Básničky na tři slova

Básničky na tři slova https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480077/bmid_basnicky-na-tri-slova-ydG-480077.jpg 4 3 1

Knížka Františka Novotného obsahuje unikátní soubor básní, které vznikaly jako improvizace na slova zadaná z hlediště při koncertech Spirituál kvintetu. Improvizace je svébytná umělecká disciplína, do které v jisté míře vstupuje náhoda. Důležitá je zkušenost, obraznost, a hlavně ochota hrát si – se slovy, s rytmem, s významy, s očekáváním publika, s časem, který se měří na takty jedné nebo dvou písniček. Básně v této knize jsou záznamem momentální nálady, situace, ale zároveň uchovávají to, co Františku Novotnému zajišťuje nebývale početný okruh čtenářů: čistotu básnické řeči i pohledu na svět, srozumitelnost, přístupnost – a humor. Knihu kongeniálně dotvářejí ilustrace Jiřího Slívy.... celý text

Přidat komentář

vodovodnice
23.03.2022 5 z 5

Poezii moc nečtu, spíš mne baví rýmovánky nebo vtipné básničky od Plíhala.
Ale spirituál kvintet mám ráda a když jsem dostala knížku k vánocům, byla jsem zvědavá co se v ní ukrývá.
Knížka je z básniček, které byli složeny při koncertech, na náhodně zadaná slova publikem a autor na ně pohotově musel vymyslet verše v časovém limitu dvou zahraných písní.
Když si uvědomíte jaké šílené kombinace diváci vymyseli a časový pres maximálně 10 minut na vymyšlení básně... Obdivuji hluboce Františka Novotného co dokáže pohotově vydolovat ze své hlavy a dokonce dát do básní i nějakou myšlenku nebo smysl.
Je to krásná knížka a každému bych ji doporučila, i čtenářům, kteří poezií nemusí. U téhle poezie se i pobavíte :-) .

Autorovy další knížky

František Novotný
česká, 1943
2020  98%Jak se hladí duše
2017  94%Tichá vůně slov
2009  93%Buďme
2001  66%Ozvěna tenká jako vlas
2009  87%Blažení