Bella Donna: Kráska z Florencie

Bella Donna: Kráska z Florencie https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495510/bmid_bella-dona-kraska-z-florencie-cvc-495510.jpg 4 19 7

Bella Dona série

1. díl >

Florencie, rok 1469. Časy, kdy bývala Cosima Bellani největší kráskou v celém městě jsou tytam. Krása stárnoucí kurtizány začíná uvadat, a tak se Cosima začíná obávat o svou budoucnost. Když ji ale mladá šlechtična Simonetta požádá o pomoc, aby si získala manželovo srdce, Cosima dostane vynikající nápad: začne podnikat s kosmetikou a vyrábět vlastní přípravky, jelikož obchod s prášky, mastmi, olověnými pudry a růží začíná vzkvétat. S její pomocí se Simonetta stane nejkrásnější ženou v celé Florencii, které padá k nohám nejen vlivný Giuliano Medicejský, ale také ambiciózní malíř Sandro Botticelli. Jenže poté se ve městě rozpoutá nemilosrdný boj o moc a Cosima se Simonettou jsou vtaženy do všudypřítomných intrik. A tak brzy obchodují nejen s vybranými kosmetickými přípravky uloženými v pozlacených lahvičkách a skříňkách, ale také s tajemstvími a cennými informacemi… Autorka ve své knize dokonale oživuje kouzlo florentských ulic. Nádherná kniha o touze po svobodě a skutečné lásce.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Bella Donna: Die Schöne von Florenz , 2021


více info...

Přidat komentář

čef
17.04.2024 5 z 5

Román z vrcholné doby Florencie, kde se to tam jen hemžilo velikány, na které nelze zapomenout, neboť jejich díla jsou stále světoznámá. Mezi nimi se pohybuje kráska provdaná za muže, jehož ženy nezajímají. Realizuje se tedy jinde, na jiných polích lásky a krásy, kde se vytváří umění zkrášlování a malířství. Romantika tedy na celé čáře vítězí i s nějakou tou tragédií.

Joyce24
12.09.2023 4 z 5

Moc pěkný příběh z Florencie 15. století založený na skutečných postavách a skutečných událostech. Příběh Simonetty Vespucci, rodiny Medicejskych, Sandra Botticelliho a v neposlední řadě i bývalé kurtizány Cosimy Bellani. Příběh jsem si užila a díky tomu, že jsem měla už možnost Florencii sama navštívit, jsem si zcela věrohodně dokázala představit uličky, náměstí, Ponte Vecchio a další památky, zde popisované.


Unka
05.08.2023 3 z 5

Příjemný příběh z Florencie 15.století. Plyne tak nějak v poklidu, takže zřejmě nezanechá výraznější stopu (proto dávám 3 hvězdičky).

Renike
30.04.2023 5 z 5

Moc krásný historický román. A opět Florencie a renesance, tentokrát Botticelli se šlechtičnou Simonettou Vespucci. Už se těším na autorčinu další knihu s Leonardem a dědice kosmetického imperia Bellani, pravděpodobně volné pokračování románu. Pokud se Vám ta kniha líbila, doporučuji přičíst i Tajemství mistra Botticelliho od Mariny Fiorato.

zuzana2599
26.01.2023 5 z 5

Moc pěkný historický román, který mě přenesl do Florencie 15. století. Když se mladá šlechtična z Janova - Simonetta provdá za Marca z rodu Vespucciů do Florencie, začíná příběh o lásce, vášni, intrikách, ale i o kráse Florencie a malířského plátna. Simonetta, neuspokojena manželem, zahoří vášní ke Giulianovi z rodu Medicejských. I tato láska je pošpiněna a pak její srdce získá florentský malíř Sandro, zvaný Botticelli...
Krásku z Florencie jsem četla jedním dechem. Oživila historické postavy a já na chvíli zapomněla na svět kolem a žila život krásné Simonetty !
Těším se na další knihu od autorky ! Bella Dona - Paní Mantovy !

evaval
17.01.2023 4 z 5

Kdo by nechtěl nahlédnout do historické Florencie, která byla od nepaměti centrem evropského umění. Právem je toto město nazýváno romantickým, neodolatelným a okouzlujícím nejen dnes, ale i v roce 1469, kdy se odehrává děj této historické knihy.
Jednou z hlavních hrdinek je mladá dívka šlechtického původu Simonetta, jejíž rodiče se chtějí dostat mezi přední florentské rodiny. Proto se dceru rozhodnou provdat za Marca Vespucci, jenž je skvělou partií díky svému bohatému strýci, významnému florentskému kupci.
Simonetta vstupuje do manželství plná ideálů a očekávání. Velmi brzy však zjišťuje, že všechno je jinak, než si vysnila. Její manželství je pouze formální, zcela bez lásky a porozumění. Manžel je pro ni cizím člověkem, ke kterému si neumí najít cestu a nechápe, co vlastně dělá špatně. Cítí se svými rodiči zrazena. Je jí jasné, že se stala pouze jejich nástrojem, jak se dostat do lepší společnosti. Na jejích pocitech a celém jejím životě nikomu nezáleží, nemá se komu svěřit, kde hledat útěchu. Přesto že nebydlí jen s Marcem - svým manželem, ale i s jeho rodinou, nenajde v celém domě nikoho, kdo by s ní ztratil jediné vlídné slovo.
Ve svém zoufalství se rozhodne navštívit stárnoucí kurtizánu Cosimu Bellani a požádá ji o pomoc. Potřebuje někoho, kdo má životní zkušenosti a tou jistě Cosima je. Pro Cosimu je Simonetta darem z nebes. Už dávno je jí jasné, že není tou mladou dívkou, kterou bývala a její zákazníci ji postupně opouštějí a tím také ztrácí přísun peněz. Každým dnes si uvědomuje, že pokud nenajde nový zdroj obživy, skončí brzo na ulici. Tím, že se rozhodne Simonettě v jejím životě pomáhat, získává i pro sebe nový směr. Stane se pro ni oporou, naučí ji, jak se má líčit, jak česat, jak zaujmout a získat muže, jak je okouzlit. Pomůže tak Simonettě stát se nejkrásnější ženou celé Florencie.
Cosima postupem času zjišťuje, že většina žen hledá způsob a prostředky, jak být krásné, jak zdůraznit své půvaby a zachovat si co nejdéle své mládí. Proto své životní zkušenosti zúročí a začne vyrábět a prodávat kosmetické přípravky, které tohle všechno ženám nabízí. Nejdříve je prodává na tržišti a protože se jí daří a o její výrobky roste zájem, otvírá si i malý obchod. Jenomže získat a udržet si krámek pro ženu není vůbec jednoduché, obchod je v této době výhradně světem mužů. Proto se také dlouho nerozmýšlí a přijme nabídku ochrany od významné rodiny Pazziů. Není to však zadarmo, stává se součástí mocenských bojů dvou bohatých a mocných florentských rodin Medičejských a Pazziů. Cosima souhlasí, že bude dodávat informace ze světa bohatých a tím získá nad svým podnikáním ochrannou ruku.
Obě ženy se se svým životem perou, jak umí. Simonetta se utvrdí, že pro manžela nebude nikdy nic znamenat a získává srdce muže z významného rodu Medicejských - Guliana. Jeho rodina je vysoce postavená, je nejbohatší a nejmocnější z celé Florencie. To je také důvod, proč Simonettě její manžel i jeho rodina milence tiše trpí. Ani mladý malíř Sandro Botticelli, který se pohybuje v těchto kruzích a maluje pro bohaté mecenáše ji nenechává chladnou.
Udrží si Simonetta lásku Guliana? Nebo ji zláká mladý okouzlující malíř Sandro Botticelli a bude to ona, kdo se stane jeho múzou a hlavním tématem obrazů, které jsou známé do dnes? Otevírá ženská krása mužské srdce, nebo je spíše pro ženy prokletím? Tohle vše se dozvíte v knize od nakladatelství Moba. Kniha se vám líbit a nebudete ji chtít odložit, budete chtít vědět, kam osud hlavní hrdinky zavede.
Upozorním ještě, že nakladatelství Moba vydá v červnu další knihu autorky pod názvem Bella Dona - Paní Mantovy, určitě se máme na co těšit.

Danka22
08.01.2023 4 z 5

Historický román, který nezklame hlavně milovníky umění. Nesmrtelná Simonetta je mezi dvěma větrnými mlýny - svojí láskou a intrikami. Navíc její krása je pro ni spíše prokletím. Zbytek si přečtěte v mé recenzi :-D