Barma

Barma https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84271/mid_barma-jIM-84271.jpg 4 108 19

Na cestách s Lékaři bez hranic po Myanmaru To, co ho zavedlo za dveře totality, nejsou jeho vlastní pracovní povinnosti. Guy Delisle se tentokrát vydal ve stopách své ženy na misi Lékařů bez hranic. V Barmě tak kreslí deník čerstvého otce na mateřské, s humorem a nadsázkou opět odhaluje pokroucený život v zajetí idejí – pro tentokrát vojenské chunty. Vyzbrojen kočárkem s malým Louisem se pokouší přiblížit k Aun Schan Su Ťij, která bydlí o pár ulic dál, ale také proniknout do klubu australských diplomatů, protože ti mají luxusní bazén. A učí místní nadšence základům animace. To vše tradičně černo-bíle s vtipnými dialogy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , BB art
Originální název:

Chroniques Birmanes , 2007


více info...

Lka
Lka
07.04.2022 4 z 5

Další komiksová kniha od Guy Delisla, tentokrát cestování mladé rodiny do Barmy.

Mánička178
Mánička178
11.10.2020 3 z 5

Hodně mě pobavila epizodka o shánění inkoustu nebo kreslení levou rukou :D Každopádně docela brutální svědectví o životě v Barmě - doly na drahé kameny, stěhování měst, závislosti na heroinu... Člověk se až diví, že některé země vůbec nějak fungují a nekončí v propadlišti dějin.


dlabikk
dlabikk
02.12.2019 3 z 5

S komiksem začínám a baví mě. Ráda poznávám země tímto způsobem :o)

Elsinor024
Elsinor024
03.07.2019 5 z 5

Guy Delisle mi bude chybet... :) Precetla jsem jeho ctvrty komiksovy cestopis a zatim zadny dalsi na obzoru. Autor ma uzasne nadani popsat obycejny den, kdy se vlastne skoro nic nedeje, zajimave.
Dokaze si ze sebe udelat srandu, stane se na chvili mnichem, popise dulezitou praci lekaru bez hranic v uplne odriznute oblasti. Klidne take ukaze bujare vecirky nevladek v chude zemi, super auta s chuvami rodinnych prislusniku humanitarnich pracovniku.
Ale hlavne se dozvite spoustu veci o tak vzdalene zemi, jako je Barma, kde v dobe Delisleho pobytu nedaleko od nej zila 'ta pani'.
86% obyvatel zavislych na heroinu v jedne z oblasti je opravdu sila. Take auta s volantem vpravo, kdy vojenska vlada naridila i jizdu vpravo a predjizdeni bez spolujezdce se tak stalo ruskou ruletou, je jen jedna z absurdnosti rezimu.
I kdyz se mi nejvic libil Jeruzalém, i tahle kniha rozhodne stala za precteni.

LuckyVagabond
LuckyVagabond
23.01.2019 5 z 5

Tak už mám za sebou Pchjongjang, Jeruzalém, Šen-čen a teď konečně i Barmu. V tomto případě je příběhově asi nejslabší, ale kupodivu to vůbec nevadilo. Delisle dokáže podat i každodenní rutinu života ve zkorumpované Barmě s vtipem a lehkostí, tak že vás to prostě bude bavit. Plus si člověk trochu rozšíří obzory ne jen o Myanmaru, ale získá i vhled do práce různých neziskovek.

Disease
Disease
17.09.2018 3 z 5

Nejslabší Delislův "cestopis". Místy by se dal použít podtitul "Nuda v Barmě".

LaMila
LaMila
02.06.2018 5 z 5

Skvělá kniha. Doporučuji všem.

Jizi
Jizi
11.05.2018 3 z 5

Cestopis v obrazech. Ne. Jinak. Lépe. Milý cestopis v milých obrazech. Delisle dělá "diplomatického" manžela v zemi ovládané juntou a sužované AIDS a malárií a chudobou, rozhlíží se kolem a co vidí, to zachycuje v krátkých skicách, jež nám život v daleké a vlastně naprosto neznámě Barmě přiblíží lépe, než kdejaký vážný a děsně věcný dokument.

Tomas@S
Tomas@S
04.04.2018 4 z 5

Po nadseni z autorova dilka "Cestovni denik z Ciny" je tohle mirne zklamani. Kresba je velmi zjednodusena, az moc rekl bych, vtipky nejsou az tak vtipne, proto ubiram jednu hvezdicku. Ono to asi souvisi i s tim, kde se dej odehrava, t.j. ve vojenske diktature v Barme, kde se nic moc srandovniho nedeje. Presto je to zajimava a obcas i vtipna sonda do "bezneho" zivota v teto exoticke zemi, kde je stat rizen ne jako firma :-) , ale jako vojenska jednotka. V planu mam sehnat i ostatni komiksy, zvlaste se pak tesim na "Vylet do Severni Koreje".

puml
puml
11.07.2017 4 z 5

Další cestopisný počin Guy Delisla. Dobrý komix. Překvapila mě míra závislosti na heroinu v některých částech Barmy.

JajaCZ
JajaCZ
06.05.2017 5 z 5

Knihy od Guy Delisleho milujem. Jeho humor, náučný a pútavý sposob podania príbehu. Jeho knihy budú rozhodne klenotom každej knižnice.

vandislav
vandislav
18.01.2017 4 z 5

Nevím, jestli je to přítomností syna, ale bavilo mě výrazně více než Šen-Čen.

JankoSvec
JankoSvec
06.01.2017 3 z 5

Zážitky bežného cudzinca s dávkou príjemného humoru.

Mercatino
Mercatino
27.12.2016 3 z 5

O Barmě s lehkostí, nadhledem, humorem a ještě něčím navíc, co neumím popsat. První od tohoto autora, těším se i na další.

LordSnape
LordSnape
25.10.2015 5 z 5

Rozdíl oproti dalším dvěma knihám, které jsem od autora četl je v tom, že tady mu sekunduje jeho rodina a tak se občas můžeme dočkat peripetií s malým Louisem nebo problémy, které v Barmě řeší neziskovky a jeho žena. O Barmě a jejích obyvatelích se toho člověk dozví kolikrát více, než z kdejaké encyklopedie.

Beatnice
Beatnice
14.09.2014 5 z 5

Hrozně vtipný komiks. Z těch, které už od autora vyšly, je tahle kniha rozhodně nejlepší. Skvělá kresba, úžasné zážitky - nákup inkoustu, bufet na setkání, doprava... A spousta dalších :D

ajaworld
ajaworld
02.02.2014 4 z 5

Jako znalce Barmy mě knížka potěšila. Moc milé for me:-) :-) :-) :-)

Honzeecheck
Honzeecheck
03.01.2014 5 z 5

I když na to jde každej uplně jinak, srovnání se Saccem se nedá vyhnout. Delisle je ale mnohem uvolněnější, vtipnější a přestože se zabývá minimálně stejně závažným tématem, nečiší z toho taková beznaděj. Jednak je to díky jednodušší kresbě, jednak tím, že si neváhá dělat srandu nejen z režimu ale halvně i sám ze sebe.I tak do člověka dokáže narvat ty smutný fakta - oblasti s 96% zastoupením narkomanů v populaci, strašná korupce, nesmyslný rozhodnutí vládnoucí junty... Knihu jsem v knihkupectví bez zájmu přeskakoval ale teď vim, že si pořídím i všechny ostatní díly.

Gaenor
Gaenor
05.03.2013 4 z 5

Moc pěkný komiksový cestopis o Barmě. Mě se to moc líbilo. Cestopis vtipně líčil život mladé rodiny. A zároveň i drsné podmínky v Barmě (vojenská chunta, cenzura).