Bez odpadu

Bez odpadu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400802/bmid_bez-odpadu-akY-400802.jpg 4 33 11

Kniha je určena všem, kteří mají v úmyslu omezit množství odpadu kolem sebe tím, že budou uvědoměle nakupovat, jíst, oblékat se atd. Autorka popisuje svoji cestu: prvotní rozhodnutí vyloučit všechny odpady, z něhož rychle vystřízlivěla, a současný pomalejší postup krůček po krůčku, což je realistická varianta i pro čtenáře-laiky. Nejedná se o suchý popis, autorka také uvádí různé problémové situace z vlastního života, do nichž se vinou své snahy o změnu dostala, a dává čtenářům cenné rady, jak se jim vyhnout. Vyjmenovává také, jak konkrétně lze snížit odpad ve všech možných lidských aktivitách a jak změnit své dlouholeté návyky.... celý text

Dům a byt Ekologie, živ. prostředí Přírodní vědy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Le zéro déchet , 2016


více info...

Přidat komentář

vladku
25.06.2023 4 z 5

Hned na začátku mě znechutilo to, že kniha bez odpadu a nijak se to neprojevilo na způsobu výroby samotné knihy (lepená vazba, lesklý papír). Dále některá argumentace byla pochybná, když jsem na straně 39 se dočetl, proč je bio mouka levnější, i když je dražší? Protože z ní můžete upéct pizzu. Tak jsem knihu odložil a vrátil se k ní s odstupem. Ano, kniha obsahuje nesmysly, dokonce skrytou reklamu bez jakékoliv argumentace (pp72 x odstavců věnuje tomu, jak poznat marseilleské mýdlo, ale chybí úplně informace, proč ho používat, v čem je lepší/jiné než jiné mýdlo). Ale věcně, kniha obsahuje spoustu použitelných receptů, tipů jen se obávám, aby nepřesvědčené neodradila nesmysly dřív.

daza.dt
22.08.2022 3 z 5

Knížku jsem přečetla za jeden večer - a upřímně nic moc jsem se nového nedozvěděla. Ale grafika je hezká, za mě neurazí - nenadchne.


vera5841
28.12.2021 3 z 5

Občas mě napadne přečíst si i nějakou seberozvojovou knihu a tentokrát přišla řada na tuhle. Je to kniha, ve které si každý najde to svoje, podle vlastního rozumu. Našla jsem v ní rady, které mi vždy přišly naprosto samozřejmé (prát prádlo podle barev), ale také na můj vkus až extrémní (mytí vlasů se nejspíše nikdy nevzdám). Líbí se mi, že je kniha doplněna recepty (především) na domácí drogerii. A nejvíce jsem ocenila české poznámky, především s českými web stránkami.
Každopádně téma snížení odpadu se týká každého z nás a opravdu každý může přispět alespoň málem.

jarki
25.10.2021 2 z 5

Jak je jednoduché snížit spotřebu plastů i odpadu, jen se trochu vrátit k rozumu. Přece nepotřebujeme úplně všechno. Uvědomit si, jak nás reklama ovlivňuje a kolik utratíme za zbytečnosti...

claudiavas89
04.03.2021 3 z 5

Hodně veci jsem již používala , novinek bylo jen pár

Dandy1
19.06.2020 4 z 5

Líbí se mi víc než kniha od Bey Johnson.

Aicha196
01.02.2020 4 z 5

Super kniha, ruzne stupne inspirace pro minimalizaci plastu od mirneho vlivu az po razantni vylouceni plastu. Navody na bio kosmetiku, cistici prostredky. Vse krasne usporadano dle mista v byte apos.

sporran
29.09.2019 4 z 5

Je to již několikátá kniha, kterou jsem o tématice života bez odpadů přečetla. Samozřejmě, že se točí okolo stejných věcí, ale musím říci, že v každé z nich jsem něco našla. Vyhovuje mi i její členění, grafika. Myslím si, že pěkná kniha pro začátečníka v bezobalovém životě, ale i pro toho, co už má něco načteno. Navíc je doplněná českými poznámkami k této problematice. Zakoupila jsem i s Frusackem, který už je v oběhu.

lagina
02.09.2019

To zpracování mě nijak nenadchlo, ale člověk musí myslet a nesmí bezhlavě nakupovat, shromaždovat, spotřebovávat.. a pokud o tom chce něco víc vědět, nebo tápe, je to zajímavé :)

Gibis
22.07.2019 4 z 5

To, že už nestačí pouze odpad třídit (to by měla být samozřejmost) a je třeba se zamýšlet už nad tím, co nakupujeme, jak je to balené, co doma používáme (často zbytečně) a jak zatěžujeme svými odpady přírodu, je jasná věc. Zodpovědný člověk nad tím přemýšlet musí a v této knize najdete spoustu rad a nápadů, jak na to jít, ať už malými krůčky, nebo velkými změnami. Nemůžu říct, že bych všechno dokázala, na výrobu domácí kosmetiky a podobných věcí asi ještě nemám, ale spoustu věcí změnit můžu a tak jdu s vervou do toho! :)

tonda2186
28.06.2019 5 z 5

Do téhle knihy jsem se okamžitě začetl. Navíc se dá koupit i s Frusackem, což je super!

Štítky knihy

odpad, odpadky nulový odpad třídění odpadu

Autorovy knížky

Camille Ratia
francouzská
2019  75%Bez odpadu