Beskydy známé i neznámé

Beskydy známé i neznámé https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512570/beskydy-zname-i-neznameoWg594-hwn-.jpg 5 5 3

Pečou se tu valašské frgále, pálí úžasná slivovica, malým horám zde říkají horečky a poutníkovi nabídnou pohostinství třeba u Maměnky či Pantáty. No, není tu hezky? A co teprve beskydské chodníčky, které vedou k půvabným kostelíkům i do malebných vsí a provedou nás zajímavými městy. Na svých výpravách bychom neměli minout skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, rázovité Pustevny se stavbami Dušana Jurkoviče či bájný Radhošť se sochou boha Radegasta. Vydáme se také na Lysou horu a z beskydských vrcholů pohlédneme daleko do kraje – možná objevíme i nějaký ten svůj kout, kam se budeme pravidelně vracet.... celý text

Přidat komentář

lenikhor
předevčírem 4 z 5

Moc pěkně udělaná kniha. Nejsou v ní popsány jen turistické atraktivity, ale hodně prostoru je věnováno historii jednotlivých zajímavých míst. Autor v závěru píše, že při přípravě této knihy (+ dřívějšího "zeleného" průvodce po Beskydech) toho hodně nachodil i najezdil a zdolal všechny beskydské hřebenovky a ta znalost je vidět na popisu míst. Určitě své čtenáře naláká na osobní návštěvu Beskyd, hlavně ty, kdo je ještě moc neznají jako třeba já.

konicekbily
22.06.2023 5 z 5

Reprezentační publikace dua autorů podává vybrané, vyvážené a podstatné informace o našem rozsáhlém pohoří. Kromě nejčerstvějších aktualizovaných informací zde jsou i informace o historii, slavných osobnostech, tradicích, pověstech a tipech na výlety. Z našich pohoří mám Beskydy nejraději a strávil jsem zde spoustu času a nejnovější informace jsou vhodně skloubeny s historií. Vyvolávají u mne spoustu vzpomínek.


Iki1
15.06.2023 5 z 5

Krásně vypravená kniha se spoustou fotografií. Autoři v ní sepsali nejen seznam míst, která stojí za návštěvu, ale přidali i různé báje a pověsti, které se k doporučovaným místům váží. Při čtení je poznat, že mají k tomuto pohoří velmi kladný vztah, místa důkladně znají, mají je několikrát procestovány a prochozeny. Myslím, že každý čtenář si tu najde místo, které ještě nenavštívil či by ho chtěl navštívit znovu. Pro mě bylo hodně zajímavé srovnání současného s minulým. Je fajn, že některá místa přitahují spousty turistů, ale hlavní je, že existují také oblasti rekreanty téměř nedotčené. Knihu jsem četl rád a se zájmem. Autorům děkuji za velmi kvalitně odvedenou práci.

Štítky knihy

Beskydy

Autoři knihy

Petr David
česká, 1949
Vladimír Soukup
česká, 1949