Balada o Moravcovi, Nápisy na hrobech

Balada o Moravcovi, Nápisy na hrobech https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366780/bmid_balada-o-moravcovi-napisy-na-hrobec-m8B-366780.jpg 5 3 1

Dva rozhlasové rozhovory Jiřího Voskovce a Jana Wericha, které byly vysílány krátkovlnným rozhlasem Overseas Division od the U.S. Office of War Information v New Yorku v červenci 1942.

Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

milamarus
14.05.2022 5 z 5

Vzhledem k roku vydání a času, který od vydání uplynul, mi přijde takřka nemožné napsat něco neutrálního. Slova se ve mě perou, pocity se střídají...., a ani poslech je neurovnal, proto nejdřív fakta.

Dle informací v knížce byla Balada o Moravcovi vysílána v říjnu roku 1942. Nápisy na hrobech dokonce v červenci, tedy necelý měsíc po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a vypálení Lidic. // Balada o Moravcovi je fantazijní výlet po Praze, z Prahy do Berlína, z Berlína na frontu a zpátky do Prahy. Nápisy na hrobech líčí večerní procházku po hřbitově. Prochází se tam dva tuláci (V+W) v časech míru. // Je to vzteklé, mstivé, výstižné, prorocké a opovážlivé veršování; veršování plné pohrdání, krutosti a nevědomosti. Je to uvažování "o tom, jak to jednou bude vypadat - až se stane všechno to, co chceme, aby se stalo", jak praví v úvodu hlasatel, takže mezi lotry, kteří jsou za lotry považováni i dnes, je zapasován také protektorátní prezident Emil Hácha (1872-1945), tedy né celý, jen kus kůže z něj, a hned vedle ní je "staženej" Jaroslav Krejčí (1892-1956).

Je to zvláštní čtení (poslouchání), provokuje mě to, nutí být necitelná, útočná, já nechci být, bráním se, zůstávám nezúčastněná a vidím, že na pochopení mám málo znalostí. Ruší mě i ta zaoceánská vzdálenost... // Přidávám pár štítků a jdu se podívat po vysvětlujících knihách. Snad tak postupně doplním zde chybějící pohled "drahých přátel doma", kterým jsou oba rozhovory adresované.

Štítky knihy

hřbitovy Protektorát Čechy a Morava fiktivní rozhovory

Autoři knihy

Jiří Voskovec (p)
česká, 1905 - 1981
Jan Werich
česká, 1905 - 1980

Kniha Balada o Moravcovi, Nápisy na hrobech je v

Přečtených7x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x