Barca: oficiální ilustrovaná historie FC Barcelona

Barca: oficiální ilustrovaná historie FC Barcelona https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355268/bmid_barca-oficialni-ilustrovana-histori-PM3-355268.jpg 4 3 1

Strhující příběh jednoho z nejslavnějších fotbalových klubů světa. FC Barcelona – víc než klub Barçu ve světě proslavili legendární hráči, kouzelná fotbalová filozofie a to, že je més que un club – víc než klub. Tato oficiální publikace zachycuje stoletý odkaz klubu, zaznamenává historii a triumfy této celosvětově proslulé sportovní instituce.... celý text

Literatura naučná Historie Sport
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Barça: The Illustrated History of FC Barcelona , 2016


více info...

Přidat komentář

roček1012
22.02.2021 4 z 5

BARCA
Obsah:

FC Barcelonu založila skupina mladíků v roce 1899, kterou spojovalo velkou lásku ke sportu a jejím hlavním zakladatelem byl Joan Gamper, který byl i kapitánem mužstva. Svůj první titul (Copa Macaya) si zajistila roku 1902. Během dalších let si Barcelona získala mnoho trofejí, ale s nimi i problémy ohledně klubu.
Za toto mužstvo hráli v té době skoro ti nejlepší hráči světa, jako třeba José Samitier, César Rodríguez, Luis Súarez, ale i Ladislav Kubala.
Roku 1954 byl položen základní kámen nového a největšího stadionu v Evropě Camp Nou, který měl kapacitu 98 772 diváků. Pod trenérem Michelsem se roku 1973 podepisuje největší posila od založení, Johan Cruiff, který se po kariéře stal legendárním trenérem, změnil historii Barcy. Ale roku 1982 se podepisuje do Barcelony Diego Maradona, v té době nejlepší hráč světa, bohužel jenom na 2 sezóny.
Později přišli obrovské oslavy stoletého výročí Barcy a následující rok znamená konec prezidenta Barcelony Núňéze a místo něho nastupuje Joan Gaspart. Bohužel nespokojenosti s prezidentem vedlo k výměně dalšího a nového prezidenta, čímž byl Joan Laporta, který na místo nastoupil v roce 2003. Zároveň v tomto roce přichází další legendární posila Ronaldinho.
Rok poté začíná Messiho kariéra a tím byl jeho první ligový zápas. Svou první branku střílí v roce 2005 a tímto historickým okamžikem se postupně stává nejlepším fotbalistou na světě.
Čas šel dál a Barca zažívala ty nejlepší léta, protože mužstvo se skládalo z hráčů, např. Leo Messi, Xavi Hérnandéz, Andrés Iniesta nebo Carles Puyol. Společně s jejich skvělým trenérem Pepem Guardiolou vyhráli ligu mistrů a to v roce 2009. Rok 2015 znamená další vítězství v lize mistrů, tentokrát pod koučem Luisem Enriquem. V této době hrála spolu další nepřemožitelná trojka, Neymar, Luis Suaréz a hlavně Leo Messi.

Hodnocení:

Kniha byla hezky popsaná a byli tam moc pěkné fotky. Dobře se mi četla.

Štítky knihy

pro muže fotbal, kopaná

Autorovy další knížky

Guillem Balague
španělská
2017  84%Cristiano Ronaldo - oficiální biografie
2017  92%Messi: biografie
2017  87%Barca: oficiální ilustrovaná historie FC Barcelona

Kniha Barca: oficiální ilustrovaná historie FC Barcelona je v

Přečtených6x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x