Balada z Karlína

Balada z Karlína https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289005/bmid_balada-z-karlina-ZpN-289005.jpg 4 15 2

Příběh osamělé ženy, která se v pozdním věku provdá prostřednictvím sňatkové kanceláře za staršího muže, aby překonala strach z osamělosti a neurčitý strach z násilné smrti. Po slibném začátku ztratí muž v době nezaměstnanosti místo a žena, navyklá dlouhému osamělému životu, nenalézá včas pro mužovu situaci pochopení. Když si své provinění uvědomí, je již pozdě. Muž, kterého si brala jako svého ochránce, ji zavraždí.... celý text

Přidat komentář

boticelli
21.03.2021 4 z 5

Karlínská tragédie. Vůbec nejzajímavější mi na této baladě přišel ten popis způsobu života chudého lidu ve třicátých letech v naší metropoli. Není to ani sto let a přitom vyprávění působí jako z jiné dimenze, tak moc se vše kolem nás změnilo.

TipsyChipsy
09.11.2016 5 z 5

Velice poutavá novela, napsaná s balzakovským realizmem. Člověk se přenese do prvorepublikového Karlína mezi prosté lidi. Život hlavní hrdinky a lidí z její sociální skupiny je velmi těžký a autorka dokázala do nejmenších detailů popsat každodenní drobnosti. Také psychologie hlavních dvou hrdinů je popsána bravurně. Paní Scheinpflugová je velká spisovatelka.