Barva draků

Barva draků https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496046/bmid_barva-draku-wTK-496046.jpg 3 55 13

Kouzla nejsou jen iluze! Ovládnout magii není snadné a Maggie si to moc dobře uvědomuje. Její schopnosti jsou nestálé a nevyzpytatelné a ona nemá nikoho, kdo by jí je pomohl zvládnout a umožnil tak splatit dluh, který se táhne jejím životem jako rudá čára. Pak ale potká Griffina, královského šampiona nechvalně proslulého lovem draků – obávaných bestií, které sužují celé království. Ani jeden z nich netuší, jaký osud v sobě oba nosí, ani to, že jejich setkání uvede do pohybu události, které změní nejen jejich životy, ale i osud celého království…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

The Color of Dragons , 2021


více info...

Přidat komentář

zatoulane_knihy
06.04.2024 5 z 5

BARVA DRAKŮ

Knížka mě vtáhla hned od prvních pár kapitol. Mě osobně se myšlenka vidět příběh z různých dvou pohledů moc líbí.

V tomto případě se jedná o pohled dívky, která si nepamatuje svojí minulost a vyrůstala s jedním rádoby kouzelníkem a druhý pohled je muže, který se celý život snaží zavděčit koruně, králi, tím že zápasí a zabíjí draky.

Ale co se nestane, okolnosti dovedou dívku do situací, které jí zavedou k princi, díky kterému se dostane na hrad a zjišťuje zákoutí zápasů.

Osobně mám knížku moc ráda, jen co mi trošku vadilo, byl uspěchaný konec, oproti časové lince celého příběhu.

Určitě zde najdete magii, draky, milostný trojúhelník, lásku, zradu.

lilites
14.03.2024 3 z 5

Krásná obálka, i nápad dobrý...království s despotickými vládci, politické inriky, draci, dračí turnaj, zajímavý příběh ,,kouzla,, , Griffin i Maggie mi byli velmi sympatičtí i střídající se kapitoly z jejích osobních pohledů byly fajn, ale z 350 stran jsem se začínala začítat až okolo 150-200 stránky.. a potom to byla rychlost blesku, aby se vše zvládlo vyřešit a kniha mohla skončit..
Mě se to opravdu moc líbilo, ale proč se kniha polovinu času tak táhla a byla taková nemastná neslaná a druhá polovina zas tak hektická a ,, přeplněná,, to fakt nevím..

Takže se omlouvám, ale za mě to byl průměr...


Simeonnah
31.07.2023 2 z 5

hodnocení je velmi subjektivní, ale za mě se to táhlo jako sopel, a to není můj šálek kávy.

Laerry
16.06.2023 3 z 5

Na tuhle knížku jsem se velmi těšila, protože draci jsou moje (literární) slabina, ale z výsledku jsem zatím v rozpacích. Draci se tu vyskytovali jen v aréně, kde sloužili jako zábava při rádoby gladiátorských zápasech, což jako myšlenka není zrovna špatná, ale zde mě to jen rozčilovalo. Bylo to i ostatníma postavama, u kterých jsem sympatie hledala delší dobu (a někdy je ani vůbec nenašla) a přála jsem si, aby se draci (doslova) utrhli ze řetězu a s všemi těmi pokrytci udělali krátký proces. Trvalo mi tedy delší dobu než je u mě obvyklé se prokousat celou knížkou, která je vyprávěna ze dvou hlavních pohledů (Griffin a Maggie) a v obou POV kapitolách se vyskytovalo dost postav, které mi bránily v rychlejší a nadšenější četbě vpřed. No a konec mě překvapil tím, jak se vše uspěchaně uzavřelo, protože jsem nabyla dojmu, že budou další díly a děj se teprve rozjíždí a očividně se jedná o jednorázovku, což je ve finále vlastně jen a jen dobře.

LiliDarknight
11.04.2023 4 z 5

3,5*

Americké duo R. A. Salvatore a Erika Lewis si ako dejisko svojho príbehu zvolili starý dobrý temný stredovek. Kulisy teda tvorí nielen bieda a beznádej, ale aj vykorisťovanie a sociálne priepasti. Všetko je to umocnené faktom, že kráľove vojsko okráda zbedačených poddaných aj o posledné zásoby. Daňou sa tak môže stať čokoľvek, pokojne aj splesnivený chlieb.

V snahe ospravedlniť svoje konanie kráľ tvrdí, že nepriateľom ostávajú draky. Proti nim bojujú v rytierskych súbojoch slávychtiví mladíci. Rozprávačmi týchto udalostí je dvojica mladučkých hlavných hrdinov. Griffin a Maggie pritom mnohé spája, ale aj rozdeľuje. Na základe odlišných typov rozprávania, on v Griffinových kapitolách, ja v Maggiiných, sa dá usúdiť, že každého z aktérov viedol iný autor.

Rozdiely v pisateľských štýloch sú menšie a jasne viditeľné, ale zároveň sa dopĺňajú. Možno aj z toho dôvodu, že postavy sú si také podobné. Obaja mladí ľudia vyrástli v chudobe. Obom ponúkli lepší život. Zároveň sa z oboch stali muchy chytené v pavučinách palácových intríg. Ani jeden nemá úplnú voľnosť v tom, čo robí. Toto a aj mnoho iného z nich robí spojencov, hoci najskôr nedobrovoľných.

Kniha má teda aj výraznejšiu romantickú linku. Slúži však len na doplnenie ostatných udalostí. Salvatore a Lewis sa oveľa viac sústredili na snovanie mocenských hier. Čitateľovi tiež postupne predostierali, čo všetko je v ich vymyslenom svete v neporiadku. Vďaka tomu má príbeh dosť potenciálu stať sa rozsiahlou epickou ságou. V istom zmysle ňou aj je. Zo stránok však presakuje najmä snaha prispôsobiť sa cieľovej skupine.

Nie je to len o mladých ľuďoch, ale hlavne pre mladšiu generáciu. Dejová linka je vďaka tomu jednoduchšia. Rozuzlenie prichádza akosi priskoro. Motivácia hlavných postáv je minimálne naznačená, no o tých vedľajších sa dozvedáme až príliš málo. Celkovo je akcia zastúpená hojnejšie ako opisovanie. Všetko v duchu prehĺbenia svižnosti a dobrodružnosti.

Plusom je, že autori čitateľa vyslovene nevodia za ručičku, hoci niekoľko faktov ponúkajú ako na striebornom podnose. Takisto záverečné vysvetlenie záporáka je obsiahle, detailné a ako vystrihnuté z príručky o dejových prešľapoch. Toto všetko knihu napokon predurčuje k tomu, aby sa stala oddychovým jednorazovým dobrodružstvom. Skvelé na nalákanie ďalšej generácie na fantastiku.

Kniha Farba drakov je výbornou voľnočasovou jednohubkou o mladých pre mladých. Tento účel podporuje celková jednoduchosť a strohosť. Najväčším nedostatkom ostáva samotný záver. Prichádza prirýchlo a je odbavený doslova niekoľkými vetami. Čitateľ sa síce dozvie, že dej mal predchádzať artušovskej legende, napriek tomu pretrvá pocit, že príbeh je akýsi odtrhnutý alebo ide o začiatok rozsiahlejšej sé­rie.

Ronnie68
22.01.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, která se mi dobře četla... Asi více mě bavila linka Maggie .... Ale i tak je to dobře napsaná kniha ...

VerCis
12.11.2022 3 z 5

Spíše taková oddechová fantasy knížka. Nápad určitě super, samotný název si mě přitáhl, ale provedení pak již pokulhávalo. Táhnoucí se děj a konec na pár stránek. Náznaky napětí a potřeba číst dál chvilkami byly, ale neponocovala bych kvůli tomu. Za mě spíše průměr, nenadchne, neurazí.

Terezinka890
01.11.2022 5 z 5

Já fantasy prostě zbožňuju.
Ať vás provází měsíční síla ! :D

Alíček83
10.10.2022 3 z 5

Děj se ze začátku hrozně táhl. Všechno se pořád omýlalo. A pak závěr na pár stránkách, prostě najednou to všechno skončilo. Záporná postava, která byla stále několik kroků před nimi skončila definitivně. Prostě divný.

Slůník
07.09.2022 3 z 5

Krásný nápad, zajímavá kompozice, škoda zběsilého závěru, kde převážila potřeba vše vysvětlit a rychle ukončit.

andrejci
25.08.2022 3 z 5

Jsem zklamaná. Obálka vypadá moc hezky. Ta mě nalákala. Ale to je tak všehno. Podle anotace jsem čekala něco úplně jiného. Bylo tam celkem dost zavádějících informací. To bylo moje první zklamání. Další byly postavy. Ani jedna se mi pořádně nelíbila. Hlavně teda Magii. Přišlo mi zvláštní, že získala magii a ani se jí nebála a skoro hned jí uměla ovládat. Děj byl takový jednoduchý. Nic extra. Navíc jsem čekala, že tam bude víc draků. No a konec. Za mě to bylo strašně rychle ukončené. Skoro bez nápadu.
Pro mě to je zklamání. Což je škoda. Draky mám ráda, ale tady chybělo to správné zpracování.

DreamerX9
05.06.2022 2 z 5

Kniha mi sedla nápadem ne však zpracováním. Většinou mi dialogy mezi postavami přísli plytké a mnoho mluvení navíc. Málo popisu a málo kouzla i fantazie. V knize není za mě nic nového a nic pro co bych nemohla přestat čist ale oceňuji nápad a také několik vtipných hlášek.

Slunce a měsíc. Vždycky budeme součástí jedné oblohy

Njangu
04.06.2022 3 z 5

Strašně jsem se na tuhle knížku těšila, anotace byla úžasná, obálka ještě lepší, ale děj mě zklamal. 80% děje se hlavní postavy seznamují a pak je najednou konec. A navíc asi připravený na další pokračování, protože zůstal děj připravený pro další díl. Těšila jsem se na draky, ale taky tam byly jen sporadicky.... Hlavní linka příběhu je pěkná, ale asi to chtělo víc akce. No třeba se dalšího dílu někdy dočkáme a bude to lepší.

Autoři knihy

R.A. Salvatore (p)
americká, 1959
Erika Lewis
americká

Kniha Barva draků je v

Právě čtených4x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce86x
Chystám se číst95x
Chci si koupit28x
dalších seznamech5x