vzdělat nebo informovat o určitých historických skutečnostech (např. praktiky z koncentračního tábora). Je to sice zajímavé, ale do děje je to trochu podivně napasováno a působilo to na mě jako pěst na oko, jako kdyby to autor chtěl za každou cenu do knihy napsat a podle toho až vymyslel dějové zvraty.

Autorovy další knížky

Pavel Sekyrka
česká, 1977
2017  77%Nedosáhneš na dno
2015  71%Bez soudu
2023  80%Ve spárech Afrodity
2009  93%Zmizelí a nalezení