Bernard Montgomery

Bernard Montgomery https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141326/bmid_bernard-montgomery-drs-141326.jpg 4 5 2

POLNÍ MARŠÁL BERNARD LAW MONTGOMERY je nejznámějším a nejkontroverznějším britským generálem druhé světové války, o němž se až do dneška vedou ostré spory. Byl znám svými vysokými požadavky a standardy a vyznačoval se rozporuplnou osobností, ale především, měl dar válečníka. Velel britské 8. armádě, když zvítězila v severní Africe nad Rommelem. Poté připravil operaci Overlord a během tažení v západní Evropě velel 21. armádní skupině. Jeho největší slabostí však byla arogance a nespolečenské charakterové rysy, čímž neustále pokoušel trpělivost ostatních vysokých spojeneckých důstojníků. Tim Moreman pečlivě zkoumá a dokumentuje život a kariéru tohoto brilantního, leč poznamenaného muže, a nabízí vhled do duše a myšlení jedné z nejzáhadnějších a nejdůležitějších osobností druhé světové války.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

Bernard Montgomery , 2010


více info...

Přidat komentář

Kozel
01.12.2023 4 z 5

Že Montgomery patřil mezi nejvýraznější generály druhé světové války, o tom asi není pochyb. Horší je to s jeho osobností a celkovým obrazem, který obecně kolísá mezi bezbřehým obdivem a tvrdošíjnou kritikou. Montgomery byl především komplikovaný - a ne zrovna v dobrém - člověk.

A tahle publikace, která je spíš brožurou než knihou, velmi pěkně a střízlivě představuje Bernarda Montgomeryho jakým s největší pravděpodobností byl. Troufám si říct, že Tim Moreman podal generála v docela objektivním světle, z něhož Monty vychází jako velmi schopný profesionál a tragický člověk. Skutečný polní maršál bez lidsky vřelých vlastností, uvězněný ve vlastní představě o realitě i sobě samotném. To vše shrnuto na 60 stranách dobře provedeného textu, který dovede vítěze od El Alamainu představit běžným čtenářům a zájemcům o druhou světovou válku, aniž by museli procházet obsáhlejší monografie.

Bonusem je kapitola o Montgomeryho nepřátelském protějšku, Erwinu Rommelovi. S trochou nadsázky by se dalo říct, že dvojice Montgomery-Rommel se staly druhoválečnou verzí dvojice Richard Lví srdce-Saladin.

Patrikcz
23.01.2021 4 z 5

Stručný, ale výstižný pohled na život kontroverzního Britského generála. Spousta informací mě překvapila a šlo pro mě o nové poznatky - dětství, osobní život Montyho, důvody jeho problematické osobnosti a spory s Američany. Oceňuju i krátký pohled na Rommela a psychologický rozbor Montgomeryho. Pro někoho hrdina, pro jiného padouch - po přečtení si každý utvoří svůj názor - 8/10.


Štítky knihy

generálové vojenští velitelé

Autorovy knížky

2012  80%Bernard Montgomery

Kniha Bernard Montgomery je v

Přečtených6x
Knihotéce11x
dalších seznamech1x